Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Nye bøger
Et liv i kaos
- Om voksne med ADHD
Af Per Hove Thomsen, Dorte Damm red.
2. udgave
Det er en udbredt opfattelse, at ADHD kun er en tilstand, der rammer børn. Men børn med ADHD bliver voksne, og de fleste vil fortsat i voksenlivet have ADHD eller ADHD- lignende problemer.
Voksne med ADHD er meget forskellige med vidt forskellig prognose, livsmuligheder og eventuelle komplicerende vanskeligheder. Nogle er behandlingskrævende, andre ikke. Dette er den første bog på dansk, der belyser dette komplicerede emne.
Bogen belyser tilstandens mange aspekter i voksenlivet: fra det kliniske udtryk og prognose, neuropsykologiske aspekter og behandlingsplanlægning, til den voksnes møde med behandlingssystemet, med de sociale myndigheder og med kriminalforsorgen.
Målgruppen for bogen er primært personer, som i deres arbejde kommer i berøring med ADHD, dvs. voksenpsykiatere, psykologer, socialrådgivere, pædagoger og praktiserende læger, men den er også rettet mod voksne med ADHD samt deres pårørende.
Hans Reitzels Forlag • 232 sider • Pris 298 kr. ISBN: 978-87-4125-515-6
Legens flertydighed
- Om børns leg i institutionaliseret barndom
Af Maria Øksnes
At leg er et helt centralt omdrejningspunkt i børns liv, er almindelig viden hos alle, der beskæftiger sig med børn. I bogen tager Maria Øksnes imidlertid begrebet leg under behandling på flere niveauer. Hun afdækker og proble-matiserer den i dag mest almindelige diskurs, hvor legen primært betragtes som en vej til udvikling og læring, og hvor den ofte opfattes som en udelukkende positiv, ja nærmest idyllisk aktivitet hos barnet.
Heroverfor inddrager hun i nogle af bogens kapitler et historisk og filosofisk perspektiv. Med henvisning til bl.a. Michel Foucaults, Jean-François Lyotards, Hans-Georg Gadamers og Mikhail Bakhtins opfattelser af leg betones det, at legen også kan have en mere karnevalistisk og flertydig karakter, hvor ”urkræfter” som sensualitet, destruktivitet og grusomhed indgår. Endelig spørger Maria Øksnes til børnenes egen oplevelse af deres leg og fritid i SFO og fritidshjem. Hun viser derigennem, hvor vigtigt det er, at børn noget af tiden får lov til bare at være børn og lege uden voksnes forventninger om, at legen skal resultere i en eller anden form for læring.
Hans Reitzels Forlag • 224 sider • Pris 275 kr. ISBN: 978-87-4125-518-7
Det gode efterværn
Af Marie Brøgger Andersen, Klaus Goldschmidt Henriksen og Marlene Nayung Horst
Ny bog fra Socialstyrelsen giver ordet til 10 unge mennesker, som fortæller om deres gode erfaringer med at få hjælp i overgangen til at blive voksen.
Bogen ”Det gode efterværn” henvender sig til fagpersonale, der har til opgave at støtte tidligere anbragte unge i overgangen til en selvstændig voksentilværelse.
I bogen kan man læse om, hvad unge, der tidligere har været anbragt, har haft af udfordringer ved at skulle flytte for sig selv, om hvilken type af støtte de har fået og om hvad der har været hjælpsomt.
Bogen giver læseren forståelse for de unge og deres behov, og kan dermed være et omdrejningspunkt for samtaler med de unge om udfordringer, drømme og mål i livet. Social- og integrationsminister Karen Hækkerup siger:
-”For tidligere anbragte unge kan det være særligt svært, at få en voksen-tilværelse til at fungere, fordi de ikke har det samme netværk og den samme støtte omkring sig, som andre unge har.
• ISBN: 978-87-994306-2-81
Niller Piller får en flyvetur
Af Stine Josefine Dige
Sociolog Stine Josefine Dige debuterer som børnebogsforfatter med danmarkshistoriens første fortælling for de 2½ - 5½årige børn, der udspiller
sig i en såkaldt regnbuefamilie. Meget bevidst problematiserer eller forklarer bogen ikke drengens anderledes tilblivelseshistorie.
Niller Pilfinger får en flyvetur foregår i et familieunivers, som børn af lesbiske mødre har manglet. For første gang kan disse børn genkende deres familiemønster i en børnebog. De kan spejle sig i tegningerne uden at føle sig forkerte. Samtidig kan børn fra traditionelle kernefamilier på en naturlig måde stifte bekendtskab med en ny og voksende familietype.
Stine Josefine Dige er meget inspireret af Alfons Åberg bøgerne, som ikke tærsker langhalm på, at Alfons vokser op med en enlig far.