Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Leg i forurenet jord
Af Elisabeth Lockert Lange
Victor og Robert Regnorm
Københavns Kommunes Miljøkontrol sætter nu en kampagne i søen med gode råd om børns leg på lettere forurenet jord.
Børn har altid leget på og med jord. Jord hører simpelthen naturligt til børns leg. Men i en storby som København er jorden ikke altid ren, det vil sige fri for forurening.
Derfor har Københavns Kommunes Miljøkontrol gennem de sidste små ti år ikke kun undersøgt alle byens børneinstitutioner og offentlige legepladser for forurening, de har også ryddet op på de af dem der faldt ind under katagorien kraftigt forurenet. Af de undersøgte ca. 870 var det 230 der skulle have skiftet jord for at være forsvarlige for byens børn at lege på og med. Det er de sidste år brugt 137 mill.kr. på.
Opgaven som nu står tilbage er at rådgive om de grunde, som ligger i katagorien lettere forurenet, og som derfor vurderes ikke skal have skiftet jord. For disse grunde – og af dem er der ca. 450 – er en række enkle råd om adfærd og hygiejne.
Kampagnen starter med et brev til børneinstitutionerns leder og souschef, som fortæller om kampagnen og dens formål. De får samtidig at vide at de senere vil modtage materiale som vil give hele institutionen større viden om jord og jordforurening og ikke mindst en række gode råd om hvordan man skal omgås lettere forurenet jord, så børnene er bedst beskyttet.
”Dette materiale skal gerne dukke op ugen efter til hele institutionen, også til forældrebestyrelserne”, fortæller Tina Møller, miljøtekniker i Miljøkontrollen. Hun er tovholder på kampagnen.
Fortidens synder
Færre end 200 af børneinstitutionernes legepladser og de offentlige legepladser er helt rene og fri for forurening. Ikke så overraskende vurderer Tina Møller.”At der er så få helt uden forurening, må tilskrives fortidens synder. Bly i benzin, afbrænding i kakelovne, foruden den industri der har været i København.
Tjærestoffer fra røg er dalet ned på jordoverfladen, og både tjære og bly bliver liggende i jorden længe”, siger hun og fortsætter:”Vi ved at bly og tjære giver skader på mennesker. Bly er skadeligt for hjernen, og børn er de mest udsatte, fordi de er så små. Tjærestoffer giver udslet og i værste fald kræft. Derfor blev der også ryddet op på de kraftigt forurenede grunde. Vi kender nemlig ikke effekten på lang sigt af jordforurening, så det er vigtigt at bruge forsigtighedsprincippet.”
I forhold til de lettere forurenede grunde anslås det at være sikkert nok for børn at lege, hvis de følger nogle enkle råd om hygiejne og adfærd. Råd som de voksne bør sørge for at børnene følger. Og det er netop disse råd kampagnen omhandler.
Der er fire af dem. Det første helt grundlæggende er at barnet vasker hænder, når det har været ude og lege. Barnet kan ikke undgå at få jord og støv på hænderne, når det leger udenfor, og det skal vaskes af, inden det rører ved alt muligt andet indenfor, eller slikker sig på fingrene. Og så er det også altid godt at den gamle hygiejneregel, nemlig at vaske hænder før et måltid.
”Heldigvis er der i børneinstitutionerne stor fokus på netop det at vaske hænder. Det ved vi fordi vi inden vi startede kampagnen var vi ude og spørge en række institutioner om deres praksis.”
Det næste råd er at tørre skoene af for jord og sand. Det tredje at skifte sko, når man går indenfor. Og det fjerde råd er kun at dyrke grønsager i ren jord. Mange daginstitutioner dyrker jo forskellige bær og grønsager sammen med børnene, og da er det vigtigt at man sørger for ny ren jord. Ikke mindst når der er tale om krydderurter og jordbær, som er ekstra svære at få rene.
Victor vasker hænder
Med i det materiale, som daginstitutioner modtager, er der ud over et brev om kampagnen også en pjece om børns leg på lettere forurenet jord. Pjecen indeholder spørgsmål og svar om jord og forurening, gode råd i hverdagen og anbefalinger om indretning af den gode udendørs legeplads. Også et ark klistermærker og en minibog med figuren Victor følger med.
Bogen om Victor, som ikke vil vaske hænder (men kommer til fornuft og glæde til sidst) er ikke ny, og institutionerne har fået den før, men på opfordring fra nogle institutioner har man fra kampagnen valgt at sende den ud igen sammen med det nye materiale. Dog kun til institutioner med børn op til ti år, resten er for store til ham.
Det er Victor som sammen med Robert Regnorm er det illustrative omdrejningspunkt i kampagnen. Tegnet i en let og sød streg af Claes Movin. Sikkert klogt med tegninger, så er der både noget intellektuelt alvorligt og noget visuelt sjovt.
En måned efter – det vil efter planen sige i april – modtager forældre til børn i de samme institutioner deres materiale.
”Det er samme type materiale men alligevel anderledes, da forældrenes rolle og behov er forskellig fra institutionernes. Samtidig får institutionerne også materialet, så de ved, hvad forældrene har fået og måske stiller spørgsmål ud fra. Og oven i det får institutionerne en malebog med Victor og Robert Regnorm”, siger Tina Møller.
En hjemmeside vil forhåbentlig også til den tid stå klar. Adressen bliver www.kk-dk/boernogjord (link ikke længere aktivt, red.)
Her vil man kunne finde alle Københavns Kommunes Miljøkontrols jordundersøgelser, og den enkelte institution kan finde sit eget forureningsniveau. Desuden vil siden suppleres med flere gode råd og mere viden om området.