Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Leder:
Af: Helle Haslund, medlem af forretningsudvalget
Tillid i Socialforvaltningen – sker der noget?
Vi er nu næsten nået halvvejs i året 2013, og her inden sommerferien giver det mening med en mindre status over, hvordan det går med tillidsdagsordenen i Socialforvaltningen i København. Tillidsreformen som den nu kaldes.
Det er godt to år siden, at politikerne i Borgerrepræsentationen, i forbindelse med budget 2012, formulerede den første vision om at slanke bureaukratiet og fjerne unødvendige kontroller og regler. Alt sammen med det formål at styrke kvaliteten, at sikre bedre medarbejdertrivsel og at nedbringe administrationen i kommunen. Den seneste trivselsundersøgelse underbygge behovet for dette, den viser at kravene til arbejdet er alt for høje.
I foråret 2012 tog LFS og SL et initiativ, som i december blev konkret i en nedsat styregruppe, bestående af direktionen, ledere og medarbejderrepræsentanter fra de faglige organisationer. Gruppen fik til opgave at tilrettelægge og gennemføre tillidsdagsreformen i Socialforvaltningen.
Så langt så godt.
I mellemtiden var der blevet vedtaget endnu en politikervision, i forbindelse med budget 2013, en vision som på fornem vis uddyber den tidligere vision, og LFS og de socialpædagogiske ledere hilste i den grad denne dagsorden velkommen. Opsummeret handler det om fire spor:
- Plads til faglighed – mindre bureaukrati
- Faglig udvikling er et ansvar som lederen skal løfte
- Medarbejderens bidrag er afgørende
- Dokumentation skal give kvalitet og tryghed – ikke kontrol
Men man kan spørge: Hvad er der sket siden?
Spørger man de involverede ledere og medarbejderrepræsentanter er der nok enighed om, at der rent faktisk er sket en del, men set fra andre lederes og medarbejderes synsvinkel er svaret nok: meget lidt.
For det tager tid at vende en ”supertanker” som Socialforvaltningen. Det handler jo ikke kun om at fjerne nogle besværlige regler og kontroller. Det er hele forvaltningens ledelses- og styringstilgang, kultur og organisation, der skal udsættes for en slags ”kulturrevolution”. Derfor er der brugt (og bliver brugt) megen tid på dialogen om, hvad tillidsreformen egentlig er for en størrelse, såvel i den mere snævre styregruppe, som i møder mellem politikere og MED repræsentanter, medarbejdermøder m.v.. Ord bliver vendt og drejet, så tilliden til reformen kan vokse.
Men når det er sagt, skal det også siges, at tiden nu er mere end ”overmoden” til, at de første kontroller og regler afskaffes!
Så kom på banen nu, du og dine kolleger, med konkrete forslag til, hvilke unødvendige dokumentationssystemer, kontroller og regler I mener kan fjernes eller erstattes af noget andet – så I får mere tid til kerneopgaven. Måske bliver din arbejdsplads også en del af et fricenterforsøg, så I derved i lidt større skala får mulighed for at udvikle nye måder at arbejde på, som fx i højere grad inddrager borgerne, eller udvikle nye dialogbaseret dokumentationssystemer.
Uden jer sker der ikke noget!