Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Fremtidens faglige kamp
Et stormøde indkaldt af FOA for hele forbundets tillidsrepræsentanter fik meget stor tilslutning fra LFS.
”Der var lynhurtigt fuld tilslutning fra os, og vi var 137 tillidsrepræsentanter afsted, det er 13 pct. af hele stormødet!”, siger fællestillidsrepræsentant Tina Malene Hansen med stolthed i stemmen.
Tre store emner var på mødet. Dette års overenskomst, et smalt og magert forlig, som nu er stemt igennem i FOA med en lav stemmeprocent men med en høj ja-procent. Som bekendt ventede man med at skrive under på forliget som en pression for at få reelle forhandlinger for lærerne. Men da lockouten først var i gang, valgte man at skrive under. FOA ville gerne have ventet længere, men stod alene med holdningen.
Lockouten af lærerne var det næste store emne. Nu som bekendt afsluttet med et regeringsindgreb ensidigt til fordel for KL.
Muligheden for en sympatikonflikt blev diskuteret, men FOA alene ville ikke give mening. Det ville kræve at hele det offentlige område står sammen, som Tina Malene Hansen siger.
”Det er svært at vide, hvor meget støtte der var til det i baglandet.
Venter baglandet på at fagtoppen går forrest, eller venter fagtoppen på at baglandet viser de vil det?”
Lærerformanden Anders Bondo takkede på mødet for støtten.
”Men er de der, når det bliver os? Ane Søgaard fra Frederiksberg lærerforening lovede at de ville støtte når det bliver vores tur”, siger Tina Malene Hansen.
Det sidste og vigtigste emne er fremtiden. Det vil sige overenskomstforhandlingerne i 2015. FOA ved godt at ”vi bliver de næste”.
”Og her bliver der så meget at slås for og med, så det kan være godt at gemme det til da. Det kommer til at koste.”
Netop prisen for en kommende faglig kamp blev diskuteret på stormødet. Skal en konfliktfond fyldes med ekstra indbetalinger?
”Hvis den skal det, så skal det starte nu, siger vores tillidsrepræsentanter, mens folk stadig har lockouten så tæt på. Og hvor vi alle stadig husker retorikken fra KL om at ”lærerne skal komme krybende”. KLs arbejdsgiverpolitik er svær. Der er en stor ubalance, når arbejdsgiverne spekulerer i at lockoute og tømme strejkekasserne, mens de selv sparer masser af penge. Det er ikke en lige kamp.”
Ligeså vigtigt for fremtidens styrke i en forhandlingssituation er at alle er organiseret. Det stiller store krav til tillidsrepræsentanterne.
Det er noget LFS’ tillidsrepræsentanter til fulde lever op til, de er ”hamrende dygtige til at organisere.”
”Men vi skal mere end det. Vi skal opgive vores høflighedsbetændelse, som samfundsforsker Henning Jørgensen sagde det på mødet. Kritik skal ikke kun rettes udad mod regeringen, vi skal også kigge indad på os selv i fagbevægelsen.”
Hun fortsætter:
”Hvis tillidsrepræsentanterne skal så meget på banen, så skal fagbevægelsen være der med brede skuldre, når de presses.
Ja, tillidsrepræsentanterne skal løfte, men fagtoppen skal altså også gå forrest og vise vejen. Vi skal alle være klar til kampen i 2015.”
ella