Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Småt nyt
Stort FOA-ja til ny overenskomst
- men lav stemmeprocent
Et stort flertal af FOAs medlemmer har sagt ja til de nye overenskomster på det kommunale og det regionale område. Dermed har det største forbund på det offentlige arbejdsmarked godkendt overenskomsterne for de næste to år – trods det magre resultat.
På det kommunale område sagde 87,3 procent ja, mens 12,7 procent stemte nej. På det regionale område stemte 83,1 procent ja, mens 16,9 procent sagde nej. Stemmeprocenten var lav, på 31,18 procent på det kommunale område og 34,74 procent på det regionale område.
Ærgerligt men ikke overraskende, for ”et så maget resultat, som det, vi har kunnet forhandle os frem til i år, er ikke noget, der indbyder til begejstring”, siger Dennis Kristensen.
Brug for kvalitetsløft
Så har Ole Henrik Hansen (ham med kritikken af vuggestuerne) forsvaret sin ph.d. afhandling ”Stemmer i fællesskabet”, som den kaldes. Og der er stadig brug for et kvalitetsløft af den pædagogiske praksis i vuggestuerne, påpeger han.
Vuggestuen er et vigtigt led i barnelivet, ligesom det pædagogiske personale er meget vigtige mennesker i børnenes liv.
Afhandlingen peger på, at tilrettelæggelse af dagen i vuggestuerne er vigtig. De vuggestuer, der havde høj grad afplanlægning, klarede sig bedst i undersøgelsen.
Der er brug for en organisering af den pædagogiske dagligdag, vurderer han, der fokuserer på mindre børnegrupper, pædagoger der arbejder alene med børnene, planlægning af dagen i forhold til børns funktionsniveau og de pædagogiske læreplaner, da disse forhold kan gøre en positiv forskel for børnene i det daglige.
Afhandlingen har undersøgt sammenhængen mellem interaktionsmønstre, pædagogisk organisering og grundlaget for børns udvikling i dagtilbud, i ni danske vuggestuer.
Skolereform kalder på fyringer
Når der forhandles om den nye skolereform er finansiering et centralt punkt. Vi vidste det godt, men nu har Tænketanken Kraka dokumenteret det.
Kraka har regnet på regeringens reformudspil, og deres tal viser at får folkeskolen ikke tilført flere penge, end der er lagt op til nu, så kan der ikke blive løn til alle de lærere, ledere og pædagoger, der arbejder med skolebørn i dag.
”Med den nuværende finansiering er der ikke råd til at beholde det antal, man har nu”, har cheføkonom i Kraka, Jens Hauch, sagt til P1 Morgen.
Sagen er jo forældrebetaling til fritidshjem og skolefritidsordninger. Når børnene bliver til elever i skolen så forsvinder forældrebetalingen.
Hvem det går ud over vil vise sig, pædagoger, lærere eller ledere. Eller om der tilføres en ny finansiering.
Syg i sindet
En ny opgørelse fra Arbejdsskadestyrelsen viser, at det ikke er ryggen men psykiske sygdomme der ligger i toppen af listen over, hvad vi bliver syge af på arbejde, når man ser på anmeldte erhvervssygdomme.
Opgørelsen viser oven i købet at de psykiske sygdomme fører stort og der er langt ned til nummer to og tre. En forskel som øges, sikkert på grund af brutaliseringen på arbejdsmarkedet.
Enhedslisten vil have København ud af KL
København skal igen kunne forhandle overenskomst selv, mener Enhedslisten. Frem til 2006 stod Københavns Kommune udenfor KL og forhandlede selv overenskomst med kommunens ansatte, og hvis det er op til Enhedslisten, skal den model genindføres. Partiet har derfor stillet forslag om, at København melder sig ud af KL, skriver dknyt.dk
Begrundelsen er at de ønsker, at de ansatte i Københavns Kommune skal behandles med respekt. Og ikke som KL har behandlet lærerne. Respekt er forudsætningen for et godt og tillidsfuldt arbejdsmiljø til gavn for alle, skriver partiet i forslaget.
Enhedslisten foreslår samtidig, at de 20 mio. kr. som er blevet sparet under lockouten af lærerne indgår i efterårets budgetforhandlinger.
Arbejdsmiljø
Videncenter for Arbejdsmiljø har lanceret en ny temaside ved navn skabgodeforandringer.dk (link er ikke længere aktivt, red.)
Siden er fyldt med forskningsbaseret viden om forandringer og deres betydning for det psykosociale arbejdsmiljø. Desuden kan man finde inspiration fra virkelighedens verden og gode råd til, hvordan man skaber gode forandringsprocesser på arbejdspladsen.
Tillidsfolk fyres som aldrig før
I årtier har tillidsrepræsentanter ellers kunnet slå i bordet og sige nej til urimelige krav, for tillidsrepræsentanten var særligt beskyttet mod afskedigelse. Men sådan er det ikke længere i den offentlige sektor.
Alene i 2012 blev mere end 300 tillidsrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter afskediget ifølge en rundringning, som Ugebrevet A4 har gennemført til en række fagforbund. Desuden får de tillidsvalgte mindre og mindre indflydelse på, hvordan arbejdet tilrettelægges, og på de langsigtede, strategiske beslutninger på de kommunale arbejdspladser.
Arbejdsgiverne opfatter de tillidsvalgte som en stopklods for deres ledelsesret, og derfor vil presset på de tillidsvalgte vokse de kommende år, mener flere forskere. I FOA, som på få år har set en fordobling af afskedigelser af tillidsrepræsentanter på deres område er man stærkt bekymret og mener at KL løber fra grundlæggende principper i den danske model. KL afviser naturligvis alt.
Netværksgruppe hjælper udsatte børn
Børn og unge, der trives dårligt, får det bedre af at være med i en netværksgruppe med andre jævnaldrene med samme problemer. Det viser en ny evaluering af Socialforvaltningens projekt Netværksgrupper for udsatte børn og unge i Københavns Kommune.
Socialforvaltningen har siden 2009 givet børn og unge, der trives dårligt og som måske er ensomme og indadvendte, mulighed for at være med i en netværksgruppe.
I projektperioden har 126 drenge og piger i alderen 7-14 år deltaget og resultatet har været godt. Langt de fleste har været glade for at være med i en gruppe, og deltagerne har fået nye venner og oplever, at de er blevet bedre til at håndtere og sætte ord på deres følelser. Deres forældre oplever også, at grupperne har været gode for deres børn.
På baggrund af projektets gode resultater, vil forvaltningen fremover gøre børnegrupper til fast tilbud til udsatte børn og unge.
De offentlige arbejdsgiveres overmagt skal stækkes
Sådan lød budskabet fra Dennis Kristensen, FOAs formand, da han holdt sin 1. maj tale.
”Det danskerne var vidner til under overenskomstforhandlingerne, og KLs lockout af lærerne, var en version af den danske model, hvor de frie forhandlinger mellem parterne, var underlagt politisk indblanding”, sagde han bl.a. og opfordrede politikerne på Christiansborg til at genskabe en mere afbalanceret dansk model inden for det offentlige.
Han understreger, at begge parter skal kunne varsle konflikt, men hvis den danske model også skal gælde i den offentlige sektor, så skal de offentlige arbejdsgiveres overmagt stækkes, al den stund KL tjener stort på at lockoute lærerne, fordi de har sparet lønningerne.
De ansatte derimod får tømt deres strejkekasse.
Udgifter til anbragte børn ligger stabilt
De samlede udgifter til anbringelser af børn og unge er, trods regelmæssige historier om det modsatte, ikke eksploderet de seneste år. Tværtimod har de siden årtusindskiftet ligget på samme niveau, nemlig på omkring 15-17 mia. kr. om året.
Det viser en undersøgelse foretaget af Rockwool Fonden af de samlede udgifter, hvor der er taget højde for inflation ved at lave sammenligningen i faste 2011-priser. Med andre ord udpræget grad været stabilt økonomisk.
Syge dagplejere diskrimineres
Sygedagpengeloven forhindrer syge dagplejere i at komme hurtigt tilbage til arbejdsmarkedet. For hvor andre lønmodtagere kan starte op på nedsat tid, så er det af hensyn til dagplejebørnenes pasningsbehov og forældres arbejdstid ikke en mulighed for dagplejerne.
De skal stadig arbejde i 48 timer om ugen.
I stedet kunne dagplejerne have glæde af at starte op med lavere arbejdsbelastning – altså med færre børn. Men det må de ifølge loven ikke. FOA har derfor skrevet til beskæftigelsesministeren for at få loven og dermed denne forskelsbehandling ændret.