Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Moderne ledelse kræver sin leder
Tekst: Jon Arskog
Fyraftensmøde. At være leder i en daginstitution eller klyngeanno 2014 er ikke for småbørn. En ny bog målrettet daginstitutionsledere giver en hjælpende hånd. John Andersen, der er en af to forfattere til ’Den moderne daginstitutionsleder’ er oplægsholder på Almenområdets fyraftensmøde den 27. maj.
Krav om tydelig ledelse, medinddragelse, evne til at skære igennem, forældresamarbejde, kommunikation, målopfyldelse og meget andet presser sig på, når dagens daginstitutionsledere går på arbejde.
Det er ikke helt nemt at være daginstitutionsleder i dagens Danmark.
Det konstatere John Andersen, som er uddannet psykolog og igennem en årrække har arbejdet som konsulent i UdviklingsForum, der beskæftiger sig med opgaver indenfor den pædagogiske sfære. Sammen med sin kollega Søren Gundelach har han derfor skrevet bogen ’Den moderne daginstitutionsleder’, der er udkommet på Forlaget Dansk Pædagogisk Forum.
I modsætning til andre bøger om ledelse, er denne skrevet til daginstitutionslederen og vel at mærke daginstitutionslederen i en dansk kontekst.
”Med bogen har vi villet komme rundt om en del af de facetter der er, når man leder en dansk daginstitution. Meget af det, man som leder ellers læser, kommer mange andre steder fra. Det betyder ikke, at det ikke kan bruges, men forskellen er at have udgangspunkt i ens eget arbejdsfelt, kultur og selvforståelse” siger John Andersen:
Vilkårene helt anderledes i dag
Ledelsesjobbet har ændret sig meget over årene. Klyngerne har ændret strukturen, medarbejderne ønsker indflydelse, forældrene ønsker medbestemmelse, politikerne kræver resultater – og så er der Tillidsdagsordenen.
”Det kræver mere tydelig og mere differentieret personaleledelse end tidligere, men samtidig også en mere tydelig medinddragelse af personalet, så de bliver medskabere af den pædagogiske praksis. Det kræver mere uddelegering og kommunikation. Og så skal lederne også balancere og ikke overtage opgaver, der tidligere lå i forvaltningen, men lede indad og udad, så det kommer til gavn for børnene,” siger han og påpeger, at såvel forvaltning som medarbejdergruppen er ansvarlig for at bidrage til, at der kan tages gode beslutninger – at der er god ledelse.
Et andet punkt der i hans optik udfordrer lederne er forældresamarbejdet.
”Forældre lever i dag nogle vidt forskellige liv og stiller meget mere direkte krav til daginstitutionen end tidligere. Hele forældredelen er en udfordring, hvordan vil man udvikle den i fremtiden,” spørger han.
”Og så er der en vedvarende udfordring med at holde alt det der ikke har med personaleledelse eller forældresamarbejde at gøre væk fra døren.”
Udfordringer skal diskuteres
I bogen adresseres de forskellige udfordringer og konkrete løsningsmuligheder. Det vil John Andersen til dels også gøre på fyraftensmødet i LFS, som han synes er lige så vigtigt for medarbejdere som ledere.
”Jeg tænker, at vi på mødet skal snakke om de udfordringer man i dag har som daginstitutionsleder i forhold til personaleledelse, den pædagogiske ledelse og forældresamarbejde bredt og så konkretisere mere på nogle temaer og nogle scenarier, som jeg vil opstille. På den måde vil man kunne reflektere over måden der ledes på, spejle sig og vælge, hvilken vej man vil gå,” siger John Andersen.
”Et scenarie om, hvad der kunne komme efter klyngeledelse, var nok ikke helt uinteressant at kigge på,” siger John Andersen, der er klar til at udfordre mødedeltagerne med et frisk bud på den næste større forandring.
Fyraftensmødet finder sted tirsdag den 27. maj fra kl. 17.30 til 20.30 i LFS sal A, Sorøgade 6, 2100 København Ø. Tilmelding nødvendig.
John Andersen og Søren Gundelach
’Den moderne daginstitutionsleder’. 2013.
Forlaget Dansk Pædagogisk Forum. 235 sider. 258 kr.
ISBN: 9788790114473