Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Nyheder
Ny formand for pædagogisk i FOA
Mogens Bech Madsen er ny formand for pædagogisk sektor i FOA.
Han blev valgt på et ekstraordinært årsmøde og afløser Jakob Sølvhøj, som har været formand siden FOA og PMF fusionerede i 2005, og som kom i Folketinget for Enhedslisten tidligere på året.
Mogens Bech Madsen kommer fra hvervet som formand for den lokale pædagogiske sektor i FOA Midtsjælland, og han har især to mærkesager, nemlig uddannelse og stærkt sammenhold i sektoren.
”Jeg synes, det er vigtigt at diskutere uddannelse til ufaglærte. Det vil øge kvaliteten i arbejdet, og det vil have store personlige fordele for medlemmerne,” siger Mogens Bech Madsen til Fagbladet FOA.
Aktion foran Tiny Tots
”Far er det et fodboldflag? Nej, det er et fagforeningsflag,” sagde en smilende far til hans lille søn, da de passerede de aktionerende fagforeningsfolk foran Tinytots i Viborggade på Østerbro en tidlig morgenstund. LFS og FOA aktionerede i seks dage i august foran Tinytots International Daycare and Preschool på fire forskellige adresser.
Der er i halvandet år arbejdet på at få tegnet overenskomst med Tinytots, som kritiseres for dårlige løn- og ansættelsesvilkår. Men det er ikke lykkedes. Derfor er LFS og FOA gået på gaden med flyers, som blandt andet informerer forældre og personale om de normale aftalevilkår på det danske arbejdsmarked.
Thomas Enghausen, formand for Almenområdet i LFS, fortæller, at forældre til børn i Tinytots og andre forbipasserende har taget godt mod aktionen.
”Vi har generelt ikke mødt negative reaktioner. Vores oplevelse er, at der er en voksende bevidsthed omkring social dumping,” siger Thomas Enghausen.
Søg penge til uddannelse
Vil I som personalegruppe på samme uddannelse, men har ikke råd? Eller drømmer du som enkeltmedarbejder om efter- eller videreuddannelse? Så er der mulighed for at søge tilskud via Den Kommunale Kompetencefond, som blev etableret ved overenskomstforhandlingerne i 2013 af KL sammen med en lang række af de faglige organisationer, der organiserer medlemmer, der arbejder på det kommunale område.
Læs mere på www.denkommunalekompetencefond.dk
Fagforeninger mod radikalisering
Bekymringen omkring radikaliseringstruede unge stiger.
Københavns Kommune fik i første halvdel af 2015 næsten lige så mange bekymringshenvendelser omkring radikalisering som i hele 2014. Antallet i årets første seks måneder var 49 henvendelser mod 60 henvendelser sidste år. Det fik kommunen til at bede en ekspertgruppe med den internationalt anerkendte svenske terrorforsker Magnus Ranstorp i spidsen om at komme med anbefalinger til forebyggelse af radikalisering.
En række fagforeninger, herunder LFS, byder imidlertid også ind med anbefalinger. De vil have yderligere fokus på den store rolle, som den sociale indsats spiller i forhold til forebyggelse af radikalisering.
Derfor arrangerer Københavns og Frederiksbergs Fællesrepræsentation, KFF, konference om radikalisering og den sociale indsats den 9. oktober 2015 under parolen ’Radikalisering og den sociale indsats - det vil vi gerne bruge 1 milliard til!’. Program og tilmelding på www.mitlfs.dk/10398
Sagen fra Fælledgården slut efter ni år
I 2005 brugte det daværende Bastard Film gennem en lang periode skjult kamera på plejecenteret Fælledgården.
Programmet blev bragt i Danmarks Radio den 21. maj 2006 med voldsomme anklager om omsorgssvigt mod flere ansatte, der kunne genkendes på TV. Afdækningen af begivenhederne viste efterfølgende, at nogle af scenerne var konstruerede, og at konklusionerne på den baggrund var forkerte.
FOA lagde sag an mod journalisterne, som er blevet dømt i byretten og i landsretten, og som derefter ankede til Højesteret, som skulle have behandlet sagen den 10. august i år.
Men de anklagede journalister trak sig i sidste øjeblik. Det betyder, at der er sat endeligt punktum i sagen, og at journalisterne fra det daværende Bastard Film hermed både har skullet betale dagbøger samt en del af FOAs sagsomkostninger. Journalisterne har desuden modtaget kritik fra Pressenævnet. De ansatte har i fælledgårdssagen fået erstatninger på op til 20.000 kroner, og beboerne har fået op til 50.000 kroner.
FOAs formand Dennis Kristensen er tilfreds med udfaldet, selv om han mener, at Danmarks Radio, som sendte udsendelsen, også ville være blevet dømt, hvis denne del af sagen ikke var blevet forældet på grund af udpræget langsommelighed hos anklagemyndigheden.
”Det har godt nok taget tid. Men udgangen på sagen er vi glade for. Der er nu en klar retspraksis for, at man ikke kan trænge ind hvor som helst i den offentlige sektor og filme hvem som helst. Og de ansatte har nogle grundlæggende rettigheder om retten til genmæle og til anonymitet,” siger FOAs formand Dennis Kristensen.
Specialårsmøde: Når fagligheden spiller andenviolin
I vores privatliv ved vi, hvad der får os til at sidde længe over rødvinen og den gode samtale. Det handler om den gode kemi mellem os og dem, vi er sammen med. Vi ved også, at vi skifter læge, frisør eller tandlæge, hvis kemien ikke virker. Men det, at kemien kan være forkert mellem os selv og de mennesker, vi arbejder professionelt med inden for omsorgsfagene, har i mange år været lidt af et tabu, mener Michael Freiesleben, der har en baggrund som psykiatrisk plejer og socialpædagog.
Michael Freiesleben har beskæftiget sig med begrebet resonans i det sociale arbejde i mange år, og han definerer resonans som den ubeskrivelige kemi, der gør, at man svinger godt sammen. Og både resonans og modsætningen dissonans er blinde makkere, når man arbejder professionelt med mennesker.
Michael Freiesleben holder oplæg på Specialområdets 2015-årsmøde. Årsmødet finder sted den 22. september 2015 fra 16 til 20 i LFS mødesal A.
Tilmelding: www.mitlfs.dk/10448
Forlader SFO’erne
Forældre melder i stigende grad deres børn ud af SFO’er og fritidshjem, efter at skolereformen er trådt i kraft. Det viser en kortlægning, som Bureau 2000 har lavet for FOA.
Efterspørgslen efter pasning efter skoletid er faldet med 7,6 procent fra efteråret 2013 til efteråret 2014, også når man har indregnet det faldende antal børn. Oversigten viser, at det især er de ældste SFO-børn på ni år, der bliver meldt ud.
Thomas Enghausen, formand for almenområdet i LFS, er ikke overrasket over udviklingen.
”Det giver sig selv, at nogle forældre vælger at spare tilbuddet væk, fordi børnenes skoledag er blevet så lang, som den er. Det kan man ikke bebrejde dem. Det er skolereformen, der stjæler børnenes fritid. Men man kan begræde, at børnene snydes for det særlige, som fritidspædagogikken tilbyder,” siger Thomas Enghausen.
Ny viden om handicap
Vil du være ajour med den nyeste praksisviden og forskning om handicapområdet og om udsatte voksne? Socialstyrelsen har indtil nu formidlet aktuel viden på børne- og ungeområdet via Vidensportalen.
Nu lanceres så de to nye temaer på Vidensportalen, hvor man finder korte og overskuelige artikler om forskning, erfaringer og metoder.
På voksenområdet er der foreløbig syv temaer: Prostitution, hjemløshed, psykiske vanskeligheder, vold i nære relationer, stofmisbrug, alkoholmisbrug og senfølger efter seksuelle overgreb, mens man på handicapområdet kan læse om hjerneskade, ADHD, autisme, stammen, sjældne handicap, mobilitetshjælpemidler og formidling af hjælpemidler.
Vidensportalen findes på vidensportal.socialstyrelsen.dk