Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Årsmøde almen: Mod social dumping og for en sikker klyngelanding
Private institutioner uden overenskomst og en sikker landing af den ny klyngestruktur var blandt hovedoverskrifterne i formandens beretning på årsmødet for almenområdet den 16. september.
Tekst: Anna Louise Stevnhøj
”Det var en klog beslutning. Rigtig klog!”
Thomas Enghausen indledte sin formandsberetning med at opsummere beslutningen på seneste generalforsamling om at prioritere kampen mod privatisering af dagtilbudsområdet. Det har nemlig vist sig i højeste grad at være relevant.
For ganske vist valgte den første institution, der var i kikkerten, at tegne overenskomst efter massivt pres. Men det spirer frem med private tilbud med mildt sagt elendig løn og arbejdsforhold.
”Vi har været på gaden med faner og informationsmateriale til både medarbejdere og forældre,” fortalte Thomas Enghausen, der kunne fortælle, at presset ser ud til at virke: Den mest omtalte institution Tiny Tots sagde umiddelbart før årsmødet ja til et forhandlingsmøde.
Thomas Enghausen understregede, at LFS og FOA ikke nøjes med at gå på gaden. Der arbejdes også politisk på at få Københavns Kommune til at forholde sig til, om de såkaldte sociale klausuler, Fair Forhold, som politikerne i København har vedtaget, også kan gælde for dagtilbudsområdet.
LFS arbejder desuden på at få oprettet internationale institutionspladser, målrettet familier der er udstationeret i København, idet de er en særlig attraktiv målgruppe for private tilbud.
Thomas Enghausen brugte anledningen til at opfordre de øvrige faglige organisationer inden for det pædagogiske område til at komme på banen.
”Det er SL og BUPL, jeg tænker på,” sagde Thomas Enghausen
Nej til udlicitering på Frederiksberg
”Det borgerlige flertal i byrådet på Frederiksberg besluttede i budget 2015, at der her i 2015 samlet skal udliciteres for 11 millioner på Frederiksberg, og at alle områder skal byde ind til denne pulje.
Man besluttede derfor at lade én daginstitution udlicitere. Alle institutioner blev tidligere i år bedt om at tage stilling til, om de ville udliciteres, og i LFS har vi klædt tillidsfolkene grundigt på til at tage denne dialog lokalt.
Den 4. september kom svaret fra institutionerne, og det viser sig, at ingen institutioner på Frederiksberg har ønsket at blive udliciteret. Så vi kan med tilfredshed notere, at beslutningen blev droppet,” sagde Thomas Enghausen til lyden af rungende klapsalver.
Fremtidens strukturer
Almen bestyrelsen har ikke bare fokuseret på social dumping og risikoen for udliciteringer. Fremtidens Fritid og den ny klyngestruktur har været et fast punkt på bestyrelsesmøderne.
”Fremtidens fritid er født af skolereformen og dermed en direkte konsekvens af den beslutning, der blev taget på Christiansborg af flertallet bag Folkeskolereformen. Flertallet havde bare ikke gjort sig klart, hvilke konsekvenser beslutningen ville få for fritidsområdet i kommunerne.
Skolereformen har medført en lang række ændringer og har medført hårde konsekvenser for det pædagogiske område og for personalet,” sagde Thomas Enghausen, som redegjorde for, hvordan kombinationsstillinger mellem skole og fritid har medført store ”krigsskader”.
”Fakta er, at rigtig mange medlemmer har haft en vanvittig hård arbejdsdag, siden skolereformen trådte i kraft. De menneskelige og personlige konsekvenser været store og voldsomme for en stor gruppe af LFSs medlemmer,” sagde Thomas Enghausen.
Thomas Enghausen sagde i sin beretning, at han godt kan forstå, at følelserne hænger lidt uden på tøjet, især hos de pædagogiske ledere og klyngeledere, som ikke ved, om de har en stilling om få måneder.
”Det er klart, at der står meget på spil lige nu, hvor fremtidens klyngestruktur er i høring. Det er en ordentlig omgang oven i det arbejde, der har været i gang, siden klyngerne oprindeligt blev dannet. Det svarer lidt til, at man punkterer på cyklen, mens man er i god fart mod målstregen og lige må stoppe op, inden man kan fortsætte, ” sagde Thomas Enghausen.
Lyspunkt i en tung tid
”Vores lyspunkt i en halvdeprimerende tid er det fortsat stigende børnetal i København. Der kommer 100 nye børn om måneden til København, og der er nye store bydele på vej, hvor titusindvis af nye borgere skal bo og leve, og som vil give nye arbejdspladser til vores område og medlemmerne, ”sagde Thomas Enghausen, som sluttede sin beretning med at opfordre medlemmerne til at kontakte bestyrelsen med forslag til medlemsaktiviteter og møder, før han overlod talerstolen til Britt Petersen, som kom med en kort orientering om situationen på klyngeområdet.
Britt Petesen slog fast, at hun er enig i, at klyngerne skal have større volumen, men hun sagde også, at LFS ikke har haft fingrene i den konkrete indstilling til sammensætningen af de nye klynger:
”Vi har været med til at opsætte kriterierne, men vi har ikke været med til at udforme det konkrete forslag. Jeg har principielt ikke nogen holdning til, om den enkelte daginstitution skal høre til den ene eller anden klynge.
Men jeg vil opfordre til, at man ikke sidder hver for sig og indsender individuelle høringssvar. Før I sender noget ind, så tal med de institutioner, som jeres svar vedrører, og prøv at nå til enighed.
Ellers risikerer vi et mylder af modstridende høringssvar, som vil overlade det til politikerne at sammensætte de nye klynger. Og det vil jeg for alvor være nervøs for,” sagde Britt Petersen.