Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Boganmeldelse. Et lille mesterværk
Sjældent har jeg læst en bog, som så grundigt og alligevel kortfattet har givet mig så meget ny viden.
’Introduktion til sensitive børn’ af Athina Delskov og Lene Sonne er intet mindre end et lille mesterværk. På kun 104 sider får jeg en grundig introduktion til, hvad det vil sige at være særligt sensitiv, og hvilke krav det stiller til både forældre, institution og skole.
Tekst: Katrine Swartz
’Introduktion til sensitive børn’ beskriver det særligt sensitive personlighedstræk samt de styrker og udfordringer, det giver. I et letlæst sprog og ganske kortfattet beskrives forældrerollen, og der kommes med forslag til pædagogiske principper i forhold til de sensitive børn i alderen 0-12 år.
Bogen beskriver gode og enkle principper, som ikke er svære at få integreret i en travl hverdag i institution eller som familie.
Mange af forslagene er ting, som vil komme alle børn til gode, og som vi ofte allerede gør.
Bogens første kapitel beskriver det særligt sensitive personlighedstræk, og hele denne beskrivelse gav mig en større forståelse for, hvordan disse børn oplever deres omgivelser, og hvorfor de reagerer, som de gør, på alle de indtryk de får.
I resten af bogen får jeg så forslag og vejledning til, hvordan jeg bedst muligt kan støtte og hjælpe disse børn.
Dansk børnesyn
Lene Sonne og Athina Delskov er de første danskere, som har skrevet om de særligt sensitive børn. Det er bogens store styrke, at den tager udgangspunkt i det danske børnesyn og den danske institutionsverden, som er markant anderledes end den engelske og amerikanske.
En stor del af den litteratur, der hidtil har været tilgængelig om sensitive børn, er amerikansk eller engelsk.
Det er en bog, der henvender sig til alle, som møder børn med dette personlighedstræk, både til de mennesker som har et sensitivt barn i familien, og til professionelle i daginstitution og skole, og bogen er skrevet, så den også henvender sig til folk, som ikke er vant til at læse faglitteratur.
Vil man have en mere uddybende viden om det særligt sensitive personlighedstræk, kan man læse bogen ’Sensitive børn’, der også omhandler børn i alderen 0-12 år. I august 2015 udgiver Athina Delskov og Lene Sonne en bog om Sensitive unge i alderen 13-20 år.
Konklusion: 6 stjerner
Jeg giver ’Introduktion til sensitive børn’ 6 ud af 6 stjerner, fordi det er sjældent, jeg får så meget ny og brugbar viden på så få sider.
Bogen giver mig lyst til at søge mere viden om det særligt sensitive personlighedstræk, og jeg får lyst til at læse bogen ”Sensitive børn” af de samme to forfattere. Det eneste minus er, at bogen først er kommet nu.
For mens jeg læser den, bliver jeg klar over, at jeg i løbet af alle de år, jeg har været pædagog, har mødt rigtig mange sensitive børn. Og hvor ville jeg ønske, at jeg havde haft den viden, jeg har nu. For så kunne jeg have givet disse børn en bedre støtte og hjælp.
Katrine Swartz er efteruddannet i bevægelsespædagogik og er til daglig vuggestuepædagog i Drivhuset i Vanløse. |
Introduktion til sensitive børn
Af Athina Delskov og Lene Sonne
104 sider – kr. 99,95
Forlaget Aronsen 2015