Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Nye bøger
En pose blandet slik - fortællinger om livet som plejebarn
Af Hanne Warming i samarbejde med Tina Juul Rasmussen
En ny bog, hvori plejebørn for første gang henvender sig direkte til andre plejebørn og fortæller, hvordan de oplever livet som anbragt i familiepleje – på godt og ondt. Om forholdet til forældrene, plejeforældrene og ikke mindst ”systemet”: sagsbehandlerne i kommunen, familieplejekonsulenten og alle de andre voksne, som tager beslutningerne i plejebørnenes liv.
Et af bogens vigtigste budskaber er, hvor lidt plejebørnene oplever at blive hørt og inddraget i ”systemet” i spørgsmål, som vedrører deres tilværelse i en plejefamilie. Og hvor stort et behov de har for at møde og spejle sig i andre plejebørn – udveksle historier og erfaringer med hinanden, for eksempel i netværksgrupper, eller andre typer mødesteder. En mulighed, de færreste plejebørn tilbydes i dag.
Bogen henvender sig til plejebørn i aldersgruppen 10- 18 år og voksne som beskæftiger sig plejebørn. Og bygger på citater fra plejebørn, som har skrevet ind til hjemmesiden www.boernetinget.dk samt fra en fokusgruppe med plejebørn.
Frydenlund 96 sider • Pris 119 kr. ISBN 87-7887-275-8
Når livet risler Om risici og nødvendige udfordringer i leg, læring og undervisning
Af Niels Jægerum
Hovedintentionen med denne bog og CD-udgivelse af 12 sange er, at belyse spændingsfeltet mellem trangen til sikkerhed og lysten til det risikable, kreative og eksperimenterende i børne- og ungdomslivet.
Presset på overvågningen, målingen og kontrollen af vores små og store børn er stærkt stigende.
Hver dag kan vi opleve skrækscenarier om alt, lige fra kritisable legepladser til faremomenter ved en aktiv og uberegnelig barndom/ungdom, hvilket forstærker presset på overvågningen og kontrollen. Springhøjder standardiseres, legepladser certifi ceres, underlaget forstærkes og fortykkes. Børnene skal screenes, diagnosticeres og senere testes regelmæssigt i skolen, så vi kan få ”styr” på deres udvikling.
Denne sikkerhedsbølge modsvares af børn og unges trang til det farlige, det usikre og hemmelige og af mere åbne og risikable lærings- og undervisningsprojekter, der kalder på livsmodet både hos dagplejere, pædagoger, lærere og forældre.
Dafolo 180 sider og CD med 12 sange • Pris 345 kr. ISBN 87-7281-199-4
Udviklingshæmning og brugerinddragelse -”det er mig, der bestemmer her…!?”
Af Mona Burgdorf Herskind
Brugerinddragelse er blevet et nyt kompliceret krav til de professionelle, som i høj grad bygger på skøn, og hermed bliver medarbejderne hver især et selvstændigt politisk, fortolkende led, som afgør, hvordan Servicelovens intentioner implementeres og omsættes i praksis. Det er interessant, hvordan og hvorfor brugerinddragelse praktiseres – er det blot en ny mode eller trend, der kun indføres som en slags symbolik eller et ydre fernis, der kun viser sig i ord og tale, men ikke påvirker kerneaktiviteterne og den daglige rutineprægede praksis?
Forfatteren skriver bl.a. selv i sit forord: ”Intentionen med udarbejdelsen af denne bog, er først og fremmest at bidrage med ny viden og udvikling af det sociale arbejde i forhold til medborgere med udviklingshæmning. Det er meget væsentligt for mig at komme et spadestik dybere i forståelsen af de relationer, der ligger bag brugerinddragelse og brugerindfl ydelse”.
Forlaget udvikling 160 sider • Pris 280 kr. ISBN 87-90965-08-6 Bogen kan bestilles på: www.udvikling.synonym.dk (link er ikke længere aktivt, red.)Tlf. 6471 5993
Børnehaven gør en forskel
Af Charlotte Palludan
Denne bog er tiltænkt pædagoger, studerende, forskere og andre, der er fagligt interesserede i analyser af hverdagsliv i daginstitutioner. Analyserne bygger på feltstudier af børns og pædagogers kropslige praktikker, som de udspiller sig i københavnske daginstitutioner.
Det er nemlig det sted, der lægges spor ud for børns videre færden gennem uddannelsessystemet. Bogen belyser, hvordan der på trods af pædagogernes vilje til at se og høre alle børn lægges forskellige spor ud, der giver børnene ulige muligheder. Disse får helt forskellige erfaringer med at blive inkluderet som fuldgyldige partnere i deres møde med pædagogerne. Nogle børnehavebørn kan ubesværet gennem deres måder at bevæge sig på og tale positionere sig, som anerkendte samtalepartnere. De lærer, at med dem, udveksles der, og man lytter til dem. Andre har ikke fornemmelse for rytmen i institutionen og for kunsten at samtale. De må kæmpe for at blive anerkendt af pædagogerne som partnere, og er kun lejlighedsvis succesfulde.
Danmarks Pædagogiske Universitets Forlag 254 sider • Pris 225 kr. ISBN 87-7684-032-8