Småt nyt
Hvad virker i skolen
Hvad gør en forskel for elevernes læring og trivsel? Da skolereformen blev indført i 2014, satte Undervisningsministeriet et stort følgeforsknings- og evalueringsprogram i gang. SFI og KORA samler i et nyt hæfte de væsentligste resultater fra tre af de forskningsrapporter, som er udgivet i forbindelse med følgeforskningsprogrammet.
Fælles for de tre rapporter er et fokus på, hvilken undervisning og ledelse på skolen, der gør en forskel for elevernes læring og trivsel. Blandt temaerne i hæftet er bl.a. bevægelse i undervisningen, lektiehjælp og faglig fordybelse, pædagogisk ledelse og forandringsledelse. Hæftets titel er ’Mellemtid for folkeskolen: Hvad gør en forskel i praksis?’, og det kan downloades på www.sfi.dk
Ny arbejdsmiljømedarbejder
Sami Deniz er ansat som faglig sekretær i LFS med særligt ansvar for arbejdsmiljøområdet. Sami Deniz er uddannet i samfundsvidenskab fra RUC og har tidligere været ansat en længere årrække i Arbejdsskadestyrelsen, hvor han har arbejdet med henholdsvis arbejdsskadesager samt fastholdelse.
Vi vil gerne betale for offentlig kvalitet
Danskerne vil gerne betale skat, hvis de får offentlig kvalitet for pengene. Det viser en ny undersøgelse, Epinion har lavet for LO. Epinion har spurgt et repræsentativt udsnit af befolkningen, hvad politikerne skal tage hensyn til, når man ønsker at sende offentlige opgaver i udbud. Og hele syv ud af ti danskere svarer, at de væsentligste hensyn er ”kvalitet” og ”sikker drift”. Herefter kommer ”hensynet til medarbejderne”. Kun omtrent halvdelen angiver, at pris er et væsentligt/meget væsentligt forhold.
Når danskerne bliver spurgt til, hvad eventuelle gevinster skal gå til - bedre service eller lavere skatter - er svaret klart: Bedre service. To ud af tre peger på bedre service, mens kun to ud af ti ønsker lavere skat.
Dom: Lettere at få anerkendt arbejdsskade
Mange flere danskere kan se frem til at få anerkendt deres arbejdsskade som følge af en ny og principiel dom fra Vestre Landsret. Det er FOA, der på vegne af en pædagogmedhjælper fra Vejle har vundet sagen over Ankestyrelsen ved Vestre Landsret.
Dommen er den første landsrets-afgørelse, efter at Højesteret i november 2016 præciserede det såkaldte ulykkesbegreb. Tidligere har man selv skullet dokumentere, at varige mén stammer fra arbejdsskaden - og fx ikke fra tidligere diskusprolapser, dårlige knæ eller brækkede lemmer, og tusinder af danskere fået afvist deres arbejdsskadesag med henvisning til, at de i forvejen har haft skavanker, der lige så vel kunne være årsag til de varige mén.
I sagen om pædagogmedhjælperen fra Vejle var det netop en diskusprolaps, der var grundlag for, at Ankestyrelsen ikke mente, at pædagogmedhjælperen var berettiget til erstatning efter sin arbejdsskade. Ankestyrelsen betvivlede ikke, at arbejdsskaden havde fundet sted. Men de varige mén kunne lige så vel stamme fra følgerne af en tidligere diskusprolaps, anførte Ankestyrelsen. Men landsretten dømte til fordel for pædagogmedhjælperen og FOA.
”Det er en afgørelse, som hele fagbevægelsen kan være godt tilfredse med. Det er over årene blevet sværere og sværere at få anerkendt arbejdsskader. Endelig får vi nu en afgørelse, der trækker markant i de skadedes retning. Selvfølgelig har samfundet en forpligtelse til at yde erstatning til de ansatte, der kommer varigt til skade ved udførelsen af deres arbejde - hvad enten de er stærke og robuste eller løber rundt med skavanker i forvejen,” siger forbundsformand Dennis Kristensen.
Hvem bestemmer?
Hvem bestemmer, hvad vi skal lege? Hvem bestemmer, hvad der er pænt eller grimt, rigtigt eller forkert? Behøver der altid være én der bestemmer, og kan der godt være to, der har ret, selvom de ikke er enige? Og kan man godt holde fast i sin egen mening, selvom andre har en anden? En legende og undersøgende forestilling om et venskab, der spirer på trods af forskelligheder. Gæstespil ved Teater Hund. Aldersgruppe: 3 - 8 år, og deres voksne. Vises fra 24. marts til 23. april 2017. Se præcise spilletidspunkter på www.anemoneteatret.dk
Støtte til tur
I kan søge op til 5000 kroner i støtte til en tur med børnehaven. Nordea-fonden har afsat 2,5 millioner kroner, der skal hjælpe børnehaver med at få gode oplevelser - lige meget om det er i naturen eller kulturen. Børnehaver kan søge op til 5000 kroner til entré, guide, transport mv. Send ansøgningen via børnehavens NemID. Man får svar inden for fire uger. Der er ingen ansøgningsfrist. Puljen kan søges, indtil pengene er uddelt. Læs mere om kriterier for at søge, og find link til ansøgningsskemaet på www.nordeafonden.dk
Velfærdsalliancen i Amager Bio
Mellem 500 og 600 kommunale tillidsrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter mødte op i Amager Bio 2. marts for at høre mere om Moderniserings- og Effektiviseringsprogrammet, Budgetloven og om den kommunale økonomi. Mødet var arrangeret af Velfærdsalliance-DK, og Jan Hoby fra LFS, indledte mødet med at redegøre for, hvor hårdt den kommunale velfærd rent faktisk er blevet ramt siden 2009. Han opfordrede alle fremmødte til at gå tilbage til deres baglande for at mobilisere til demonstration den 10. maj.
8. marts med pussyhats og cykler
Knap 40 LFS’ere cyklede fra Østerbro til Transportministeriet, hvor transportminister Ole Birk Olesen glimrende ved sit fravær på Kvindernes Internationale Kampdag den 8. marts. Demonstrationen ’Feminister på gaden’ var ellers henlagt til adressen som en ironisk hilsen til ministerens tidligere udtalelser om, at kvinder er så optaget af nære relationer, at de grundlæggende er uden moral og ære og ude af stand til at bestyre magt med moderation. Fortov og gade lyste til gengæld lyserødt af de mange pussyhats, som kom i mange variationer. Talere var næstforkvinde i LO, Nanna Højlund, jurist Charlotte Kirkegaard og debattør Natasha Al-Hariri. Fælles for de tre taler var, at de gik op mod tidens tendens til at splitte feminismen op i bølger og fraktioner:
Når de splitter os ad oo forsøger at dele os op i bølger og fraktioner, i hvide mod brune, i queer mod traditionelle feminister, så er det løgn. Vi slås for det samme,” som Charlotte Kirkegaard sagde.
Dokumentation skal styres - ikke styre
Både pædagoger og dagtilbudschefer oplever, at de forskellige krav til dokumentation i daginstitutioner er meningsfulde og løfter den pædagogiske kvalitet. Men pædagogerne oplever også, at dokumentationen tager meget af deres tid. Det viser en undersøgelse fra KORA, som har gennemført en spørgeskemaundersøgelse blandt dagtilbudschefer i alle 98 kommuner og blandt institutionsledere og pædagoger i otte udvalgte kommuner.
Pædagogerne møder dokumentationskrav fra både staten, kommunerne og institutionerne selv. Niels Ejersbo fra KORA fortæller, at dokumentationskravene giver et dilemma i hverdagen:
”De pædagoger og institutionsledere, vi har talt med, oplever på den ene side, at ting som læreplaner og sprogtest løfter kvaliteten af deres pædagogiske praksis. På den anden side oplever de, at de bruger meget tid på dokumentationen,” siger Niels Ejersbo.
Thomas Enghausen, formand for almenområdet i LFS, siger, at undersøgelsen stemmer godt overens med forholdene i København.
”Dokumentation skal give mening og have et klart formål og skal kunne bruges til at udvikle praksis. Den skal være meningsfuld for området og kerneopgaven. Derfor skal man ikke bede institutionerne bruge tid på data, som er ”nice to have”. Der skal primært bruges tid på ”need to have”,” siger Thomas Enghausen.
FOA: Sig nej til farligt arbejde
FOA vil nu indlede oplysningsindsats om mulighederne for at anvende de særlige bestemmelser om liv, ære og velfærd.
”Vi må aldrig acceptere en risiko for liv og helbred. Derfor bør ansatte bruge deres ret, den såkaldte vægringsret, til ikke at udføre farligt arbejde,” siger FOAs hovedbestyrelse i en udtalelse.
Udtalelsen kommer efter, at politikerne har opgivet at nå til enighed om at hjælpe svært psykisk syge beboere og ansatte i socialpsykiatrien med tilbuddet om 150 pladser med et højere sikkerhedsniveau i tilknytning til behandlingspsykiatrien. Forbundsformand Dennis Kristensen fra FOA understreger, at det ikke er en FOA-opfordring om strejke eller et kollektivt kampskridt. Men det er muligheden for ethvert medlem at værge for sig, når hverdagen bliver for farlig.
FOA indleder nu en oplysningsindsats om, hvordan bestemmelserne om liv, ære og velfærd anvendes i praksis af medlemmerne.
Tilskud til deltagelse i CONCRIT 2017
Barndom i Europa er det overordnede tema for årets CONCRIT-konference, som foregår i Barcelona 26. og 27. maj. CONCRIT, som står for konstruktiv kritik, er et netværk af praktikere, studerende, undervisere, forskere, ansatte i kommuner, ngo'er, fagforeningsaktivister, kunstnere og andre med interesse i pædagogik og uddannelse.
Hovedformålet med netværket er at identificere og gå op imod nyliberale og neo-konservative tendenser inden for uddannelse og opdragelse og at udvikle alternative løsninger; alt sammen i en demokratisk dialog mellem mennesker fra forskellige lande.
Almenbestyrelsen i LFS har besluttet at udlodde 10 rejsetilskud á kr. 2500,- til medlemmer af LFS, der ønsker at deltage i dette års konference.
Sidste frist for at ansøge om tilskud er den 14. april 2017. Tilskud udloddes efter først til mølle princippet. Send din ansøgning til formand for Almenbestyrelsen Thomas Enghausen på e-mail: then@foa.dk. Du kan læse mere om CONCRIT på www.concrit.nu
1. maj
Der er traditionen tro 1. maj i gården hos LFS, indgang via porten i Sorøgade 4-6. Dagen starter kl. 9.00, og der kan købes øl, sodavand og "små skarpe" til rimelige priser. Familie og venner er velkomne. Kl. 12.15 er der fælles afgang med fanerne forrest til Socialarbejdernes telt i Fælledparken.
Fixelancen
Fixelancen stod for at skulle sælges, da dens funktion er overført til det nye stofindtagelsesrum ”H17” på Halmtorvet 17. Socialudvalget i København har i stedet besluttet, at køretøjet skal overdrages til en frivillig forening, som vil bruge den inden for det sociale område. Det undersøges pt., hvem der kan og vil overtage den ombyggede autocamper.
Privat
Medarbejdere i den private hjemmepleje har et dårligere fysisk og psykisk arbejdsmiljø end deres kolleger i den offentlige sektor. De oplever, at de har mindre støtte fra deres kolleger og ledere, og de har oftere så travlt, at de må droppe frokostpausen. Det viser en ny analyse fra KORA. Undersøgelsen viser også, at de privatansatte oftere har hårdt fysisk arbejde, og at de i mindre grad har adgang til videreuddannelse end medarbejdere i den offentlige hjemmepleje.
Kåring
Eksperimentalinstitutionen på Amager blev 3. marts kåret som ”årets dagtilbud 2016” på baggrund af velovervejet pædagogisk arbejde og stærke forældrepartnerskaber. Prisen ”årets dagtilbud” er stiftet af Børne- og Socialministeriet sammen med BUPL og FOA for at hylde de pædagoger og dagplejere, der hver eneste dag er med til at skabe en positiv forandring i børns liv.