Socialpsykiatri: Vi kan ikke holde til flere lappeløsninger
SOF er på vej med en omlægning af socialpsykiatrien. LFS er enig i grundtakterne, men opfordrer til, at omlægningen bliver tilstrækkeligt gennemgribende, og at der afsættes de ressourcer, der skal bruges.
Tekst: Anna Louise Stevnhøj
”De berørte borgere og de ansatte kan ikke holde til flere lappeløsninger. Socialpsykiatrien i København er direkte nødlidende. De seneste års drab, knivoverfald og voldtægter på bosteder har kun understreget det, vi har sagt i årevis,” siger Helle Haslund, som sidder i forretningsudvalget i LFS.
LFS mener, at Socialforvaltningens omstillingsplan peger i den rigtige retning.
”Men den har også huller, og der er meget væsentlige forhold, som endnu ikke er blevet adresseret,” siger Lisbeth Waidtløw, som er tilknyttet LFS-faggruppen for ansatte i socialpsykiatrien.
Faggruppen har derfor udarbejdet et debatoplæg, som giver input til den konkrete udmøntning omstillingsplanen. Debatoplægget sendes til alle LFS-medlemmer, der arbejder inden for socialpsykiatrien samt naturligvis til relevante beslutningstager.
Debatoplægget kan også hentes her: www.mitlfs.dk/12401
Kommunens omstillingsplan kan hentes her: www.kk.dk/nyheder/ny-omstillingsplan-skal-have-bredere-fokus
Fra stort til småt
LFS mener, at tanken om kæmpeinstitutioner har spillet fallit. De store anonyme bosteder, hvor borgerne sidder og forvitrer i ensomhed og passivitet på deres værelser, og hvor de måske endda er bange for at gå ud på grund af andre beboere, skal erstattes af mindre og overskuelige enheder med fællesrum og pædagogisk nærvær. Der skal oprettes sociale virksomheder, som kan give borgerne meningsfuld beskæftigelse sideløbende med, at de kan skabe en bro til det ordinære arbejdsmarkeds - og uddannelsessystem.
Fra geografi til specialisering
I dag er området organiseret ud fra geografi. LFS mener, at organiseringen i stedet skal baseres på specialisering. Det vil højere grad gøre det muligt at give specialtilbud til grupper med særlige problemstillinger som fx unge piger med spiseforstyrrelse eller selvskadende adfærd eller voksne med dobbeltdiagnoser og udad reagerende adfærd.
Fra dokumentation til tillid
Socialpsykiatrien har i udpræget grad været offer for New Public Management tankegangen, hvor krav til dokumentation har taget overhånd. LFS er positiv over for direktionens visioner om ’Borgerens plan,’ der skal samle og forenkle dokumentationsarbejdet. LFS opfordrer også Socialforvaltningen til at have fokus på at etablere en tillidsbaseret organisation, som bygger på tillidsbaseret ledelse, afbureaukratisering, arbejdsfællesskaber og afskaffelse af 0-fejls kultur.
Fra dobbeltmålstyring til recovery
Normeringerne er blevet dårligere år for år. Skal socialpsykiatrien i København kunne arbejde inden for den vedtagne faglige ramme, recovery, kræver det mere personale. Men LFS mener desuden, at der er brug for massiv opkvalificering af de nuværende medarbejdere og ledere, så alle, der arbejder i socialpsykiatrien, får et nyt fælles fagligt grundlag, der indebærer en fælles forståelse af recovery-begrebet. Der skal ligeledes opkvalificeres, hvad angår forebyggelse af vold via undervisning i konflikthåndtering, forsvarsteknikker m.v.
Det skal være slut med den dobbeltmålstyring, der findes i dag, hvor man forsøger både at styre ud fra de mål, som politikerne har sat op fx. i Forandringskompasset, og ud fra borgernes ønsker og behov.
Fra udpining til ressourcer
Socialpsykiatrien har været så udpint, at ansættelsespolitikken har været ”billigst muligt”. LFS mener, at der inden for socialforvaltningens områder er for stor forskel på, hvad de forskellige områder kan tilbyde af lønninger såvel til ledelse, mellemledere og basismedarbejdere. Derfor har dele af området svært ved at rekruttere veluddannede og kompetente medarbejdere. En velfungerende socialpsykiatri kræver, at der er råd til at ansætte medarbejdere, der matcher behovet.
Fra topstyring til faglig ledelse
Den udbredte centralisering har medført dårlige og topstyrede ledelsesforhold. LFS mener, at en vellykket omstillingsproces afhænger af, at der ansættes dygtige, nærværende ledere, der ikke bare kan følge budgetter og krydse medicinskemaer af, men som har forstand på både personaleledelse og faglig ledelse.