Bogomtale
Beretninger fra kvinder gift med tidligere anbragte
Af Oskar Plougmand
Vi ved alt for godt, at barndommen er skelsættende vigtig for et barns evne til at udvikle sig og for tilknytningsevnen. Derfor er det selvsagt, at udsatte børn og unge ofte vokser op med ar på sjælen, som sætter spor gennem hele voksenlivet. 16 kvinder, der alle har været eller er gift med mænd, der i deres barndom har været anbragt, fortæller om netop disse ar og traumer.
Bogen er et betydningsfuldt bidrag til vores viden om, hvad omsorgssvigt gør ved mennesker, fortalt på en måde, der gør konsekvenserne lysende klare for alle. Hver af de 16 beretninger handler om en kærlighedsrelation til en partner, der i sin barn- eller ungdom har været anbragt. De kommer omkring alt fra den første forelskelse, sommerfuglene i maven og betagelsen, til de svære år med tavshed, rastløshed, afmagt, lunefuldhed eller usikkerheden. Her skildres de værste konsekvenser af en benhård institutionaliseringsmentalitet fra primært 1960’erne.
Bogen indeholder deslige et kapitel om Børneforsorgen, som den så ud i 1960’erne. Forfatteren var i sit tidligere job som netop tilsynsførende inden for Børneforsorgen med til at få sat en stopper for overgrebene på drengehjemmet Godhavn og har derfor et indgående kendskab til området.
Fotografierne i bogen er taget Mille Egholm Mazzanti, og forsideillustration er skabt af Jørn Plougmand.
Forlaget Dimon – kontakt via oskaro@youmail.dk.
Bogen kan også bestilles hjem hos de fleste boghandlere.
160 sider. Kr. 199,-