Danmarks første krisecenter for børn og unge bor på Christianshavn
Jeg har så mange gange talt med børn, som har fortalt, hvordan de gennem store dele af deres barndom har lavet flugtplaner, men hvor de alligevel er blevet i volden, misbruget og overgrebene, fordi de ikke havde noget sted at flygte hen. Det er baggrunden for Joannahuset, fortæller Jette Wilhelmsen, nybagt leder af Danmarks første krisecenter for børn og unge, som åbnede 15. august.
Tekst og foto: Anna Louise Stevnhøj
Joannahuset, Danmarks første krisecenter for børn og unge, ligger i Store Søndervoldsstræde i den stille del af Christianshavn.
Joannahuset har fået lov til at leje andensalen i det menighedshus, som de to kirker på Christianshavn deler, og daglig leder Jette Wilhelmsen synes, at beliggenheden er optimal.
”Joannahuset er for alle børn og unge i Danmark, og det er nemt at komme til Christianshavn, uanset om du kommer fra selve København eller fra Hovedbanegården. Vi bor centralt, men alligevel roligt og anonymt. Og så er der noget rigtig fint i, at adressen blev Christianshavn, som er Kim Larsens gamle kvarter,” siger Jette Wilhelmsen.
Ta’ mig med til Joanna
Joannahuset er nemlig navngivet efter Kim Larsens sang ’Joanna’, og det var Larsens Himmelblå-fond, som gav den første støtte, der gjorde det muligt at starte projektet op.
Projektet har for alvor været på vej siden 2017, hvor bestyrelsen blev sammensat, men drømmen har levet hos initiativtager og daglig leder Jette Wilhelmsen i mange år.
Hun var i en årrække ansat som socialrådgiver i Børns Vilkår, hvor hun via BørneTelefonen og Børns Vilkårs bisidderkorps gang på gang mødte børn og unge, som levede i familier med vold, misbrug, psykisk sygdom og overgreb. Her oplevede hun, hvordan børnene kunne komme i svære livssituationer, når de endelig åbnede munden og fortalte udefrakommende voksne, hvor slemt det stod til derhjemme.
Tør ikke bede om hjælp
”Nogle børn og unge kan opleve, at de skal blive boende hjemme, efter at der er lavet en underretning om fx vold i hjemmet. For tingene skal undersøges, før der kan laves en foranstaltning for barnet. Det kan afholde børn fra at bede om hjælp, for de tør simpelthen ikke. Her kan Joannahuset være et tilflugtssted, hvor der bliver taget hånd om barnet, mens det kommunale system går sin gang,” siger Jette Wilhelmsen
Hun peger på, at mange børn desuden har brug for voksenstøtte til at få formuleret over for myndighederne, hvad det er, der er galt, og at barnet eller den unge ikke nødvendigvis får fortalt alt på en gang.
Gadebørn med system-mistro
”Det kan være svært for et barn eller en ung at sætte ord på det svære i livet, når det er første gang, de skal dele det med nogen. Det kan være en længere proces at nå frem til, at man tør betro sig til et andet menneske. Joannahuset vil tilbyde et fristed, hvor børn og unge forhåbentlig vil opleve at møde voksne, som er åbne og lyttende,” siger Jette Wilhelmsen, der også forventer, at Joannahuset kan blive en tryg base for børn, der er stukket af fra hjemmet eller en plejefamilie, og som rent faktisk lever på gaden.
”Vi har børn i Danmark, som er skeptiske over for myndigheder og kommunalt ansatte, og som desværre lever en meget utryg tilværelse, hvor de overnatter udendørs eller hos tilfældige mennesker. Vi vil tilbyde et fristed, hvor de kan få mad, bad og hvile – og strøm til deres mobiltelefon. Og så håber vi, at det kan føre til tillid, som gør, at de får lyst til at modtage hjælp,” siger Jette Wilhelmsen.
De skal bare ringe på
Joannahuset kan tilbyde omsorg, rådgivning og husly til otte overnattende børn og unge, og udgangspunktet er, at man højst skal være der en uge, før der er fundet en varig løsning, hvis barnet ønsker dette.
”Men vi er der på børnenes præmisser, og vores hjælp tager udgangspunkt i, hvad barnet ønsker. Vi skal ikke observere og dokumentere og lave foranstaltninger. Vi skal give omsorg og plads - og forhåbentlig empowerment, så barnet oplever handlekraft og et ønske om forandring og dermed bliver parat til at tage mod den hjælp, som findes. Børn og unge kan være anonyme, når de tilbydes omsorg og rådgivning, men lovgivningen, som den er i dag, kræver forældresamtykke, hvis der skal gives husly,” siger Jette Wilhelmsen.
Joannahusets stab består af en blanding af professionelle og frivillige med forskellig baggrund. Huset er åbent døgnet rundt alle årets dage, og børnene er totalt selvvisiterende – de behøver bare ringe på.
Joannahuset har modtaget omkring syv millioner kroner i støtte fra både fonde, virksomheder og private personer og blev umiddelbart inden sommerferien tildelt 15,5 millioner fra regeringens reservepulje, den tidligere satspulje. Det betyder, at driften er sikret tre år frem.