Slut med Corona-ensomhed
Corona-krisen har medført, at mange har følt sig ensomme eller isolerede. Mennesker med udviklingshandicap har været ekstra udfordrede, både fordi mange bosteder har været – og stadig er – underlagt besøgsrestriktioner i større eller mindre grad, men også fordi det kan være svært at forstå, hvorfor mor, far eller vennerne pludselig ikke kommer på besøg. Organisationen LEV har derfor lanceret hjemmesiden SammenDigitalt.dk. Den er både målrettet pårørende, som måske ikke er så vante med brugen af sociale og digitale medier, samt pædagogisk personale, der kan have en udfordring i forhold til at støtte med kommunikationen og at hjælpe med at holde de sociale kontakter ved lige. Hjemmesiden byder på konkret inspiration til at være sammen via de digitale muligheder.
Lettere at blive meritpædagog
Nu er der håb for, at der snart uddannes flere pædagoger. Københavns Professionshøjskole er nemlig blevet godkendt til at kunne dispensere fra reglen om fem års erfaring for at opnå merit på pædagoguddannelsen. Denne er sat ned til kun to års erhvervserfaring og træder i kraft allerede ved sommerens studiestart. Merituddannelsen er kortere end pædagoguddannelsen, fordi de studerende får dispensation fra 2. og 3. praktik.
Fald i antal af ansøgere til pædagogstudiet
Fristen for at søge ind på videregående uddannelser er overstået, og I alt 5910 har søgt ind på en pædagoguddannelse som førsteprioritet. Det gør den igen i år til den absolut mest søgte uddannelse – men det er ikke nok. For femte år i træk falder antallet af ansøgere til pædagoguddannelsen, og især i Hovedstadsområdet er antallet af ansøgere faldet. Det er et kæmpe problem for projektet om minimumsnormeringer, siger næstformand i LFS, Jan Hoby:
”Men når der hverken er en samfundsmæssig anerkendelse, honorering eller arbejdsvilkår, der er bæredygtige, så er det klart, man ikke kan få nok unge mennesker til at søge ind. Hvis man vil have flere til at søge ind, så må man have bedre løn- og arbejdsvilkår,” siger han og peger også på, at selve pædagoguddannelsen trænger til et løft, hvis fagligheden skal styrkes, og de unge skal finde den attraktiv.
Kulegravning af det specialiserede socialområde
Målgrupper og tilbud på det specialiserede socialområde skal nu kortlægges, og målet er at få en egentlig specialeplanlægning på linje med, hvad der findes i sundhedsvæsenet.
Det er regeringen, der sætter arbejdet i gang i erkendelse af, at der siden kommunalreformen har været udbredt bekymring for en afspecialisering på socialområdet.
Social- og indenrigsminister Astrid Krag siger:
”Det er en bekymring, som vi tager alvorligt. Vi skylder mennesker med handicap, at der findes de nødvendige specialiserede tilbud. I regeringen vil vi tage grundlæggende fat om problemerne på socialområdet frem for at lappe huller med midlertidige puljer og projekter, som tidligere har kendetegnet socialpolitikken. Vi har en klar ambition om at finde en model for en specialeplanlægning.”
Arbejdet foregår i tre spor. Først skal målgrupper, tilbud og organiseringen på det specialiserede socialområde kortlægges. Dernæst udvikles en model for, hvordan man kan analysere de enkelte målgrupper og deres behov – og sidst men ikke mindst vil man se på, hvordan området kan indrettes bedst muligt. Det forventes, at resultaterne er klar til politisk behandling i 2021.
Indstil til Årets Dagtilbud
Årets Dagtilbud uddeles årligt af Børne- og Undervisningsministeriet sammen med FOA, BUPL og KL. Årets Dagtilbud tildeles en daginstitution eller en dagpleje i Danmark, der udfører et solidt pædagogisk arbejde af høj kvalitet, hvor de pædagogiske vurderinger og den pædagogiske intention træder tydeligt frem i den daglige praksis. Alle kan indstille en daginstitution eller dagpleje til Årets Dagtilbud. Du kan læse mere om prisen, og om hvordan du indstiller via www.dcum.dk/aarets-dagtilbud-2020-2021
Jeg ved, hvor du bor …
… og jeg ved, hvor dine børn går i skole. Digital chikane eret alvorligt arbejdsmiljøproblem. FOA har i samarbejde med BFA Velfærd & Offentlig administration udarbejdet materiale, der sætter fokus på digital chikane. Fire nye faktakort om digital chikane kan hjælpe med at sætte gang i dialogen om problemet på arbejdspladsen. De fire faktakort fokuserer hver på et bestemt emne, der kort bliver udfoldet, og guider arbejdspladsen igennem en dialog om, hvordan man definerer digital chikane, hvordan man kan forebygge og håndtere problemet – både fælles og individuelt - og hvordan man lokalt kan arbejde med arbejdspladsens procedurer og politikker. Faktakortene kan hentes på www.arbejdsmiljoweb.dk/faktakort-digital-chikane.
Hvordan hjælper man de sværeste patienter?
Denne måneds podcastanbefaling tager dig med ind på afdeling M, under Psykiatrisk Center Sct. Hans. Her har P1-reporteren i flere måneder fulgt patienter på dobbeltdiagnoseambulatoriet. Gennem samtaler med patienterne får man en vigtig forståelse og et unikt indblik i, hvordan vi i dagens samfund behandler nogle af psykiatriens sværeste patienter - dem der både kæmper med misbrug og alvorlige psykiske lidelser. ”Afdeling M” indeholder i alt fire afsnit af cirka en halv times varighed, hvor vi kommer tæt på fire patienter. Podcasten er gratis og kan høres via alle de gængse podcastapps eller via DRs egen app.