REP-2020:
2019 og 2020: To meget forskellige år i én REP-periode
Det blev en anderledes dag, da LFS’ øverste myndighed, Repræsentantskabet, mødtes i Tivoli Congress Center den 20. november 2020 med sprit, afstand, mundbind og deltagere med via skærme. Eneste spas var en morgenaktion til støtte for hvad som helst uden for. Formand Britt Petersen mindede i sin mundtlige beretning om, at REP-periodens første halvdel var helt anderledes og udadvendt.
”2019 begyndte med fuld fart. Det var valgår, og det var året, hvor vi startede ’Skrot budgetloven’. Vi tog initiativet, fordi vi har set, hvordan velfærden er blevet forringet år for år, og fordi det ikke nyttede at blive ved med at bebrejde kommunerne: De var underlagt en alt for snæver overordnet ramme,” sagde Britt Petersen, som mindede om, hvordan det i 2016 lykkedes det at gå i alliance med kommunalpolitikere landet over for og få fjernet omprioriteringsbidraget.
”Vi er ikke på samme måde kommet i mål med budgetloven, men vi tror, at vores pres har betydet noget i forhold til økonomiaftalen mellem KL og regeringen og i forståelsespapiret. Vi fik på papiret noget, vi har efterlyst i rigtig mange år, nemlig en automatisk budgetregulering, når der fx kommer flere børn. Men når vi regner på tallene, passer de ikke helt med teksten. Så kampen er ikke slut,” sagde Britt Petersen.
Minimumsnormeringer
”En anden diskussion fra 2019 er den om minimumsnormeringer. En del af baggrunden for kampen var desværre nogle ubehagelige dokumentarer om nogle af vores institutioner, som der heldigvis er kommet styr på siden. Begrebet minimumsnormeringer, som det er blevet diskuteret siden 2019, er ikke groet i vores baghave. Vi værdsætter, at der kommer flere penge til dagtilbudsområdet, for det betyder, at presset bliver lettet i vores dagtilbud. Men nu afventer vi spændt, hvad der rent faktisk kommer til at stå i den lov, der skal gælde fra 2025. For det er ikke ligegyldigt. Vi vil gerne have alle de ressourcer, vi kan få, men helst ikke med for mange bindinger ude på institutionerne. Medarbejdere og ledere skal selv kunne prioritere ressourcerne.”
68ErMereEndNok
”Socialdemokratiet valgte ”Arne” som billede på de lønmodtagere, der var nedslidte og skulle have lov til at gå før tid. Der viste sig dog ikke at være penge til mange Arner i deres forslag. Der har været mange diskussioner siden, også om Arnes kone Anne fik ret til at gå. Men intet giver mening, hvis vi ikke får fjernet Velfærdsforliget og dermed stigningen i pensionsalderen. Forliget kommer til at betyde, at I, der er meget yngre end mig, skal arbejde, til I er over 70. Derfor har kampagnen 68ErMereEndNok set dagens lys, som vi i første omgang startede sammen med 3F. Mange flere er fulgt med, og initiativet har spredt sig. Men vi står snart over for, at Folketinget træffer beslutning om den stigende pensionsalder. Vi er nødt til at lave små aktioner, som vi håber, I vil tage godt imod, for vi skal være synlige i forhold til, at 68 er meget mere end nok! I LFS holder vi ikke bøtte, fordi vi har fået en såkaldt ”rød” regering. Vi forholder os til den politik, der bliver ført,” understregede Britt Petersen.
Vi må selv uddanne pædagoger
Hun kom i den mundtlige beretning også ind på den store udfordring, der er angående pædagogmangel og rekruttering.
”I ved alle sammen, at det er sparsomt, hvad der kommer, når I slår stillinger op. Det er lykkedes at få etableret en gruppe i Københavns Kommune, der skal se på rekruttering. Vi har indtil i dag haft én merituddannelse. Den dækker kun noget af behovet. Men vi har set på vores område, at andre med en professionsbachelor, i stigende grad søger pædagogområdet, og vi har netop fået godkendt endnu en merituddannelse på fjernstudium. Den kan man tage, hvis man i forvejen har en bachelor, og hvis man har fået en pædagogmedhjælperstilling. Vi har erkendt, at vi i København er nødt til selv at være med til at uddanne vores pædagoger, og vi har i København rigtig mange kvalificerede pædagogmedhjælpere, som vi gerne vil hjælpe videre. Derfor vil vi også opspore, om der er dygtige pædagogmedhjælpere, der ikke kan eller vil tage pædagoguddannelsen, men som i stedet er interesserede i uddannelsen til pædagogisk assistent,” sagde Britt Petersen.
Fra deltid til fuldtid
Britt Petersen kunne fortælle, at der i stigende grad ansættes pædagogiske assistenter.
”Jeg ved godt, at det ikke er alle, der elsker den uddannelse. Men det er den eneste, hvor vi kan sige god for indholdet i uddannelsen,” sagde Britt Petersen, som også fortalte om, at LFS har indgået aftale med Københavns Kommune om, at alle pædagogstillinger principielt opslås som fuldtidsstillinger fra 1. januar 2021.
”Vi skal også prøve at lokke flere pædagoger til at gå fra deltid til fuldtid. Vi er nødt til at diskutere, om nogen i personalegruppen har lyst til at gå på fuldtid, før nye stillinger slås op. Det er ikke fordi, vi skal pege fingre ad hinanden, men jo flere deltidsansatte, jo større arbejdsmiljøbelastning for de fuldtidsansatte i institutionen.”
Bedre vilkår for dagplejen
Dagplejeområdet i LFS skrumper.
”Det er ikke fordi, kommunerne ikke vil have dagplejen, og det er ikke fordi, forældrene ikke ønsker dagplejen. Men vi har svært ved at rekruttere. Det er gået op for mig, at det ikke handler om, at man ikke vil lægge eget hjem til. For den private dagpleje blomster. Og det er rigtig problematisk at have et stort privat område, for vi har ikke indsigt i kvaliteten. Vi kæmper med KL om at skaffe dagplejen bedre arbejdsvilkår – især kortere arbejdstid, og det kommer til at fylde under de næste overenskomstforhandlinger. Vi tror, at det er spørgsmålet om større fleksibilitet, der er afgørende for, om vi kan rekruttere,” sagde Britt Petersen.
Coronaåret
Britt Petersen kom i den mundtlige beretning også omkring emnet Corona.
”Vi kender alle sammen omstændighederne, og vi ved, hvordan der blev, og stadig bliver, hekset alle vegne for at få tingene til at gå op. Vi venter alle sammen på den vaccine, der med en tryllestav kan fjerne alle restriktioner. Men vi må nok erkende, at det kommer til at tage lang tid. LFS var lukket ned fra midten af marts og indtil maj, vi hjemsendte alle og gjorde alle telefonnumre offentlige på hjemmesiden. Vi håber, at alle, der havde behov for os, også fik den hjælp, de havde brug for. Da det overhovedet blev muligt, har vi i LFS fastholdt det fysiske fremmøde til både møder og TR-uddannelse med alle tænkelige sikkerhedsforanstaltninger. Vi har været på kollisionskurs med vores forbund om dette, men vi fastholder, fordi vi tror på, at det fysiske fremmøde er altafgørende.”
Du kan læse den skriftlige beretning fra hovedbestyrelsen på www.mitlfs.dk/14428
LFS er meget mere end fagpolitik
Bag facaderne i Rosenvængets Allé foregår der andet og mere end fagpolitik. Hovedparten af medarbejdere og valgte arbejder hver dag med medlemssager.
Dykker man ned i de elektroniske systemer, kan vi se, at medarbejdere og valgte havde 10.373 dokumenter mellem hænderne i 2019. Heraf var der:
1.162 lønsager. LFS gennemgår alle lønaftaler på de områder, som LFS dækker, og tjekker løn og tillæg. Er der uregelmæssigheder, går LFS ind i sagen.
370 afskedssager. LFS får alle afskedssager ind, gennemgår sagerne og stiller sig til rådighed for de enkelte medlemmer.
275 sager om ansættelsesforhold. De omfatter alt fra arbejdsmiljø, sygefravær, ferie, barsel, disciplinærsager og meget mere.
Dertil kommer de mange faktuelle spørgsmål, der dagligt kommer via telefon eller mail, og hvor medlemmet eller den enkelte tillidsrepræsentant selv klarer den videre færd.