Dagplejere gør covid-19 rent i fritiden
De kommunale arbejdsgivere er nødt til at forholde sig til, at dagplejerne gør covid-19 rent i deres fritid og i deres pauser. For problemet bliver kun større, som vinteren kommer, og alle er nødt til at være mere indendørs, siger dagplejebestyrelsen i LFS.
Tekst: Anna Louise Stevnhøj
”Der er en risiko for, at vi får et efterslæb med nedslidning og flugt fra faget,” siger formanden for dagplejeområdet i LFS, Majbritt Kronbøl, til nye tal, som viser, at dagplejerne knokler med de strenge rengøringskrav i deres fritid, i deres pauser og ved at løbe stærkere.
FOA har spurgt dagplejere over hele Danmark om deres arbejdsbelastning i forhold til codiv-19. 342 dagplejere fra i alt 83 kommuner har deltaget i undersøgelsen, som viser, at dagplejerne lever op til rengøringskravene, og at de mestendels klarer det sideløbende med deres øvrige opgaver og ved at inddrage fritid og pauser.
Ser man på tallene for de 18 kommuner, hvor dagplejerne er LFS-medlemmer, stemmer tallene overens med tendensen for hele landet.
Vinter gør det værre
I de storkøbenhavnske dagplejer svarer 57 procent, at de arbejder over og gør covid-19 rent, når børnene er gået hjem. 54 procent svarer, at de bruger deres pauser på rengøring, og 34 procent løber generelt hurtigere. 34 procent angiver, at de gør rent, mens børnene er til stede.
En række af kommunerne i hovedstadsområdet har haft midlertidige støtteordninger til dagplejerne, hvor forældrene er blevet bedt om at hente en time før, der er blevet tilbudt rengøringshjælp, og man er blevet fritaget for gæstebørn. Men disse ordninger er med få undtagelser bortfaldet. Og det finder bestyrelsen problematisk.
”Problemet bliver kun større i de kommende måneder. Mange dagplejere har opholdt sig meget udenfor med børnene, og de har sikret, at afleverings- og hentesituationerne foregik udendørs. Men man kan ikke være udendørs hele vinteren med små børn. Dertil kommer, at folk bliver trætte på et tidspunkt. Man kan holde til at give den en ekstra skalle i en periode, hvor forholdene er ekstraordinære, men man kan ikke blive ved på ubestemt tid,” siger Majbritt Kronbøl.
De har udvist samfundssind
Hun angiver begrebet samfundssind som forklaring på, at dagplejerne ikke har reageret mere, end de har.
”Vi begynder først nu at få meldinger om, at folk er slidte. Dagplejere er vant til, at deres privatliv bliver berørt af deres arbejde, og mange dagplejere arbejder alligevel uden for deres egentlige arbejdstid med at forberede mad og aktiviteter. Derfor tager det længere tid, før de protesterer. Men vi risikerer nedslidning og personaleflugt,” siger Majbritt Kronbøl.
Dagplejebestyrelsen håber, at det i den kommende tid bliver muligt at lave aftaler med den enkelte kommune om, hvordan dagplejerne kan kompenseres.
”Vi tror på, at det optimale ville være, hvis man fandt individuelle løsninger. Der kan være forskel på, om det mest hensigtsmæssige er reduceret åbningstid, stop for gæstebørn eller rengøringsstøtte udefra. Men arbejdsgiverne er nødt til at agere,” siger Majbritt Kronbøl, der hilser det velkomment, at pædagogisk sektor i FOA har indkaldt KL, Kommunernes Landsforening til forhandling om emnet.
”Det vil være positivt, hvis vi kan læne os op ad en overordnet aftale.”
Må ikke vælte læsset
Lederen af dagplejen i København, Ulla Krag, er enig med Majbritt Kronbøl i, at det vil være ønskeligt, hvis KL og pædagogisk sektor kan få forhandlet sig frem til en overordnet rammeaftale.
”Det handler også om, at jeg generelt gerne ser et større fokus på dagplejernes arbejdsvilkår. De har i forvejen meget lange arbejdsdage, og det ser jeg som en alvorlig rekrutteringsudfordring. Derfor må covid-19 situationen ikke blive det, der vælter læsset for den enkelte,” siger Ulla Krag, der understreger, at der i den københavnske dagpleje er åbenhed over for at finde individuelle løsninger for de dagplejere, der føler sig pressede af den ekstra rengøring.
”Vores signal er helt klart, at man som dagplejer skal kontakte sin tilsynsførende og bede om hjælp til at finde en løsning. Der er flere håndtag, vi kan dreje på. Og det er også relevant at få en samtale om covid-19 rengøringen, for retningslinjerne har ændret sig en del fra de første udspil, hvor vi i dag er landet på noget, som er mere håndterbart for den enkelte,” siger Ulla Krag.