Spørg LFS-monopolet
Er det for sent at klage over min kollegas dårlige opførsel?
Hej LFS-brevkasse.
Jeg havde for et par måneder siden en rigtig dårlig oplevelse med en kollega fra en anden stue.
Jeg havde sat musik på og danset rundt sammen med børnene, og vi havde det supersjovt. Da vi var færdige, og jeg gik gennem institutionen, mødte jeg tilfældigt kollegaen. Han stod og talte med et forældrepar, der nok skulle til en samtale omkring deres barn. Idet jeg passerer dem, siger han ”Føj, du stinker af sved”. Jeg blev helt paf og fik ikke sagt noget – også fordi der var ”tilskuere” på. Jeg gik i stedet ind på toilettet og var vildt ked af det. Jeg følte mig ydmyget og pinligt berørt og sagde ikke noget til nogen om situationen. Det skal siges, at den pågældende kollega ikke er i mit team, og jeg har normalt ikke meget med ham at gøre. De følgende dage var jeg ekstremt bevidst om min kropslugt og bange for, om jeg normalt går og lugter grimt. Da der var gået nogle dage, spurgte jeg en nær veninde, om jeg lugter af sved uden at vide det. Hun blev meget vred på mine vegne og syntes, at jeg skulle påtale hans opførsel over for min leder, men jeg syntes, at der var gået for lang tid siden episoden, så jeg valgte at lade være.
Nu er der sket det, at nogle andre kolleger har klaget over den pågældende medarbejder, fordi de har overværet, at han har talt grimt til børnene. Jeg overvejer, om jeg skal ”følge trop” med min oplevelse, fordi jeg synes, at det siger noget om ham som pædagog, at han var ubehagelig over for mig for øjnene af nogle forældre. Men jeg er også nervøs for, om det virker underligt, at jeg kommer i kølvandet af, at de andre har klaget over hans håndtering af børnene. Så jeg er i tvivl: Er det en rimelig klage, som min leder bør have kendskab til – eller risikerer jeg, at det vil blive opfattet som, at jeg prøver at ramme ham, fordi jeg er fornærmet. (Hvilket jeg helt sikkert er – jeg er stadig rasende over, at han fik mig til at føle mig så dårligt tilpas.)
Hilsen den fornærmede
Kære fornærmede
Du er blevet krænket. Ifølge Den Danske Ordbog over det moderne danske sprog er der begået overgreb mod din selvfølelse; din kollega har fornærmet dig og udvist manglende respekt. Og det er ikke ok!
Derfor er det naturligvis helt på sin plads, at du går til din leder og klager – også selv om der er gået et par måneder.
Det havde naturligvis været bedre, hvis du i situationen eller kort tid efter havde sagt til den krænkende kollega, at hans bemærkning var unødvendig og uhensigtsmæssig, og at du oplevede det som meget ubehageligt, men du reagerede i bund og grund, som de fleste af os ville gøre – nemlig at blive paf og ikke få sagt noget. Krænkende adfærd har den effekt på de fleste af os, for vi forventer ikke, at andre taler grimt til os.
Når du taler med din leder om episoden, kan du derfor forklare tidsperspektivet med, at du var blevet paf i situationen og efterfølgende var i tvivl om, hvordan episoden skulle håndteres. Når der går længere tid, før man tager en situation op, er det ofte mere nærliggende at slå det hen og tænke, at det var nok ikke noget alligevel…
Men det var det, og det kunne du mærke, da du hørte om, at han taler grimt til børnene. Du har helt ret, når du skriver, at hans opførsel overfor dig siger noget om ham som pædagog. Hvis det nu viser sig, at han også taler grimt og nedladende til børnene, er det meget alvorligt, for så svigter han den kerneopgave, han er ansat til at varetage. Det er derfor både fagligt og professionelt det mest rigtige at gå til lederen med din oplevelse fra tidligere, for nu handler det ikke blot om dig længere.
Der er mindst to lag af læring i dit eksempel:
For det første må du gøre op med dig selv hvilken opførsel, du finder dig i fra andre mennesker. Det er svært at konfrontere andre med, at de eventuelt har opført sig krænkende, sårende, uhensigtsmæssigt, men det er godt og sundt for ens selvværd, selvtillid og selvfølelse. Husk at blive på egen banehalvdel, tal for dig selv og hold fast i DIN oplevelse – den kan ingen tage fra dig.
For det andet er du blevet mere bevidst om dit professionelle og kollegiale ansvar. Hvis du oplever lignende situationer, hvor en kollega taler grimt (til dig/en kollega/et barn), vil du reagere hurtigere og sige fra, fordi du har fokus på kerneopgaven – dårlig opførsel og forråelse hører ingen steder hjemme og slet ikke på en arbejdsplads, hvor vi har velfærdsopgaver som en del af kerneopgaven.
For ikke at tale om det gode, stærke arbejdsfællesskab, men det tager vi en anden dag!
Lisbeth Waidtløw
Kære fornærmede.
Jeg kan sagtens forstå, at du er fornærmet, for det er du i din gode ret til at være.
Jeg vil dog ikke råde dig til at ”følge trop”, for du risikerer, at det ville kunne blive opfattet, som om I kører en hetz imod din kollega, og det styrker ikke arbejdsfællesskabet.
Jeg tror på, at de fleste mennesker tager konstruktiv kritik til sig, hvis det serveres sagligt, og jeg synes derfor, at I sammen skal forsøge at løse jeres konflikt.
Jeg vil opfordre dig til at tale med ham om episoden, også selv om det er længe siden.
Jeg synes, at han skal gøres opmærksom på, at den måde, han fik sagt det til dig på, ikke er særlig heldigt,
ikke at du ikke er glad for hans ”omsorg”, men at det ikke er rart at blive udstillet, som du følte, du blev i dette tilfælde.
Held og lykke.
Majbritt Kronbøl
Spørg LFS-monopolet
Kan du tillade dig at være irriteret på din kollega, fordi hun tygger tyggegummi hele dagen? Er du træt af, at venner og bekendte altid vil have gode råd om deres børn, når I ses til rødvinsmiddage?
Du kan nu få LFS-monopolets kvalificerede bud på svar på de dilemmaer, du ikke kan finde svar på i en overenskomst, arbejdstidsaftale eller hos din tillidsrepræsentant.
Send dit spørgsmål til lfsnyt@lfs.dk, så vil panelet gøre sit bedste for at hjælpe dig.
PS: Du er selvfølgelig helt anonym.
Panelet
Emil Solvind, født 1982. Pædagogmedhjælper og FTR på Frederiksberg. Rådgiver ofte venner og bekendte… til tider endda med succes.
Majbritt Kronbøl, født 1963. Dagplejer og valgt områdeformand for dagplejen. Har en mening om det meste og putter ikke med den.
Kirsten Løth, født 1979. Pædagog og valgt områdeformand for almenområdet. Tænker, at der ikke er ret meget, man ikke kan løse ved at bruge ord – mange ord.
Lisbeth Waidtløw, født 1967. Socialpædagog og valgt områdeformand for specialområdet. Kan næsten altid se en sag fra flere sider – og det hjælper med kaffe undervejs.