Noter
Jul på Arbejdermuseet
Julebanko, skattejagt med nissepas, juleværksted for børnene og udstilling om jul i gamle dage. Arbejdermuseet skruer helt op for julestemningen, og du og din familie har gratis adgang, fordi du er medlem af LFS. Du printer selv din adgangsbillet her: www.mitlfs.dk/10984.
Der skal bookes bord, hvis man vil være med til Julebanko, og det gør man her: www.arbejdermuseet.dk/arrangement/
Julegave fra Specialområdet
Specialområdets bestyrelse uddeler traditionen tro 3 gange 5000 kroner i jule/vinterhjælp til organisationer, der gør en forskel.
Den første af 2020-gaverne går til gøglerorkesteret De Splittergale på baggrund af orkesterets bidrag til et anderledes fokus på psykiatrien.
Den anden gavemodtager er organisationen Mentorbarn, der bringer mentorfamilier og børnehjemsbørn sammen, så børnene får mulighed for at blive en del af en families helt almindelige hverdag.
Den tredje organisation er Reden International, som arbejder med udenlandske kvinder i prostitution - med særligt fokus på kvinder, der er eller kan være ofre for menneskehandel. Reden har kvitteret for gaven med invitation til julekoncert til fordel for den gode sag. Det er Ensemble Hovaldt med solist Louise Fribo, der optræder klokken 14 søndag den 13. december i Københavns Domkirke. Adgang er gratis, men der er mulighed for at donere til Reden International. Kirken er så stor, at der forventes at være plads til alle trods covid-19 restriktioner.
Stor forskningspulje til pædagogområdet
Folketingets partier er blevet enige om at fordele 50 millioner årligt frem mod 2024 til mere forskning i småbørnsområdet. Pengene går fra forskningsreserven og skal blandt andet bruges til at forbedre pædagoguddannelsen og investeringerne i dagtilbudsområdet. I aftalen er der især lagt vægt på, at midlerne skal gå til praksisnær forskning. Pengene skal blandt andet bruges til forskning, der kan styrke fagligheden på pædagoguddannelsen og forbedre de kommunale prioriteringer og investeringer i dagtilbudsområdet, lyder det i aftalen.
Meget skærm er skidt
Der har manglet forskning, der kunne belyse, hvad det gør ved børnehjerner, når de bruger meget tid foran fjernsyn, computere, tablets og mobiltelefoner.
Men nu har et hold amerikanske forskere fundet en sammenhæng mellem stort skærmbrug og ændringer i hjernen. Undersøgelsen, som er publiceret i det anerkendte medicinske tidsskrift JAMA Pediatrics, viser, at små børn, der dagligt bruger flere timer foran skærmen har dårligere forbindelser i hjerneområder, der fx understøtter sprog.
Forskerne hjerneskannede 47 børn i alderen tre til fem år med en særlig MRI-scanner. Herefter blev hjerneskanningerne sammenlignet med, i hvor høj grad forældrene overholdt de amerikanske guidelines for skærmtid for børn. Disse anbefaler maksimalt én times skærmtid dagligt og ingen skærme i soveværelset. Resultatet viste, at børn, der brugte skærmen meget, havde mindre velfungerende forbindelser i hjernens hvide substans end børn, der sad under en time om dagen foran skærmen. Forskerne bag undersøgelsen er dog forsigtige med for firkantede konklusioner og understreger, at resultaterne kalder på mere forskning på området.
Kilde: JAMA Pediatr. 2020;174(1)
Månedens podcast: Gå på opdagelse i børns psyke
15 procent af børn og unge får en diagnose med en psykisk lidelse, inden de fylder 18 år. Rigtig mange får heldigvis den hjælp og støtte, de har brug for, men for nogen går det galt, og de ender med at begå voldsomme lovovertrædelser, eller diagnosen eskalerer og bliver umulig at fungere med. I denne podcast interviewer Anders Lund Madsen flere børne- og ungepsykiatere om de patienter, de har forsøgt at hjælpe. Vi hører om arbejdet som retspsykiater, hvor man forsøger at komme tæt på de børn og unge, der har begået voldsomme overgreb og eller gentagende kriminalitet, og vi hører om pigen, der kommer ind på hospitalet med smerter i benet, men hvor en psykiater får mistanke om, at problemet skal finde et helt andet sted. Lyt med for at blive klogere på den kringlede psyke, og ikke mindst klogere på hvordan arbejdet med børn og unge med psykiske lidelser også kan være. Serien er produceret af Buddy for Børne- og Ungepsykiatrisk Selskab og findes gratis i din vanlige podcastapp.
Noter side 9 + annonce pædagogisk massage 1/3 side
Højtlæsning med aktiv leg
Mindre børn elsker gentagelser, og derfor kan billedbogen ”Sigurd Snegl kan mere, end han tror” blive et hit. Den fortæller nemlig historien om forsigtige Sigurd Snegl og fætter Danny, som er dræbersnegl. Bogen er ikke bare en sød fortælling om en lille snegl, der tager livets udfordringer op. Den indeholder også en række sansemotoriske øvelser, som man, efterhånden som børnene kender historien, kan inddrage i højtlæsningen. ”Sigurd Snegl kan mere, end han tror” er udkommet på Muusmann Forlag og har en vejledende salgspris på kr. 149,95.
Julestemning i teatersalen
Anemonen teater viser forestillingen ”Når du ser et stjerneskud”, der handler om den højgravide Sofie lejer et usselt værelse af Madsen, der til jul vil klæde sig ud som den rare julemand og sælge plastikjuletræer foran sin ejendom. På kvisten bor den verdensfjerne forfatter og på loftet bor Nissen, der ikke har fået risengrød i 77 år. Baggårdskatten Hannibal klager over udvalget i skraldebøtten, og alt er temmelig trist. Men så lander to engle i baggården og får sig en lille snak om stjerneskud. Da Nissen hører det, kommer der gang i miraklerne. Forestillingen løber indtil den 23. december, og billetter koster 40 kroner og kan købes via anemonen.dk. Forestillingen egner sig til børn i alderen 4-12 år.
Én dagpleje i København
Dagplejen i København får ny struktur. De to distrikter, øst og vest, bliver nedlagt og samlet til en enhed med fælles ledelse. Dagplejelederen, Ulla Krag, suppleres af tre souschefer, hvor af én særligt får ansvaret for dagplejere i eget hjem og gæstehuse, en får ansvaret for flerbørnshusene, og den tredje skal varetage ansvaret for privat pasning. Et af formålene med den nye struktur er, at man fremover bedre kan udnytte de ressourcepersoner, der står til rådighed for dagplejerne, på tværs af kommunen.
Den nye struktur indebærer, at der skal vælges et nyt Lokal MED-udvalg med fem medarbejderrepræsentanter. Der skal derfor generelt vælges nye tillidsfolk, herunder en ny fællestillidsrepræsentant, som skal vælges i LFS-regi 11. januar 2021. Den nuværende FTR, Lican Larsen, genopstiller ikke, da hun har valgt at gå på efterløn.
Nødherberg i vinterkulden
Det er livsfarligt for byens hjemløse at sove udendørs, når vinterkulden for alvor sætter ind. Derfor har Københavns Kommune afsat penge til flere sovepladser rundt om i byen. Der bliver etableret ekstra senge på Herbergcentret Sundholm på Amager. Dertil kommer ekstra pladser på Kompasset på Kæmnervej i Nordvest, Natcafeen Stengade på Nørrebro, Hellig Kors Kirken på Kapelvej på Nørrebro, Grace på Bragesgade på Nørrebro, Mændenes Hjem på Vesterbro og Vendepunktet i Saxogade på Vesterbro.
Hvis man er bekymret for en hjemløs, kan man ringe til Den Sociale Døgnvagt på telefon 33173333, eller ring 112, og spørg efter Sociolancen.
Lican Larsen går efter mere end 40 år
Lican Larsen er gået på efterløn og er derfor også fratrådt posten som fællestillidsrepræsentant for de københavnske dagplejere.
Lican Larsen nåede at være dagplejer i mere end 40 år og fik i sommeren 2020 Dronningens Fortjenstmedalje, men blev snydt for fejringen på grund af covid-19. Hun har været tillidsvalgt i hele 33 år - blev valgt som tillidsrepræsentant i 1987 og fællestillidsrepræsentant i 2001.
Krop, sanser og bevægelse
Det er i småbarnsalderen, at barnet udvikler, hvordan det bruger og fornemmer sin krop, og hvor barnet tager hul på det med at udtrykke sig og aflæse andres kropssprog. Derfor er arbejdet med krop, sanser og bevægelse i dagtilbuddet så vigtigt. EVA, Danmarks Evalueringsinstitut, har udviklet et inspirationsmateriale, som kan bruges til spejling og videreudvikling af egen praksis i forhold til netop dette pædagogiske felt. Materialet kan hentes på www.eva.dk/dagtilbud-boern/krop-sanser-bevaegelse.