Pædagoger nægtes julegaver, men i Økonomiforvaltningen må de gerne få
I 2019 besluttede Københavns Kommune, at det er forbudt at give julegaver til det pædagogiske personale. Men reglen gælder ikke for de ansatte i kommunens økonomiforvaltningen.
Tekst og foto: Signe Rosa Skelbæk
Pædagogiske ledere slipper for at beslutte sig for, om de skal indkøbe vin, chokolade eller måske en fagbog i julegave til institutionens ansatte. Det er nemlig igen i år strengt forbudt at give julegaver til de pædagogiske medarbejdere i Københavns Kommune.
Før forbuddet lå julegavebudgettet på maksimalt 200 kroner per medarbejder. Forbuddet blev indført i 2019, men gælder ikke i Københavns Kommunes egen økonomiforvaltning, hvor de ansatte gerne må få julegaver.
Det viser en aktindsigt fra Økonomiforvaltningen, hvor det fremgår, at det i forvaltningen stadig er tilladt at give julegaver, samt at kommunen de seneste år har givet et tilskud på mere end 100.000 kroner til den årlige julefrokost, der dog i år forventes at blive aflyst på baggrund af covid-19.
Det undrer LFS’ formand for almenområdet, Kirsten Løth.
”Det virker som et utroligt dårligt signal at sende, at man laver et forbud mod julegaver til pædagogisk personale, mens der gælder helt andre regler for de ansatte i forvaltningen,” siger hun.
LFS-gave til TR
Da forbuddet om julegaver trådte i kraft, valgte LFS at give et krus i julegave til alle tillidsrepræsentanter. LFS overvejer, om denne gestus skal gentages, men ellers har LFS ikke tænkt sig at gå ind i kampen for julegaver.
”Det ville være et forkert sted for os at lægge energien, men vi vil i stedet opfordre lederne til at vise deres anerkendelse og påskønnelse ved de lokale lønforhandlinger, hvis man har mulighed for det,” siger hun og bakkes op af fællestillidsrepræsentant Michala Toftager Bovien.
”Jeg forstår sagtens, at man kan være ærgerlig over, at muligheden for at give en julegave til sine medarbejdere forsvinder, især når vi kan se, at der stadig må gives gaver i Økonomiforvaltningen. Det er et mærkeligt signal at sende. I år vil julefrokosten for mange være aflyst, og i stedet må de enkelte ledere forsøge at finde på nye traditioner og nye måder at anerkende og prioritere sammenholdet på arbejdspladsen,” siger hun.
Leder lægger sig i selen
Og gode ideer er der nok af hos lederen af den integrerede institution, Bella. Den pædagogiske leder, Ditte Holst Reiersen, er ærgerlig over, at hun ikke må indkøbe julegaver til sine ansatte.
”Vi åbnede 1. august under epidemien, og mine medarbejdere har i den grad knoklet på. Derfor ville jeg gerne have givet dem en gave som tak for den indsats, de har lagt. I stedet har jeg måtte tænke kreativt for at få skabt en hyggelig julestemning blandt personalet,” siger Ditte Holst Reiersen, der blandt andet har tænkt sig at julehygge om sine medarbejdere, når de holder personalemøde.
”Personalemødet strækker sig over aftensmadstid, og derfor køber jeg ind til, at vi kan spise julemad og risalamande. Og jeg har personligt købt en lille mandelgave,” afslører Ditte Holst Reiersen, der desuden planlægger en julequiz for sine medarbejdere, hvor de hver dag kan vinde en præmie, som hun også selv har sørget for.
”Jeg har før skrevet personlige julekort til mine ansatte, og det var de meget glade for, så det vil jeg selvfølgelig også gøre i år. Det vigtigste er jo ikke, at de får en ting. Jeg indkøbte for eksempel bomuldshandsker og håndcreme til personalet tidligere på året, fordi vi jo går og vasker hænder konstant. Det er alt sammen forsøg på at vise, at jeg værdsætter dem og deres store indsats”.
Sammenholdet er vigtigst
Ditte Holst Reiersen fortæller, at hun bakker op om de regler, der er, men at det for hende er vigtigt at skabe en hyggelig stemning og skabe et godt sammenhold i den nyåbnede institution, hvor personalet stadig er ved at lære hinanden at kende.
Derfor ærgrer det hende også, at coronaepidemien har sat en stopper for de traditionsrige julefrokoster, som kan være en god anledning for kollegerne til at lære hinanden bedre at kende og skabe et godt fællesskab.
Julefrokoster i kommunen
I år er de fleste julefrokoster aflyst. For pædagogisk personale er der en regel om, at medarbejderne selv skal finansiere julefrokosten, hvis sådan en holdes. Heller ikke denne regel gælder for forvaltningen i Københavns Kommune, hvor en aktindsigt viser, at kommunen de seneste år har betalt mere end 100.000 i tilskud hvert år til julefrokosten på rådhuset.
Så meget fik gav Københavns Kommune i tilskud til julefrokosten på rådhuset
2015 80.000 kr.
2016 122.000 kr.
2017 125.908 kr.
2018 117.036 kr.
2019 114.515 kr.
Det fremgår desuden af aktindsigten, at: ”Budgettet er fastsat ud fra, at Økonomiforvaltningen betaler udgifter til julefrokosten som vagter, rengøring, oppyntning, underholdning, mad og et glas vin til maden.”
Reglerne for julefrokosterne i institutionerne lyder derimod: ”Personalearrangementer fx julefrokost, sommerfest og lignende betales af deltagende medarbejdere. Den enkelte enhed kan dog ude et mindre tilskud fx til mad, underholdning og lignende. Der kan ikke ydes tilskud til køb af øl, vin og alkohol.”
Sådan er reglerne for pædagoger vs. forvaltningen
Ifølge det vedtagne cirkulære for institutioner, må ledere ikke indkøbe julegaver til ansatte. Det fremgår således: ”Som hovedregel kan der ikke gives gaver til medarbejdere i forbindelse med fødselsdag, fratræden med videre” og ”(…) der må således heller ikke gives jule- eller andre højtidsgaver til medarbejderne.”.
I økonomiforvaltningens regelsæt er det dog anderledes. Her står: ”Materiel påskønnelse, f.eks. julegave, vin, gavekort, chokolade og blomster: Der skal være saglige kriterier for tildelingen, således at det ikke får karakter af begunstigelse af enkeltpersoner.” Det vil sige, det er tilladt at give julegaver, såfremt der ikke er tale om pengegaver eller gavekort, der skal beskattes.
Forvaltningen oplyser dog, at ”selvom der ikke er faste retningslinjer for julegaver i Økonomiforvaltningen, er udgangspunktet, at medarbejderne ikke modtager julegaver. Der er dog situationer, hvor nogle kontorer på rådhuset inden for deres kontorbudget har prioriteret at give medarbejdere en mindre julegave (fx entrebilletter til Københavns Museum eller chokolade).”.
Kun københavnere må undvære
LFS har lavet en hurtig rundspørge blandt en håndfuld af de omegnskommuner, hvor vi også har medlemmer. Rundspørgen viser, at samtlige seks kommuner, vi har spurgt, stadig tillader indkøb af julegaver til personalet. Det drejer sig om Frederiksberg, Lyngby-Taarbæk, Furesø, Gentofte, Glostrup og Rødovre. Ens for kommunerne er, at der gives gaver for maksimalt et par hundrede kroner, og at gaven ikke må være kontanter eller gavekort.