Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Småt nyt
Redigeret af Elisabeth Lockert Lange
Ubekymrede mænd
Ny spørgeskemaundersøgelse foretaget blandt de 16-20 årige af Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse viser, at unge mænd lever et mere ubekymret liv end unge kvinder, og at de hellere selv vil klare deres problemer. 29 pct. af drengene og 44 pct. af pigerne svarer, at de i nogen grad eller i høj grad har personlige problemer, der vanskeliggør daglige gøremål. 9 pct. af drengene og 16 pct. af pigerne er ofte eller meget ofte ensomme. 70 pct. af drengene og 88 pct. af pigerne taler normalt med nogen om problemerne.
Drengene prioriteter problemerne således: økonomi, kæreste og skole, mens pigernes rækkefølge er: kæreste, skole og økonomi.
Ældre frasorteres
AK-Samvirke, der er brancheorganisation for danske A-kasser, har udarbejdet en undersøgelse, der viser, at der er stor risiko for at ende i langtidsledighed, hvis man fyres, når man er over 55 år. I Socialpædagogernes A-kasse udgør de 55-64 årige således 12,3 pct. af medlemmerne, men 62,7 pct. af de langtidsledige socialpædagoger.
Daginstitutioner får topkarakter
Danske pædagoger og daginstitutioner får topkarakter af delegationer fra USA, Storbritannien og Italien, som har besøgt en række børnehaver og fritidsordninger i Århus. Det er især danske institiutionsbørns mulighed for at lege udendørs på steder, som er vanskeligt tilgængelige for voksne, der får ros.
Er I tilfredse, børn?
Det var den integrerede fritidsinstitution Kongovej, der med sin helt egen børnebrugerundersøgelse to år i træk viste vejen. Nu har Uddannelses- og Ungdomsudvalget besluttet at gennemføre en tilfredshedsundersøgelse blandt børnene i 60 københavnske fritidshjem og KKFO’er. Projektet gennemføres i september som kombineret spørgeskema- og interviewundersøgelse.
Spørgsmålene koncentreres om hovedopgaverne: Aktiviteter, ture ud af huset, plads til leg, støjniveau, mobning/- drilleri, demokrati/medbestemmelse og samspillet med de voksne. Det skal være en repræsentativ undersøgelse. De 60 institutioner, der udtages til undersøgelsen, tæller både store og små institutioner, nogle med mange og nogle med få tosprogede, og de fordeler sig med fire pr. bydel. »Ud over at give os et billede af kvaliteten på fritidshjemmene og i KKFO’erne, skulle undersøgelsen også gerne være en måling af de bløde værdier – som fx hvordan børnene trives med hinanden, og hvordan de »samarbejder «, siger borgmester Per Bregengaard.
Glade medarbejdere – glade brugere
Ny stor personalepolitisk undersøgelse viser generelt høj tilfredshed blandt ansatte i amter og kommuner. Det gælder både i forhold til jobbet, kolleger og leder. Undersøgelsen viser imidlertid også problemer, bl.a. i forhold til det psykiske arbejdsmiljø og ny løn. Desuden viser undersøgelsen, at der er sammenhæng mellem medarbejdernes tilfredshed med jobbet og brugernes tilfredshed med servicen: tilfredse medarbejdere giver glade brugere. Læs om undersøgelsen på http://www.personaleweb.dk
Pas på støj i arbejdsmiljø
Støj i arbejdsmiljøet kan udover høreskader medføre bl.a. hjertekarsygdomme og fosterskader. Den enkeltes præstation påvirkes også, og der er stor forskel på, hvor meget støj vi tåler. Læs mere: www.ami.dk
KKFO-klubber
Rødkilde Skoles KKFO og Utterslevs Skoles UFO udvides begge med en klub for skolens 4., 5. og 6. klasseelever. I begge fritidsordninger er det efter ønske fra både forældrebestyrelse, skole og KKFO. Udvidelserne afhjælper manglen på fritidsklubpladser. Ingen af stederne er der behov for fysiske udvidelser, og begge fritidsklubber starter efter sommerferien med de nye 4. klasser.
Nye boliger til psykisk syge
Københavns Kommune har indviet 12 nye boliger til psykisk syge. Boligerne er en del af en samlet plan for flere botilbud til psykisk syge, og skal imødekomme behovet for at have sit eget sted fremfor at bo på et større bocenter. De nye boliger kan give psykisk syge mennesker nogle nye muligheder for at udvikle sig og blive »herre i eget liv«. Gennem støtte kan beboerne få muligheder for »at komme sig » og komme videre i livet, vurderer borgmester Bo Asmus Kjeldgaard. Boligerne er beliggende i grønne omgivelser ved bocenter Ringbo i Bagsværd.
Succes for jobformidling for udviklingshæmmede
Jobformidlingen på Ungdomsskolen i Utterslev har så stor succes med at skaffe job til udviklingshæmmede, at Uddannelses- og Ungdomsudvalget forsøger at gøre ordningen permanent. Udvalget har derfor sendt et forslag om at gøre ordningen permanent til høring i skolens bestyrelse. Udgiften vil være ca. en mio. kr. årligt. I forslaget indgår det, at jobformidlingen fremover skal forankres i Ungdommens Uddannelsesvejledning.
Siden »Den særlige jobformidling« så dagens lys i 2001, har 56 unge udviklingshæmmede været gennem et såkaldt afklaringsforløb, og 21 har fået job med løntilskud. Det er især de private virksomheder, der har kunnet bruge de unge, og jobbene er primært etableret i kantiner, køkkener og som forefaldende arbejde i forretninger og på værksteder. Det har været vigtigt for virksomhederne, at jobkonsulenterne fra »Den særlige jobformidling« tager sig af det administrative arbejde.
Jobkonsulenterne har desuden gennem samarbejde med beskyttede værksteder og uddannelsessteder arrangeret kurser og praktikforløb for at afklare de unges behov og kvalificere dem til at klare et job på arbejdsmarkedet. Det forventes, at der hvert år vil være otte – ti unge, der kan få job gennem »Den særlige jobformidling«.
Samværs- og aktivitetshus i Valby for psykisk syge
Københavns Kommune har åbnet nyt samværs- og aktivitetshus i Valby. Stedet hedder »Ottilia«, og ligger i lokaler lokaler på den tidligere FLSchmidt-grund på Gl. Køge Landevej. Mange psykisk syge lever en tilbagetrukket og isoleret tilværelse, og har svært ved at blande sig i sociale netværk – for slet ikke at tale om at opsøge nye. Visionen med »Ottilia« er at skabe et tilbud, som giver den enkelte mulighed for at deltage i udviklende aktiviteter og skabe et netværk ved at møde andre ligestillede. Familie- og Arbejdsmarkedsborgmester Bo Asmus Kjeldgaard håber, at bl.a. yngre sindslidende vil få nogle tilbud i »Ottilia«, som i højere grad matcher deres ønsker og behov.
Der er ansat fire faste medarbejdere, men brugerne skal være med til at påvirke hverdagen og aktiviteterne i »Ottilia«. De omfatter bl.a. madlavning, motion, kreative aktiviteter og IT. Brugerne kan hver dag købe et måltid sund mad til en rimelig pris, og de kan være med til at lave nyhedsblad om »Ottilia«. Der er ydet støtte til etablering og drift af »Ottilia« fra Socialministeriets pulje til støtte for initiativer for socialt udsatte grupper.
Forbund kræver tusindvis flere offentligt ansatte
FOA og PMF kræver som reaktion på en frisk beregning af konsekvensen af skattestop og skattelettelser flere tusind nyansatte i amter og kommuner, skriver Politiken. Dennis Kristensen, formand for FOA, slår fast, at det er tosset at tømme kassen, når man har brug for skattekronerne, og Finn Danielsen, medlem af PMFs ledelse, siger, at de 70.000 flere børn, der er i daginstitutionerne sammenlignet med 1990’erne ville have udløst 9.000 flere ansatte, hvis normeringsprincipperne var fulgt med. Venstre afviser.
Sikker overgang til skolelivet
Mange skoler og børnehaver i Københavns Kommune har i flere år samarbejdet om at gøre børnenes overgang fra børnehave til skole så hensynsfuld og positiv som muligt. Nu har Familieog Arbejdsmarkedsudvalget og Uddannelses- og Ungdomsudvalget på et fællesmøde besluttet at formalisere dette samarbejde og udbrede det til alle kommunens børnehaver og skoler.
Ordningen fokuserer især på potentielt sårbare børn, for hvem skolen med dens nye krav kan virke fremmed og overvældende. Disse børn kan få en bedre skolestart gennem et lokalt samarbejde. Det bliver de lokale indskrivningsteam, der får ansvaret for at etablere samarbejdet, lige som de skal bidrage til indholdet af et inspirationshæfte, der udarbejdes af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen i fællesskab og udsendes til børn og forældre.
Det lokale samarbejde skal koncentrere sig om at give forældrene den nødvendige information om børnenes kommende skole og fritidsinstitution. Endvidere bliver det obligatorisk, at børnehaverne tilbyder forældrene en samtale om det enkelte barns trivsel og udvikling, og om barnet er parat til de nye udfordringer. Der skal ligeledes skabes et formelt samarbejde om besøg i hinandens institutioner.