Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Den mobbefri zone
Forebyg mobning på arbejdspladsen
Styrkespillet og vejledningen om Den mobbefri zone skal give arbejdspladserne i social – og sundhedssektoren bedre redskaber til at modvirke mobning.
Mobning på arbejdspladsen er et reelt problem, som giver dårlig trivsel og dårligt psykisk arbejdsmiljø for mennesker i bl.a. social- og sundhedssektoren. Det er baggrunden for en ny vejledning Den mobbefri zone og et Styrkespil, som skal hjælpe arbejdspladserne med at begrænse problemet.
Bag initiativet står Branchearbejdsmiljørådet Social & Sundhed, BAR SoSu, der repræsenterer både arbejdsgivere og arbejdstagere på social- og sundhedsområdet.
»Vejledningen skal give medarbejdere, ledere og sikkerhedsrepræsentanter bedre redskaber til at forebygge mobning og til at løse problemet, når der allerede er opstået mobning på arbejdspladsen«, siger projektleder i Arbejdsmiljøsekretariatet Lise Keller, der har koordineret projektet.
»Ordet mobning har en klang af folkeskole over sig, men mobning kan desværre være en realitet for både medarbejdere og ledere på arbejdspladserne. Derfor er forebyggelse og håndtering af mobning en vigtig del af arbejdet for et bedre psykisk arbejdsmiljø«.
»Vejledningen er især en hjælp til de arbejdspladser, hvor det allerede er gået galt, og der findes egentlige mobningsproblemer. Styrkespillet har derimod fokus på forebyggelse: med spillet kan en gruppe af kolleger tage fat i omgangsform og trivsel inden det går »ned af bakke« – vel at mærke med en positiv indfaldsvinkel«, fortsætter hun.
Fakta om Styrkespillet og Den mobbefri zone:
- »Styrkespillet« er et enkelt kortspil, der kan medvirke til at skabe en konstruktiv dialog om arbejdspladsens sociale liv på en uformel og underholdende måde. Gennem spillet udforsker deltagerne hvilke sociale styrker, der er afgørende for at have en velfungerende arbejdsplads, hvor alle trives. Spillet er velegnet til arbejdspladser, som grundlæggende fungerer godt, men hvor samarbejde og trivsel skal stimuleres.
- Vejledningen om »Den mobbefri zone« er et værktøj til at forebygge mobning og at skabe et bedre arbejdsklima på arbejdspladserne. Vejledningen beskriver, hvordan mobning kan opdages, opleves, forebygges og stoppes. Vejledningen giver viden, erfaring og gode råd til både ledelse, medarbejdere og sikkerhedsorganisation.
Vejledningen og ’Styrkespillet’ kan købes samlet for 75 kr. i Arbejdsmiljøbutikken på tlf. 36 14 31 31 www.arbejdsmiljoebutikken.dk. Vejledningen kan købes alene for 20 kr., og den kan desuden hentes gratis som pdf-fil på www.bar.sosu.dk (link ikke længere aktivt, red.)