Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Sundbyvang
Af Elisabeth Lockert Lange
I pagt med naturen
Et områdes mangfoldighed er navnet på et naturprojekt som Dagcentret Sundbyvang for andet år i træk tilbyder en gruppe af deres brugere. Det er historien om en succes. Naturværkstedet Kløvermarken.
Naturværkstedet ligger ved Christianshavns ydre voldgrav og danner med det økologiske demonstrationshus og 5000 kvadratmeter grund ramme om et helt særligt besøgs- og formidlingssted især for Københavns Kommunes dagsinstitutioner og indskolingsklasser.
Naturværkstedet benyttes dog også af forskellige interessegrupper bl.a. miljøorganisationer, pædagogseminarier, ældredagcentre, sprogskoler og aktiveringscentre. Der kommer grupper til rundvisning fra både ind- og udland.
Institutioner og skoler udenfor kommunen skal lægge et beløb, og det skal kommunens specialinstitutioner også. Kun for kommunens egne daginstitutioner og skoler er det gratis at bruge. Ring for at melde jer til hos Lis Vallentin på telefon: 20 66 80 05 »Det er åbenlyst for mig at naturen åbner brugernes følelser, sanserne er i gang hele tiden. De oplever en harmoni i den natur, de er omgivet af, her kan man bøje sig ned og samle op, hvad man har brug for til fx urtefrikadeller. Den harmoni smitter af på deres tankeverden og deres sind. Glæden ved det udtrykker de på forskellige måde, én siger: »jeg holder så meget af stedet her«, en anden spørger: »må jeg komme med hver gang vi skal herud«.
Siger primus motor i Dagcentret Sundbyvangs naturprojekt, pædagog Rigmor Holm. Det er andet år hun har seks brugere med i Naturværkstedet Kløvermarken. Og de elsker det. »Og så er der mange værdifulde socialiseringsprocesser i det, for brugerne er afhængige af hinanden. Der er fx ingen mad hvis ikke nogen saver og kløver brænde, grutter mel, samler urter osv.« Projektet for de seks brugere går over en uge. Og heldigvis for dem fulgte Lis Valletin projektet også i år. Projektet har de kaldt Et områdes mangfoldighed, og de bruger hele området og dets mangfoldighed. Hver dag sker der noget særligt. De fisker i søen og undersøger dyre-og plantelivet under forstørrelsesglas. De studerer fuglelivet gennem kikkert. De samler planter, som de presser. De graver i jorden, løfter sten og stubbe og ser hvad de finder af larver og insekter og undersøger dem. De samler urter, laver mad over bål og i stenovnen, indbagt fisk, urtefrikadeller, suppe, æbler, pølser og brød. De former bakkegrus, ler og vand til hvad de nu har lyst til. Går på opdagelse, samler spændende ting og leger gamle lege.
»Brugerne får en helhedsfornemmelse fra hvert enkelt område her. Vi kørte naturprojektet første gang sidste år, og det var alle tiders succes. Det er noget vi vil gentage hvert år.
Brugerne får hurtigt og naturligt en respekt for stedet og alt det de kan føle på, høre på, lugte til. Uden at de sætter ord på det, er det tydeligt at de er i pagt med naturen; der falder en fred og ro over dem, og de fordyber sig. Kløvermarken er bygget til børneinstitutioner, vores område synes at være glemt, men vi kan bruge det ved at betale lidt. Det vil jeg anbefale at andre specialinstitutioner også gør.«
Det nære
Dagcentret opstiller kvalitetsmål for deres arbejde, således også for dette projekt. Disse mål handler først og fremmest om at brugerne får nye og spændende succesoplevelser med naturen som det bærende element. At de gennem projektet mærker, sanser og lærer. At de får lyst til at opleve, udforske og undersøge, og at de får en fornemmelse af helhed i et afgrænset naturområde.
»Deres glæde, begejstring og høje aktivitetsniveau viser at det er en kæmpesucces. De er meget på og vil gerne afsted i morgen igen. Stedet her og det vi gør sammen er et helt anderledes input for dem og en stærk kontrast til deres hverdag. De oplever det nære og værdien i de små ting«, siger Rigmor Holm.
Seks brugere er det maksimale hun kan have med – sammen med en studerende. Til gengæld er personalet i Kløvermarken meget imødekommende, de går rundt sammen med brugerne, og hjælper og støtter.
»Vi slutter den sidste dag her med at gå rundt og sanse og finde spændende ting, som vi kan lave noget af derhjemme. Sidste år lavede vi hvad der skulle have været en rundvæv, men pilegrenen krækkede. Vi brugte den selvfølgelig alligevel og lavede i fælleskab en figur med fjer og anden pynt. Den hang på væggen i dagcentret et stykke tid. Vi laver også mapper med opskrifter og masser af fotos, så brugerne husker stedet og tiden her«, siger Rigmor Holm.