Beslutningen om Tingbjerg, som politikerne ikke vil kendes ved
Der skal postes milliarder i Tingbjerg for at lokke ressourcestærke børnefamilier til, så området kan komme fri af ghettolisten. Men sideløbende er det blevet bestemt, at områdets legendariske fritidsinstitution skal flyttes og omdannes til en KKFO med væsentligt mindre plads og langt dårligere udeområde. Der har aldrig været en høring, og en række politikere giver udtryk for, at de faktisk ikke er klar over, at de er ”kommet til” at stemme ja ved at vedtage udviklingsplanen for Tingbjerg. Nu vil de have sagen genoptaget.
Tekst og foto: Anna Louise Stevnhøj
Fritidsinstitutionen ved Tingbjerg heldagsskole er kendt for de gavmilde faciliteter og omgivelser. Institutionen, som ligger i den nedlagte Gavlhusskole på Terrasserne 40 sammen med klubpladserne for de 10 til 17 årige, har masser af plads både indendørs og udendørs, og det store trækplaster er ’Bondegården’, hvor børnene kan ride på heste, klappe grise, geder og kaniner og fodre høns.
Pædagog og tillidsrepræsentant Janne Hendrich tænker faktisk, at fritidsinstitutionen kan vise sig at være det afgørende lod i vægtskålen, når en ressourcestærk børnefamilie skal vælge bolig.
”Vi ved, at tilbuddene til børn vægter tungt. Så hvis en børnefamilie kan vælge mellem to områder, hvor det ene har en klassisk KKFO, der er nødt til at benytte sig af undervisningslokaler og skolegård, og så vores institution, der er et rigtigt fritidsland, kan man sagtens forestille sig, at det gør udslaget,” siger Janne Hendrich, der sammen med en række kollegaer er dybt frustreret og forvirret.
Meget dårligere tilbud
De har nemlig fået at vide, at deres fritidsinstitution skal nedlægges og rives ned, og at de skal flytte til en nybygget KKFO-fløj på skolens område, hvor der bliver meget mindre plads – og især – meget mindre udenomsplads.
Det særligt frustrerende er, at der aldrig har været en høringsrunde, og at de ikke kan få at vide, hvem der egentlig har lagt planen og truffet beslutningen.
LFS Nyt har bedt om aktindsigt i de beslutninger, der er truffet omkring fritidsinstitutionen ved Tingbjerg Skole.
Børne- og Ungdomsforvaltningen skriver tilbage, at flytningen faktisk slet ikke har været særskilt behandlet i Børne- og Ungdomsudvalget. Forvaltningen skriver til gengæld, at ”det har pga. af udviklingsplanen været nødvendigt at finde en anden placering af KKFO’en”.
Den udviklingsplan, der henvises til, er en storstilet og ambitiøs udviklingsplan på adskillige hundrede sider for hele Tingbjerg, som Borgerrepræsentationen vedtog i 2019.
Men der står ikke noget eksplicit om flytning af Fritidsinstitutionen i Tingbjerg i udviklingsplanen.
Rive ned for at bygge nyt
Til gengæld bliver Børne- og Ungdomsudvalget i budget 2022 bedt om at tage stilling til en anlægsbevilling til en ny KKFO ved Tingbjerg Skole. Der henvises til den overordnede byudviklingsstrategi for Tingbjerg, selv om fritidsinstitutionen ikke er nævnt heri.
Der argumenteres også med følgende:
”Tingbjerg Skoles KKFO- og klubpladser ligger i dag tæt ved ”Bondegården”. Lejemålet skal fraflyttes indenfor 3-5 år, så der kan være et nybyggeri af boliger på den eksisterende matrikel. Det er derfor jf. ovenstående besluttet, at 336 KKFO-pladser skal reetableres på skolens matrikel, og at 406 pladser til de 10-17-årige etableres tæt ved ”Bondegården” i nybyggeri.”
Planen er altså, at man lukker ét fritidstilbud for at bygge spritnye klubpladser på samme område.
Det gør Janne Hendrich endnu mere frustreret:
”Det giver jo ingen som helst mening. Vi er ikke blevet spurgt. Hvorfor skal skolebørnenes forhold forringes så meget. Man kan få den tanke, at nogle bygherrer kan komme til at tjene penge på at rive noget velfungerende ned og bygge nyt,” siger Janne Hendrich, der understreger, at hendes eget og kollegernes engagement handler om børnenes behov:
”Vi kan som pædagoger finde et nyt job, men børnene er gidsler i den her beslutning. De fleste af dem bor småt derhjemme, og de har brug for plads og oplevelser i deres fritid.”
En omvendt rækkefølge
Begrundelsen for at lukke fritidsinstitutionen og bygge en ny KKFO-fløj på skolen er altså, at boligselskabet FSB skal bruge arealet til nybyggeri. Københavns Kommune lejer sig nemlig ind i fritidsinstitutionen, som bor i den tidligere Gavlhusskole, som er ejet af FSB.
Men FSB oplyser til LFS Nyt, at lejemålet ikke er opsagt, og at man afventer lokalplanen for området, før man detailplanlægger området. Og i den aktindsigt, LFS Nyt har fået vedrørende sagsforløbet, optræder der ikke tegn på bestræbelser på at forhandle et fortsat lejemål hos FSB.
Det vil sige, at politikerne i Børne- og Ungdomsudvalget er blevet bedt om at godkende en anlægsbevilling til en ny KKFO på Tingbjerg Skoles område, fordi den gamle skal væk. Men lokalplanen, der siger, at den gamle fritidsinstitution skal væk, og området skal bruges til noget andet, er faktisk ikke vedtaget. Denne etape af lokalplanen skal først vedtages i 2023, og her skal der være en høringsrunde forinden. Men på det tidspunkt er byggeriet af en ny fløj på skolen for længst sat i gang, og løbet er kørt.
Vi har ikke været opmærksomme
Klaus Mygind fra SF, som sad i Børne- og Ungdomsudvalget i forrige periode, hvor udviklingsplanen for Tingbjerg blev vedtaget, forstår fritidsinstitutionens frustration, og han mener, at Børne- og Ungdomsudvalget bør diskutere sagen, så den bliver behandlet rigtigt.
"Jeg har støttet den overordnede plan for udvikling af Tingbjerg, som alle partier i Borgerpræsentationen, men jeg har ikke været opmærksom på, at vi faktisk river velfungerende institutionsbyggeri som den gamle Gavlhus Skole ned,"siger Klaus Mygind, som også understreger, at der ikke i Børne- og Ungdomsudvalget har været en faglig eller pædagogisk diskussion af, om det var rigtigt, at fritidsinstitutionen skulle lukke og omlægges til KKFO.
”I det materiale, som, vi har fået til sagen, står der, at den nye KKFO skaber en tættere sammenhæng med skolen, men det er ikke en begrundelse, som der har været enighed om politisk," siger Klaus Mygind.
Det virker helt tosset
Der er nu en bred kreds af politikere, der vil have sagen genåbnet. Både SF, Enhedslisten og Det Radikale Venstre sætter spørgsmålstegn ved forløbet og de beslutninger, der er truffet.
Rasmus Steenberger, som i dag er SF-ordfører for børn og unge, vil tage initiativ til en drøftelse i udvalget.
”Vi skal ikke ødelægge et tilbud, der virker godt i dag, og som alle er glade for. Det virker helt tosset! Det har været et gennemgående princip i vores behandling af spareforslag fra forvaltningen siden nytår. Og vi er lykkedes med fx at redde velfungerende fritidstilbud på Østerbro. Nu skal vi sikre, at planerne kommer ud i det åbne, gennem en høring af de berørte parter - samt også Brønshøj-Husum Lokaludvalg,” siger Rasmus Steenberger, og fortsætter:
”Jeg vil tage initiativ til en drøftelse i udvalget, så forvaltningen kan forklare os, hvad der er op og ned i den her sag. Det kan ikke være rigtigt, at tingene bliver lagt op på den her bagvendte, og ærligt talt luskede måde,” siger Rasmus Steenberger.
Det kan umuligt være billigere at bygge nyt
Også Gorm Gunnarsen fra Enhedslisten vil have sagen på Børne- og Ungdomsudvalgets dagsorden.
”Vi mangler en række svar i forhold til den her sag, og vi skal forhindre, at man får påbegyndt et dyrt nybyggeri ved Tingbjerg Skole, der ikke er brug for. Vi har brug for at få indblik i økonomien, for jeg har i hvert fald behov for at se sort på hvidt, hvordan det kan være billigere at bygge en helt ny fløj og en masse nye klubpladser end at bevare noget velfungerende, som samtidig er et bedre tilbud til børnene. Dertil kommer, at det ikke er bæredygtigt at rive noget velfungerende ned for at bygge nyt,” siger Gorm Gunnarsen.
Også Emil Sloth Andersen fra Radikale Venstre, som sidder i Børne- og Ungdomsudvalget, ønsker at sagen bliver set grundigt efter i sømmene og revurderet:
”Det er vist tydeligt for enhver, at det forløb, der er kørt, har potentiale for forbedring. Jeg synes, det rigtige er, at vi får en gennemgang fra forvaltningen hurtigst muligt og talt sammen mellem partierne. Det er en sag, som vi i Radikale Venstre vil kigge nøje på, for der ingen tvivl om, at det er en hel del på spil for Tingbjerg her, og det er død og pine vigtigt, at vi fortsat understøtter den gode udvikling, som Tingbjerg på flere fronter er inde i,” siger Emil Sloth Andersen.
Borgmesteren vil lytte
Der er dog stadig opbakning til flytning af fritidsinstitutionen til en KKFO-fløj på Tingbjerg Skole fra det socialdemokratiske medlem af Børne- og Ungdomsudvalget Sofie Seidenfaden. Hun skriver til LFS Nyt:
”I Socialdemokratiet mener vi, at det er helt afgørende med gode rammer for børn og unges fritidsliv i Tingbjerg. Derfor er vi også glade for, at vi sidste år i budgettet har afsat penge til, at der kan bygges nye og mere tidssvarende lokaler, der netop kan understøtte gode, sjove og spændende eftermiddagstimer for børnene, og at pædagogerne kan udfolde fritidspædagogisk faglighed. Når det er sagt, så er der nogle helt fantastiske udearealer omkring Bondegården, som vi mener, også i fremtiden skal kunne bruges af Tingbjergs børn”.
Den konservative børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager er til gengæld åben over for en drøftelse af sagen:
”Jeg kan godt forstå, at børn og voksne i Tingbjerg er glade for deres fritidsinstitution og ønsker at bevare den. Og jeg vil bestemt lytte til de bekymringer og synspunkter, som kommer frem, når lokalplanen kommer i høring. Hvis der er opbakning blandt partierne her på rådhuset til at finansiere en anden løsning, så er det da bestemt noget, vi skal overveje,” siger børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager.