Sommerferie – hvad du skal vide
Hvor mange uger har jeg ret til?
Du har fem ugers ferie plus en sjette ferieuge. Du har ret til mindst tre ugers sammenhængende ferie i perioden 1. maj til 30. september (hovedferien), medmindre du selv aftaler noget andet med din leder. Du har til gengæld ikke krav på, at din hovedferie ligger i skolernes sommerferie. Din leder skal dog tage hensyn til det, hvis du har skolesøgende børn. Du kan ikke aftale mindre end to ugers sammenhængende ferie i hovedferien.
Hvordan aftaler vi?
Reglerne siger, at din leder skal lytte til dine ferieønsker. Det er dog lederen, der bestemmer i sidste instans, så hun eller han har mulighed for at få ferieplanlægningen på arbejdspladsen til at gå op.
Arbejdspladsens MED-udvalg bør aftale en frist for, hvornår medarbejderne skal aflevere ferieønsker, og for hvornår de kan regne med at få svar på godkendt ferie.
Har MED-udvalget ikke lavet denne aftale, og bliver du pålagt at holde ferie i et bestemt tidsrum, har du krav på at få dette varslet senest tre måneder, før din hovedferie begynder.
Jeg har ikke optjent ferie, hvad gør jeg?
Du har ikke pligt til at holde ferie, hvis du ikke har optjent løn eller feriegodtgørelse til at finansiere ferien med. En undtagelse til dette er dog, hvis din arbejdsplads holder helt ferielukket. Arbejdsgiver skal allerede ved ansættelsen oplyse om eventuelle lukkeperioder, så man ikke som nyansat uventet står uden indtægt.
Du må gerne holde ferie, selv om du ikke har optjent retten til løn. Du kan holde ferie for egen regning, og du kan efter aftale med din leder ”låne” feriedage af dig selv, forstået på den måde, at du må bruge af de feriedage, du kommer til at optjene inden for det aktuelle ferieoptjeningsår, som slutter 31. august. Du optjener 2,08 feriedage per måned.
Hvad med ferie fra min tidligere arbejdsplads?
Har du ferie med dig fra en tidligere ansættelse, skal du huske at orientere din nye arbejdsgiver om dette. Den ”gamle ferie” bør nemlig afvikles først, da du ellers kan risikere at miste den, hvis den bliver for gammel. Det er dit ansvar, at din arbejdsgiver får besked.
Du bestemmer selv over sjette ferieuge
Du har større frihed, hvad angår din sjette ferieuge. Du kan – næsten - selv bestemme, hvornår du vil bruge den. Du skal dog give din leder besked i rimelig tid, og dine ferieplaner skal være mulige i forhold til arbejdspladsens drift. Din leder kan altså bede dig vælge en anden uge, hvis hun/han ellers ikke kan få tingene til at hænge sammen.