Noter
Medlemsforedrag i LFS: Fra barnets perspektiv
Det er fundamentalt for børns trivsel, at de oplever at ’være med’. Derfor forsker Christina Holm Poulsen i børns deltagelse i institutionelle sammenhænge, og det gør hun ved at inddrage et analytisk børneperspektiv, hvor fokus særligt er på børn i vanskeligheder.
Christina Holm Poulsen er forfatter, foredragsholder og lektor på pædagoguddannelsen på UC SYD, og hun besøger LFS den 11. april, hvor hun holder oplæg om, hvordan man kan forstå og arbejde med børneperspektiver. Via praksisnære eksempler giver hun indsigt i, hvad vi kan få øje på, når vi anlægger et børneperspektiv, og hvordan denne indsigt kan bidrage til at udvikle og forbedre den pædagogiske praksis.
Arrangementet foregår tirsdag den 11. april fra klokken 17.30 til 20.30 i LFS, sal A med indgang fra Sorøgade 4-6. Der serveres sandwich og drikkevarer.
Sig det med perler i påskeferien
Hvad med at lave din egen protestperleplade? Det er påske-familieaktiviteten på Arbejdermuseet, hvor man i dagene 3. til 10. april kan deltage i perleplade værkstedet.
Aktiviteten er inspireret af 10-året for lærerlockouten, hvorfor man også kan se verdens største lockout-perleplade på 13 meter, som blev skabt under konflikten af 150 lærere.
Som medlem af LFS har du gratis adgang til Arbejdermuseet. Hent din adgangsbillet på www.mitlfs.dk/10984
Kærlighed på spektret
Det var en australsk dokumentarserie om personer med autisme, der vandt prisen for bedste underholdning uden manuskript ved International Emmy Awards sidst i november 2022.
Serien ’Love on the Spectrum’ handler om en række unge mennesker med autismespektrumforstyrrelser, der enten er singler og leder efter kærligheden eller allerede er i et langvarigt forhold. Serien beskriver, hvordan den uforudsigelige datingverden udfordrer unge voksne med autisme – og de to sæsoner kan ses på Netflix med den danske titel Kærlighed på spektret.
Minikursus til pædagogmedhjælpere
Der mangler pædagoger, og det stiller større krav til pædagogmedhjælperne. Derfor har Københavns Kommune i samarbejde med Københavns Professionshøjskole lavet et-dagskursus for nye pædagogmedhjælpere. Formålet er både at give en kort introduktion til faget og at inspirere flere til at tage en pædagoguddannelse. Der er indtil videre afsat penge til budgettet til otte årlige kursushold med 25 deltagere. Er man interesseret, søger man via den pædagogiske leder.
”Fedtspiller = person eller hold der spiller defensivt, henholdende og med lav risiko, typisk for at undgå nederlag ifølge Den Danske Ordbog. Og det er min oplevelse af Sf’s ageren i store bededag sagen.”
Thomas Enghausen, næstformand i FOA på Twitter den 1. marts, da SF ikke stemte for forslag om at sende afskaffelsen af store bededag til folkeafstemning.
Podcast med Rasmus Alenkær og Jan Hoby
Hvad kan vi sammen gøre for at skabe inkluderende fællesskaber? Det er emnet for podcasten ’Live fra Nyborg Strand’, som er del af BØRNEPSYKOLOGI-serien. Serien er skabt af Rasmus Alenkær, uddannet skolelærer, pædagogisk psykolog og kognitiv terapeut. Deltagere i podcasten, som er optaget 4. marts, er Claus Hjortdal, formand Skolelederforeningen, Jan Hoby, næstformand i LFS, Katrine Fylking, forkvinde for Københavns Lærerforening, Gitte Lohse, fagdirektør i BUF i København, Pia Kristensen, KKFO-leder Harrestrup Å Skole, Michael Navi, afdelingsleder på Lundehusskolen og Rasmus Alenkær som vært. BØRNEPSYKOLOGI kan findes på de gængse podcast-platforme samt på www.alenkaer.dk/podcast
Har du brug for et rekreationsophold?
Har du været syg, og har du brug for et rekreationsophold, før du skal tilbage på job, kan du søge støtte til dette hos ’Foreningen til støtte af sygdomsramte erhvervsaktive borgere’.
Rekreationsopholdet skal være afsluttende led i en sygdomsbehandling, enten i forbindelse med et hospitalsophold eller en sygdomsperiode i hjemmet. Det betyder, at du skal have en læge til at skrive under på, at det er en god idé.
Du kan til gengæld selv bestemme, om du vil på rekreation i Danmark eller i udlandet. Vil du til udlandet, skal det dog være et pakkeophold hold (samlet fly og hotel), og arrangøren skal være medlem af den danske rejsegarantifond. Du kan få cirka kr. 6000 til ophold i Danmark og kr. 4000 til ophold i udlandet.
Læs meget mere her: www.sygdomsramte-borgere.dk/
Arbejder du med udsatte unge på bo- eller opholdssted
Udsatte unge har særlig risiko for at udvikle prostitutionslignende adfærd, og de har særlig risiko for at have været udsat for seksuelle grænseoverskridelser.
Arbejder du med målgruppen, er der nu et nyt tilbud om læring og støtte. KKUC Udviklings- og behandlingscenter har fået penge af Socialstyrelsen til projekt "unge og grænser", som retter sig særligt mod fagprofessionelle på bo- og opholdssteder. Projektet tilbyder læring og forståelse om unge og seksualitet. Der er tale om et gratis kursus, om en hotline samt om et professionelt netværk.
Læs mere på https://kkuc.dk/projekt-unge-graenser
Uklare og modstridende krav i arbejdet
Flere og flere velfærdsmedarbejdere får stress, fordi de ikke føler, de kan leve op til deres egne faglige standarder, og fordi den tid, der er til rådighed, simpelthen ikke svarer til de opgaver, der skal udføres.
Det er netop de problematikker, der behandles i den bekendtgørelse om psykisk arbejdsmiljø, der blev vedtaget i 2020 – efter årtiers pres fra fagbevægelsen.
Bekendtgørelsen betyder, at arbejdsgiverne har pligt til at sikre et psykisk arbejdsmiljø, der er sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt. Fx når der er tale om høje følelsesmæssige krav i arbejdet med mennesker. Arbejdstilsynet har nu fremstillet en vejledning til den del af bekendtgørelsen, der handler om uklare og modstridende krav i arbejdet, og den udfolder reglerne, så de er nemmere at arbejde med ude på arbejdspladsen. Du finder vejledningen på: www.at.dk/arbejdsmiljoeproblemer/psykisk-arbejdsmiljoe/stress/forebyg-stress-2/
Kort og godt om høj begavelse og om autisme
Den 30. marts barsler Dansk Psykologisk Forlag med to nye bøger i ’Kort & godt’ serien, hvor man i koncentreret og lettilgængelig form får adgang til viden fra førende eksperter.
Denne gang er det henholdsvis høj begavelse og autisme, der tages under kort, men god behandling.
I bogen ’Kort & godt om høj begavelse´ kan man læse om, hvad høj begavelse og intelligens egentlig består af, og hvordan man tester. Man kan også læse om tidlige tegn, og om hvad man skal være særligt opmærksom på hos højt begavede børn og unge.
Bogen ’Kort & godt om autisme’ beskriver årsager og arvelighed, den historiske udvikling, kønsforskelle, komorbiditet mv. Man får en forklaring på begrebet autismespektrumforstyrrelse, og der er gode råd til, hvordan man bedst kan hjælpe og støtte.
Begge bøger har en vejledende pris på 195 kroner.
Kvalitet til byens børn
De pædagogiske ledere i de københavnske dagtilbud skal gennem en skræddersyet lederuddannelse, som er udviklet i et samarbejde med Aalborg Universitet. Målet er, som Børne- og Ungdomsforvaltningen selv udtrykker det, at øge kvaliteten af det pædagogiske læringsmiljø i byens børnehaver og vuggestuer, så alle børn får den bedste start med lige mulighed for at trives, lære og udvikle sig.
Charlotte Ringsmose, der er professor på Institut for Læring og Filosofi ved Aalborg Universitet, og som også står bag tilsynskonceptet i København, har været med til at udvikle uddannelsen. Uddannelsen foregår både på seminarer samt hjemme i dagtilbuddet, og den er bygget op om fire temaer, nemlig ledelseskvalitet, børns trivsel og udvikling, kvaliteten af samarbejdskulturen og kvaliteten af det pædagogiske læringsmiljø.
Uddannelsen varer to-et-halvt år, og 120 ledere fra Indre By/Østerbro og Valby/Vesterbro/Kongens Enghave er allerede undervejs. Hvis der kan findes politisk opbakning til det i budgetforhandlingerne for 2024, er det planen, at uddannelsen skal udbredes til alle de godt 400 dagtilbud i København.
Den gyldne procent
En procent af alle danskere har en indkomst på mindst ca. 1,9 millioner kroner før skat svarende til ca. 160.000 kr. om måneden. I gennemsnit er deres indkomst på 4,1 millioner kroner før skat.
Denne gruppe på en procent tjener mere end ni procent af de samlede indkomster. Det er altså ni gange mere end gruppens størrelse berettiger til, viser en ny analyse fra Arbejdsbevægelsens Erhvervsråd.
Mens den rigeste procent af danskerne tjente 9,1 pct. af de samlede indkomster i 2021, var tallet 7,0 pct. i 2011, 6,5 pct. i 2001 og 5,8 pct. i 1995.
Analysen konkluderer, at det, at indkomsterne vokser hurtigere i toppen af samfundet end for resten af befolkningen, er en af de væsentlige drivkræfter bag den stigende ulighed i indkomster i Danmark.