Sandt eller falsk
Får børn bedre motorik af at gå i skovbørnehave?
Børn, der hele dagen leger i naturen i en skovbørnehave, får bedre motorik end de børn, der går i en almindelig stenbro-børnehave. Det har længe været en sandhed uden modsigelse. Men er det nu også helt rigtigt?
”Nej, det er faktisk ikke videnskabeligt bevist,” siger Ina Olmer Specht, som er seniorforsker og ph.d. i folkesundhed og epidemiologi.
Hun blev nysgerrig på emnet, da hendes egen søn fik tilbudt en plads i en skovbørnehave, og da hun ikke kunne finde noget overbevisende forskning, besluttede hun sig for at undersøge sagen.
Hun har sammen med sit forskerteam derfor undersøgt, hvordan børn, der har gået i skovbørnehave, klarer sig i sundhedsplejerskens motoriktest i første skoleår, sammenlignet med børn, der har gået i almindelig børnehave. Det har hun gjort ved at sammenligne 1000 børn, der gennem en årrække har gået i udflytterbørnehaver i Københavns Kommune, med 1000 børn fra almindelige børnehaver, der bor i de samme områder.
I første omgang var der forskel på de to grupper. Skovbørnehavebørnene klarede sig faktisk en smule bedre. Men da forskeren dykkede længere ned i tallene, viste det sig, at der var en række baggrundsoplysninger, der ændrede billedet:
”Vi så blandt andet, at de børn, der gik i skovbørnehaver, havde forældre med en højere uddannelsesbaggrund. Der var også flere drenge, der var færre for tidligt fødte børn, og der var færre børn med ikkevestlig oprindelse. Da vi så justerede undersøgelsen, så den tog højde for børnenes baggrund, var der ikke længere nogen forskel på, om børn havde gået i skovbørnehave eller ej, når de blev motoriktestet i skolen,” fortæller Ina Olmer Specht.
Hun understreger, at undersøgelsen ikke endeligt afkræfter, at skovbørnehaver gør en positiv forskel for børns motorik.
”Det vil kræve forskning i en større målestok med mere fintfølende motoriktests, end vi har haft til rådighed. Men undersøgelsen viser, at vi ikke bare som en naturlig ting kan gå ud fra, at skovbørnehaver er bedre for børns motorik,” siger Ina Olmer Specht.
Man kan have viden, som man troede, var helt rigtigt, men som i virkeligheden viser sig at være noget værre vrøvl. Myter udtrykker forestillinger om, hvorfor verden ser ud, som den gør, og hvad der er rigtigt, og hvad der er forkert. Hvis du har en myte, som du vil have, at vi undersøger, så send en mail til lfsnyt@lfs.dk.