Lægepraksis til socialt udsatte: Her må hunden komme med
Socialt udsatte går alt for lidt til læge. Det er nemlig rigtig besværligt, hvis man ikke har en adresse, hvis man ikke har MitID, og hvis man ikke kan overskue at bestille en lægetid og at vente på den. Men i januar i år åbnede Flexklinik Almen Praksis dørene for de borgere, der ellers er stærkt forsømt af sundhedsvæsenet.
Tekst og foto: Anna Louise Stevnhøj
Mange socialt udsatte kæmper ikke kun med hjemløshed, misbrug og fattigdom. De har også et væsentligt dårligere helbred end gennemsnittet.
En af årsagerne er, at socialt udsatte har meget mindre kontakt med sundhedsvæsenet end gennemsnitsborgeren. Faktisk når de typisk at blive så syge, at de først møder en læge, når de indlægges akut. Det er baggrunden for etableringen af Flexklinik Almen Praksis, som har fået sin egen bygning lige inden for Bispebjerg Hospitals østlige port.
Flexklinik Almen Praksis ligner en helt almindelig lægekonsultation og kan det samme. Forskellen er bare, at man ikke behøver bestille tid, at der ikke er nogen, der bliver sure, hvis man ikke har et sundhedskort, og at man gerne må drikke en øl i venterummet, hvis man har brug for det. Og så må hunden gerne være med. Og det er den tilgængelighed, der er brug for, hvis socialt udsatte skal have samme tilbud om lægehjælp som alle andre, siger Mette Enggård Falkensteen, som er overlæge på klinikken.
Kigger mærkeligt i venteværelset
”Vi har i Danmark et system, hvor den praktiserende læge er indgang til resten af sundhedsvæsenet. Skal man undersøges af en speciallæge, og skal man på sygehuset, skal man først omkring sin praktiserende læge. Men det er svært at få en praktiserende læge, hvis man ikke har en adresse. Lever man som socialt udsat, kan det også være uoverstigeligt at få bestilt tid. Nogle af disse borgere føler sig desuden stigmatiserede, når de sidder i et almindeligt venteværelse. De synes, at de andre patienter kigger mærkeligt, og det kan betyde, at de helt lader være med at komme,” siger Mette Enggård Falkensteen.
Mette Enggård Falkensteen er uddannet praktiserende læge og kommer fra en praksis på Nørrebro, og hun har siden januar passet den nye klinik sammen med en konsultationssygeplejerske, der har særlig viden om socialt udsatte.
De var fra start spændte på, om målgruppen fandt frem til dem.
”Vi har gjort opmærksomme på vores eksistens via diverse væresteder, Sociolancen og så videre. Men vi kunne ikke på forhånd vide, om tilbuddet var rigtigt tilrettelagt. Det har så heldigvis vist sig, at vi har ramt rigtigt med åbningstiderne, og at informationen bliver spredt via mund-til-mund-metoden. De patienter, der har fundet herud, spreder rygtet og opfordrer vennerne til også at gå til ”doktor Mette”, som de kalder mig.”
Vi hjælper med at huske aftaler
Mette Enggård Falkensteen lægger ikke skjul på, at hun har et stærkt engagement i målgruppen, og at det har fulgt hende lige siden studietiden.
”Det her er det mest meningsfyldte, jeg har lavet. Alle de borgere, der kommer her, har brug for mig; de er typisk meget syge. Vi ser mange tilfælde af HIV, KOL og smitsom leverbetændelse. Vi kan ret meget i klinikken, hvad angår undersøgelser og udskrivning af fx antibiotika. Men en stor del af vores arbejde er også at hjælpe patienterne videre. Nogle af dem har måske været henvist til udredning eller behandling før, men er fx ikke dukket op til en skanning, og så er de blevet afsluttet på grund af manglende fremmøde. Vi forsøger at håndholde indsatsen og ringer fx til dem, så de husker deres undersøgelser,” siger Mette Enggård Falkensteen, der understreger, at en væsentlig funktion er at skabe tillid til systemet.
”Vores patienter er ofte bange for at gå til lægen og føler sig fremmedgjorte i systemet. Vi forsøger at være det fysiske bindeled til hospitalet, så det er knap så farligt at blive sendt videre og få den behandling, man har brug for.”
Flexklinik Almen Praksis ligger i bygning 39N på Esther Ammundsensvej 35, Bispebjerg hospital, 2400 København NV. Bygningen ligger lige inden for Østporten/den østlige indkørsel.
Find et kort her: www.bispebjerghospital.dk/kort
Nærmeste busforbindelse er linje 18. Der er kun et par hundrede meter til Østporten fra det stoppested, der hedder Gribskovvej/Bispebjerg Hospital.
Åbningstider for drop-in uden tidsbestilling:
Mandag 10-12 og 13-15
Tirsdag 10-12 og 13-15
Onsdag 13-15
Torsdag 13-17
Fredag 10-12 og 13-14
Telefontid: 10-15 på telefon 2016 4841
Samarbejdspartnere kan skrive vedrørende generelle spørgsmål og henvendelser på flex-klinik.bispebjerg-frederiksberg-hospitaler@regionh.dk