Vippen er lukningstruet: Vores omstillingsparathed har nået et helt nyt niveau
Faldende børnetal i Københavns Kommune betyder, at politikerne skal tage stilling til lukning og tilpasning af en række dagtilbud. Et af dem er Idrætsbørnehuset Vippen, som foreslås lukket. Det har givet anledning til en kaotisk tid i børnehuset, og en omfattende vandskade har budt på flere flytninger. Alligevel lykkes personalet med at holde på arbejdsglæde og ansatte.
Tekst og foto: Signe Rosa Skelbæk
For omkring et halvt års tid siden, ville få have gættet på, at Vippen skulle ende på en liste over institutioner, som kommunen foreslår at lukke. Men sådan blev virkeligheden efter et omfattende forløb med skimmelsvamp, flytninger og for lavt børnetal.
”Vi er jo en institution med flotte tilsyns- og KIDS-rapporter, og vi har en sindssygt velfungerende børnegruppe fra stærke familier, samt rasende kompetent pædagogisk personale. Men i de tre år, jeg har været leder, har vi i perioder haft problemer med vandskader. Det har gjort mig ret bekymret, men skiftende meldinger fra håndværkere har talt problemet ned og lavet småreparationer. Endelig laves der en rapport, der skal vise det totale omfang af problemet, og det viser sig at være langt værre, end nogen hidtil har estimeret,” fortæller Linda Maja Rasmussen, der er leder i Idrætsbørnehuset Vippen.
Og herfra begynder enhver husejers mareridt at udfolde sig. En dag banker håndværkerne hul på gulvet, og efter Linda Maja Rasmussens beskrivelse har gulvet alle regnbuens farver – der er omfattende skimmelsvamp.
Flyttekaosset begynder
Rum for rum forsøger håndværkerne at renovere den 19 år gamle bygning, men pludselig kan personalet mærke, at luftkvaliteten er forandret. Linda Maja Rasmussen insisterer på, at der skal laves luftprøver, og da hun endelig får håndværkerne overbevist, bonner den kraftigt ud, og hun får meldingen, at de skal flytte inden en uge.
Huset, der bare i 2023 er blevet renoveret for cirka to millioner, vurderes nu i stedet klar til nedrivning. Og i samme ombæring kommer Vippen med på listen over institutioner, forvaltningen foreslår lukkes. I den første indstilling var huset, ifølge Linda Maja Rasmussen, ikke på listen over dagtilbud, der skulle nedskalere eller lukke.
Fra idrætsprofil til busbørnehave
Idrætsbørnehuset Vippens børnehavedel, der ligesom vuggestuen før lå tæt på Hvidovre Hospital, er flyttet midlertidigt til Amager, tæt ved Vestamager metrostation. Børnene kører hver dag de knap 15 kilometer i en bus for at komme ud til de baraklignende bygninger, der senere skal anvendes af naboskolen, og som derfor udelukker, at Vippen kan blive boende, ligesom der heller ikke er mulighed for, at vuggestuen kan flytte med, så de kan blive ét hus igen.
”Flytningen betyder, at det er blevet svært for forældre at give deres børn en tidlig dag. Det har givet utryghed hos nogle af forældrene, for vi har en gruppe børn, der ellers ville blive hentet tidligt ind i mellem, og det har krævet tilvænning for familierne,” fortæller Birgitte T. Lund, der er pædagog og tillidsrepræsentant.
”Vi gør et stort stykke arbejde for at holde fast i vores gode forældresamarbejde, men i og med at forældrene sjældent er ude i vores lokaler på Amager, kommer meget dialog til at foregå over aula, og det er jo ikke det samme,” uddyber hun og tilføjer, at det også har givet lidt sværere afleveringer om morgenen.
Helt nye udfordringer
Det er de helt lavpraktiske ting ved en flytning, der bidrager til kaos. Og det har i den grad ramt Vippens personale, der ifølge Linda Maja Rasmussen har fået en masse ekstra-opgaver, som de formår at løse, midt i at hverdagen skal ligne sig selv.
”Når forældrene ikke kommer i huset, så aner de tit ikke, hvad deres børn har af tøj herovre. Vi har før stået i den situation, at børnene ikke havde nok tøj til, at vi kunne lade dem komme udenfor, for så ville de fryse helt vildt. Så jeg har nogle gange lagt alt deres tøj ud på gulvet og taget et billede og sendt til forældrene. Den slags bruger vi enormt meget tid på,” siger Birgitte T. Lund og bliver suppleret af Linda Maja Rasmussen:
”Og vi skal huske, at vores familier ikke aktivt har valgt, at deres børn skulle gå i en udflytter. Når man vælger det til, så ved man også, at det kræver dobbelt af alt tøj, og man accepterer, at dagens længde bestemmes af, hvornår bussen kører og kommer retur,” siger Linda Maja Rasmussen.
Asfalten lægges nu
Fordi fremtiden for Vippen er så usikker, er det også svært for personalet at gennemføre dagligdagen på samme måde, som den så ud for knap et år siden.
”Vi lever pt. slet ikke op til, at vi er en idrætsinstitution. Dagen starter og slutter med, at børnene sidder stille i 30 minutter. Det er ikke i vores ånd, men så må vi kompensere, og for eksempel har vi droppet at holde en stillesiddende samling om morgenen, for det er børnene ikke gearet til,” siger Linda Maja Rasmussen, og Birgitte T. Lund tilføjer:
”I vores gamle lokaler brugte vi piktogrammer for at overskueliggøre dagen, men det kan ikke lade sig gøre at hænge tavlerne op her”.
På dagen, hvor LFS Nyt besøger Vippen, viser termometeret frostgrader udenfor. I de bagerste lokaler på Amager står institutionens tumlemøbler urørt hen, fordi det i øjeblikket ikke er muligt at tænde for varmen i rummet. Det er et eksempel på en af de mange ting, som spænder ben for pædagogikken i øjeblikket.
”Vi tager de bedste beslutninger ud fra, hvad vi ved. Men forudsætningerne og tidsrammen ændrer sig hele tiden, og så må vi sadle om. Vi skulle have været hjemme nu, men nu ved vi, at vi aldrig skal hjem. Vi skal noget andet, som vi endnu ikke ved, hvad er. Og det er ikke fordi, vi ikke har fået penge til at købe nye møbler, det har vi, og vi er generelt blevet mødt af en meget forstående forvaltning. Men vi ved stadig ikke, hvad der sker lige om lidt,” siger Linda Maja Rasmussen.
Ingen udsigt til at komme hjem
Det er ifølge Københavns Kommune de faldende børnetal, der er skyld i, at en række dagtilbud skal justeres eller lukke. Og Idrætsbørnehuset Vippen havde ganske rigtigt ledig kapacitet, også inden vandskaden eskalerede.
”Vi havde lagt en plan for, hvordan vi også skulle tilbyde basispladser fra 1. januar, men det blev selvsagt ikke muligt på grund af situationen. Den plan blev lagt få måneder, inden omfanget af vandskaderne blev opdaget. Fordi vores fremtid er så usikker, har jeg også lukket for indskrivning allerede nu. Vi kan jo ikke give den tryghed, som en indkøring kræver,” fortæller Linda Maja Rasmussen.
Vippen har plads til 80 børn, og ifølge Linda Maja Rasmussen er kun cirka 25 af dem bosat i Københavns Kommune. Derfor har hun også forståelse for, at man overvejer at lukke lige netop Vippen, selvom det er en svær erkendelse.
”Forvaltningen har spurgt mig, hvad der var mit ønskescenarie. Jeg tror, mit svar var, at nogle gange skal man stoppe med at give hjertemassage. Det, der er mit drømmescenarie nu, er, at vi kan blive genhuset og få lov at lukke sammen som en samlet institution. På den måde kan vi bedst muligt passe på børn, familier og personale,” siger hun.
Hånd om medarbejderne
Som tillidsrepræsentant har det været en usikker tid at stå i. Men den store gennemsigtighed har gjort, at processen trods alt har været tryg, sygefraværet er ikke steget, og det er også lykkedes at holde på medarbejderne, imens kaos stod på.
”Det har da været hårdt, men det er ikke nogens skyld. Vi holdt åbent i den uge, hvor hele huset skulle pakkes ned og flyttes. Da vi mødte ind mandagen efter, og alt stod i kasser, og ingen vidste, hvor bleerne var, var det især hårdt,” fortæller Birgitte T. Lund, der oplever, at de er lykkedes med at bevare roen over for børnene, som overordnet har håndteret flytningen fint.
27. februar tager Børne- og Ungdomsudvalget endelig stilling til Idrætsbørnehuset Vippens fremtid, og indtil da forsøger Linda Maja Rasmussen og Birgitte T. Lund at sikre mest mulig ro for børn, forældre og personale. Og den øvelse får de hjælp og opbakning til fra klyngeledere og forvaltning.
”Man kan indimellem blive godt og grundigt træt af de strukturer og ændringer, der er i Københavns Kommune, men lige nu er det også vores redning. Vi har haft samtaler med hver enkelt medarbejder for at sikre, at deres ønsker bliver hørt. Min mission er at sikre, at alle lander et godt sted, hvor deres gode kompetencer kan komme i spil,” siger Linda Maja Rasmussen.
Idrætsbørnehuset Vippen
Vippen ligger uden for Københavns Kommune, og er en såkaldt virksomhedsinstitution. Det vil sige, at børn, der ikke bor i Københavns Kommune, kan blive skrevet på institutionens venteliste, hvis forældrene kan dokumentere deres ansættelse på Hvidovre Hospital, der ligger tæt på Vippen. Børn af ansatte har fortrinsret på ventelisten. Af samme årsag er Idrætsbørnehuset Vippen et af de ganske få dagtilbud i Københavns Kommune, der tilbyder weekendpasning.
Siden 2018 har Københavns Kommune brugt over 3,5 millioner på reparationer og vedligehold af bygningen i Hvidovre, der nu forventes at blive revet ned.
Forældreråd ønsker sammenlægning
Forældrerådet i Idrætsbørnehuset Vippen har sendt et høringssvar til politikerne, hvor de tilkendegiver, at de ønsker en sammenlægning med Tvillingehuset i Valby, der er en nyåbnet integreret daginstitution. I deres høringssvar skriver forældrerådet blandt andet: ”Vores børn har gennem de seneste tre år været trukket igennem store omvæltninger (…) hele tiden med det løfte stillet i udsigt, at det hele var overstået lige om lidt”. Forældrene lægger også vægt på deres store tillid til personalet og deres evne til at sikre tryghed i en turbulent tid.
I et høringssvar underskrevet af medarbejdere i Vippen, klyngens Lokal MED, klyngens forældrebestyrelse og klyngeledelsesteamet fremgår det også, at man ønsker en sammenlægning med Tvillingehuset eller en anden institution i kommunen.
Høringssvarene præsenteres for Børne- og Ungdomsudvalget d. 7. februar 2024.
Disse institutioner er i risiko for nedlukning eller justering
Der er udpeget 14 institutioner, som foreslås nedskaleret, sammenlagt eller lukket. Børne- og Ungdomsudvalget præsenteres for høringssvarene d. 7. februar og tager endeligt stilling til sagen d. 27. februar 2024. Omlægningerne skal ske senest 1. juni 2025, hvis planen vedtages.
Nørrebro
Brolopperne og Tusindfryd Der er et forslag om at lægge institutionen sammen med Tusindfryd
Valhalla og Barndommens Land De to institutioner foreslås permanent sammenlagt
Børnehusene ved Skoven Foreslås midlertidigt nedjusteret
Valby/ Hvidovre
Idrætsbørnehuset Vippen Foreslås permanent lukket
Østerbro
Eventyrøen Foreslås midlertidigt nednormeret
Børnehuset Cobra Foreslås permanent lukket
Eventyrlandet /afd. Davids foreslås lagt sammen med Eventyrlandets andre afdelinger
Brønshøj-Husum
Parkhøj Foreslås permanent lukket
Bellahøj Børnehave Foreslås permanent lukket
Amager Øst
Børnehuset Gaia Foreslås permanent nedjusteret
Stjernehimlen Foreslås midlertidig nedjusteret
Børnehuset Lygtemagerstien Foreslås permanent sammenlagt med Idrætsinstitutionen Hoppeland i Hoppelands lokaler.
Følfodsvejs Vuggestue Hele vuggestuen foreslås permanent lukket.
LFS har søgt aktindsigt i, hvor mange der via pladsanvisningen har ønsket plads i Vippen de seneste år, og hvor mange der er blevet anvist. Københavns Kommune mener ikke, det er muligt at give indsigt i dette.