Nu kan du igen læse til meritpædagog med løn
Nu er det igen muligt for kommunerne at give løn, mens ansatte videreuddanner sig via for eksempel meritpædagoguddannelsen.
Tekst og foto: Signe Rosa Skelbæk
I 2023 blev det noget sværere at få flere til at tage en meritpædagoguddannelse. KL satte nemlig en stopper for den model, hvor kommunerne har udbetalt løn til meritpædagogstuderende, mens de uddannede sig. Men nu er der endelig godt nyt.
FOA og KL er nemlig nået til enighed om, hvordan opkvalificeringspuljen fra staten kan bruges i kommunerne, så flere får mulighed for at tage meritpædagoguddannelsen uden at slå bunden ud af privatøkonomien undervejs.
”KL’s knast var, at de ikke syntes, det er kommunernes opgave at betale for, at medarbejderne kan videreuddanne sig. De syntes, det var en statslig opgave. For FOA var det vigtigt, at pengene fra opkvalificeringspuljen, som er en del af aftalen om minimumsnormeringer, også kunne bruges til at tage pædagogisk assistentuddannelsen og opkvalificering af dagplejere,” siger LFS-formand Kirsten Gunvor Løth om den lange vej til en løsning.
Københavns løsning
Der er færre interessekonflikter om fordelingen i København, end der kan være i andre kommuner, fordi LFS organiserer både pædagoger, assistenter og medhjælpere. Så da der var indgået aftale mellem FOA og Kommunernes Landsforening, kontaktede Børne- og Ungdomsforvaltningen LFS, fordi en del af aftalen også indebærer, at kommunerne skal drøfte den konkrete udmøntning.
”I København har man brugt en del lokallønskroner til at give personalet højere løn via erfaringstrin, som er en del af forhåndsaftalen. Når man under uddannelse til for eksempel meritpædagog ikke er omfattet af lokallønsaftalen, så var det vigtigt for os, at man stadig er omfattet af forhåndsaftalen, for ellers kan man risikere at gå væsentligt ned i løn. Det var forvaltningen helt enig i,” siger Kirsten Gunvor Løth.
Hun uddyber, at hvis man tager en uddannelse som meritpædagog, så er man, udover at være omfattet af arbejdstidsaftalen og forhåndsaftalen, stadig også omfattet af plustidsaftalen. Den går ud på, at man i perioder kan arbejde mere, men året efter har mere fritid, som eksempelvis kan bruges i en eksamensperiode. Før aftalen om løn under merituddannelse blev suspenderet, var det op til klyngerne at aftale de lokale forhold for den enkelte studerende. Nu er der fælles standarder, som giver et væsentligt mindre rum for lokale, særlige aftaler.
Fritids- og klubpædagoger får ikke af kagen
Fordi pengene denne gang kommer fra staten, nemlig fra den samlede pulje til implementering af minimumsnormeringer, er det kun personale på 0-6 års området, der kan få gavn af puljen.
”Vi har haft gode drøftelser med forvaltningen om udmøntningen af midlerne, og har en fælles interesse i, at så mange som muligt kan komme på uddannelse uden at skulle opleve lønnedgang. Det er helt afgørende, når man har etableret sig med faste udgifter og lever et voksenliv, hvor SU eller SVU (statens voksenuddannelsesstøtte, red.) ikke er en mulighed, at vi bruger alle greb til at sende folk på uddannelse. Og det giver aftalen om opkvalificeringspuljen igen mulighed for nu,” siger Kirsten Gunvor Løth og tilføjer:
”I Københavns Kommune har flere end 3000 pædagogmedhjælpere, som ingen pædagogisk uddannelse har. Det er min vurdering, at i hvert fald 500 af dem har erfaring nok til at tage meritpædagoguddannelsen eller den pædagogiske assistentuddannelse.”
KL’s kovendig
Det affødte massiv kritik, da det i 2023 frem, at KL havde gjort opmærksom på, at kommunerne ifølge overenskomsten ikke havde hjemmel til at udbetale løn, mens en ansat er under uddannelse, sådan som det var tilfældet med meritpædagoguddannelsen. Uddannelse er nemlig finansieret gennem staten, og kommunerne må ikke give løn for et arbejde, der ikke bliver udført, lød det.
”Men som ordningen er nu, er der jo stadig dage, hvor den studerende ikke er på arbejde, men vil modtage løn som led i aftalen. Så hvad der i KL’s optik reelt har ændret sig fra dengang og til nu, det har jeg svært ved at se. Men det er glædeligt, at det ikke længere ses som en begrænsning. Ligesom KL heller aldrig har anfægtet det som et problem, når en leder uden øvre arbejdstid tager en diplomuddannelse og får løn imens,” siger hun.
Kommunerne kan ikke lave en aftale om den konkrete ordning for uddannelse af meritpædagoger, uden også at lave en aftale for pædagogisk assistentuddannelsen og opkvalificering af dagplejere.
Bliv meritpædagog
Der findes tre veje til at blive pædagog med meritpædagoguddannelsen. En der kombinerer fysisk fremmøde med online undervisning, en der primært foregår online og en, der henvender sig til dem, der vil skifte fra en anden branche til pædagogfaget, kaldet sporskifte.
Du kan læse mere om de tre modeller, og de forskellige adgangskrav, på Københavns Professionshøjskoles hjemmeside: www.kp.dk/uddannelser/meritpaedagog
Opkvalificeringspuljen
Med finansloven for 2023 blev det besluttet at fastholde midlerne til opkvalificeringspuljen på dagtilbudsområdet, som oprindeligt blev aftalt som en del af aftalen om minimumsnormeringer. Der blev afsat henholdsvis 107,0 mio. kr. i 2023 og 195,9 mio. kr. årligt i 2024-2030 til opkvalificering. I mange kommuner vil pengene fra 2023 ikke være brugt, fordi aftalen om løn under uddannelse har været standset, og de midler videreføres derfor til 2024. Fordi pengene er bundet til aftalen om minimumsnormeringer, gælder opkvalificeringspuljen kun 0-6 års området. Derfor er eksempelvis pædagogmedhjælpere på skoleområdet ikke omfattet. Til gengæld har FOA fået forhandlet, at dagplejere også har adgang til puljen, selvom de ikke er omfattet af den politiske beslutning om minimumsnormeringer, men fordi de arbejder med børn i samme aldersgruppe.