Forretningsudvalget i LFS anbefaler et nej til OK24
Den samlede pose penge, der har været at forhandle om til overenskomstforhandlingerne, er for lille. Derfor står et enigt forretningsudvalg i LFS bag en anbefaling af et nej til overenskomstaftalen, når den bliver sendt til urafstemning blandt medlemmerne.
Tekst: Anna Louise Stevnhøj
Der forhandles stadig i KL-bygningen i Weidekampsgade i København, mens dette nummer_af LFS Nyt sendes til trykkeriet. Men for LFS-formand Kirsten Gunvor Løth kan der ikke ske noget afgørende i slutspurten, som ændrer nej-anbefalingen fra den valgte politiske ledelse i LFS:
”Det afgørende for os er, at den helt overordnede ramme på 8,8 procent af lønsummen er for lav. Der har ikke været nok at forhandle om, og det betyder, at vores medlemmer ikke kommer i nærheden af det lønløft, som vi mener, er både rimeligt og nødvendigt,” siger Kirsten Gunvor Løth.
6,51 er alt for lidt
Den overordnede ramme på 8,8 procent betyder, at der kommer en generel lønstigning på 6,51 procent til alle medlemmer. Dette er aftalt. De forhandlinger, der stadig foregår, handler om de resterende to procent, som bruges til forhandlinger om løn og særlige vilkår for de enkelte faggrupper. Dertil kommer en ekstra forhandling i 2025, som giver en åbning for at inflationsregulere den generelle lønstigning.
”Den generelle lønstigning på 6,51 procent er helt utilstrækkelig, når man ser på det fald i reallønnen, som vores medlemmer har oplevet gennem de seneste to år. Vi synes, at det er fuldstændig skævt, at vi i en situation med en oversolid dansk økonomi og en historisk rekrutteringskrise ikke får et meget bedre resultat, som rent faktisk kunne være med til at gøre velfærdsfagene attraktive igen,” siger Kirsten Gunvor Løth.
Salt i såret
OK24 er ekstra skuffende for LFS, fordi det ikke lykkedes FOA at nå til enighed med de øvrige forbund i Forhandlingsfællesskabet om, at lønstigninger skal ske i kroner og ører frem for i procenter.
”Resultatet viderefører skævvridningen af det offentlige arbejdsmarked, hvor de højestlønnede igen, igen får mere ud af overenskomsten end de lavtlønnede. Det er for os også en vigtig grund til, at vi ikke kan anbefale et ja,” siger Kirsten Gunvor Løth.
Hun mener, at regeringen og arbejdsgiversiden har sat dagsordenen både ved trepartsforhandlingerne og under overenskomstforhandlingerne:
”Der har været en benhård tilgang, hvor udgangspunktet primært har været, at man ønsker at øge arbejdsudbuddet ved at få os til at arbejde mere. Vi tror ikke, det er løsningen på de meget alvorlige rekrutteringsproblemer. Løsningen er bedre løn og bedre arbejdsvilkår.”
Følg med
LFS offentliggør de endelige tal og forhandlingsresultater, når de er tilgængelige.
Læs nyhedsbrevet fra LFS, og følg med på www.mitlfs.dk