Har du spørgsmål om arbejdsmiljø?
Du kan ringe til Sami Deniz, som er arbejdsmiljømedarbejder i LFS, hver tirsdag mellem 10 og 12.
Ring på telefon 46 97 16 64 eller via hovednummeret 35 44 45 46.
Du kan få rådgivning og vejledning om:
- Fysisk og psykisk arbejdsmiljø, herunder arbejdsgivers pligter og ansvar
- Arbejdsmiljørepræsentantens rolle og funktioner
- Forslag til forebyggelse af arbejdsskader
- Forslag til hvordan man laver en god arbejdspladsvurdering
- Værktøjer til arbejdet med forskellige arbejdsmiljø temaer/problemstillinger.
Sami Deniz kan desuden bestilles til at holde oplæg om forskellige arbejdsmiljøemner samt AMR-undervisning. Han kan også hjælpe med at klage til Arbejdstilsynet, hvis der er alvorlige brud på arbejdsmiljøloven samt henvise til, hvor man kan hente hjælp til processer/metoder for at skabe et godt arbejdsmiljø på arbejdspladsen.
PAU er vejen frem
Den høje ledighed for pædagogiske assistenter er fortid, og kommunerne opretter stadigt flere elevpladser.
Tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser, at der i 2018 var, omregnet til fuldtidspersoner, 5559 pædagogiske assistenter ansat i kommuner og regioner. I oktober 2023 var tallet 7309 – en stigning på 31 procent.
Der oprettes da også flere uddannelsespladser. I oktober 2023 var der 1872 elever kommunernes og regionernes lønningslister. I 2020 var det samme tal 1586.
ERNA-prisen går til Jens Erik Kristensen
Det er Jens Erik Kristensen, som er idéhistoriker og lektor emeritus på DPU, der modtager årets ERNA-pris 2024.
Prisen uddeles af Dansk Pædagogisk Historisk Forening til en person, der via sit virke har placeret sig i den pædagogiske historie, eller som har synliggjort historien gennem forskning og formidling indenfor børne- og daginstitutionsområdet.
Jens Erik Kristensen modtager ERNA-prisen på baggrund af et omfattende virke som forsker, formidler og forfatter. Han er således forfatter og medforfatter til utallige bøger og artikler, herunder ”Pædagogikkens Idehistorie”, ”Pædagogprofessionens historie og aktualitet” og senest til en bog om leg, ligesom han er en dygtig og vedkommende formidler.
ERNA-prisen uddeles i forbindelse med årsmøde og generalforsamling i Dansk Pædagogisk Historisk Forening den 17. april 2024, hvor Jens Erik Kristensen kvitterer med en tale.
ERNA prisen er opkaldt efter Erna Juul Hansen, som blev Frøbel-uddannet børnehavelærerinde i Tyskland, og som var Danmarks første uddannede pædagog. Hun åbnede sammen med sin ægtefælle den første børnehave i Danmark i 1871, godt 40 år efter asylernes start.
Diplom i rusmiddelbehandling
Nu kan du tage en diplomuddannelse i rusmiddelbehandling.
Uddannelsen kan blandt andet tages på Københavns Professionshøjskole, og tilmeldingen åbner i marts 2024. Første modul starter i september, og uddannelsen går på tværs af social- og sundhedsområdet og dækker både alkohol- og stofproblemer.
Læs mere om uddannelsen på www.kp.dk/videreuddannelser/diplomuddannelse-i-rusmiddelbehandling/
Podcast
Er det et handicap?
I en alder af 45 år fik radio- og tv-vært Felix Smith diagnosen ADHD – men har han et handicap, og hvad er et handicap overhovedet?
Det Centrale Handicapråd har opfordret Felix Smith til at undersøge, hvornår et handicap er et handicap ved at invitere gæster hjem til en snak og ringe til eksperter på området. Det er blevet til en podcast i fire afsnit, hvor Felix Smith taler med tv-vært Mette Cornelius, politiker Rosa Lund, para-atleten Emma Lund og direktør Mathias Nielsen om, hvordan de hver især lever med deres handicap. Han inddrager også en række eksperter, som bidrager med forskellige aspekter ved diagnoser og handicap.
Podcasten kan findes på alle gængse podcast-platforme samt på www.dch.dk/er-handicap
Flere sager om håndeksem kan anerkendes som arbejdsskade
Ny forskning viser, at der skal mindre til, før vådt arbejde giver øget risiko for håndeksem, end man tidligere har regnet med. Faktisk kan det øge risikoen, hvis man har våde hænder i forbindelse med jobbet helt ned til 30 minutter per dag.
Tidligere har man skullet bevise, at man havde våde hænder i mindst to timer om dagen, før håndeksem kunne anerkendes som arbejdsskade, men Ankestyrelsen har netop anerkendt en sag ud fra den nye forskning.
Derfor opfordrer FOA til, at man søger om at få sin sag forelagt for Erhvervssygdomsudvalget, hvis man har fået håndeksem efter vådt arbejde, og at man søger om at få sin sag genoptaget, hvis man tidligere har fået afslag på baggrund af to timers reglen. Har du brug for hjælp til din sag, også til vurdering af muligheden for genoptagelse, så kontakt LFS. Vi bistår alle medlemmer med deres arbejdsskadesager.
Gratis efteruddannelse
Er du pædagogisk assistent eller pædagogmedhjælper, kan du få gratis efteruddannelse via SOSU H, og din arbejdsgiver kan søge om VEU-godtgørelse til vikardækning.
Den 13. maj begynder den otte dage lange uddannelse, ’Styrk din pædagogiske praksis’, hvor du lærer at anvende en neuropædagogisk tilgang og får indblik i hjernens funktioner, sanseintegration og mentalisering samt Low Arousal som metode.
Den 2. september starter uddannelsen ’Pædagogmedhjælpere i dagtilbud’, som giver dig en forståelse for børns grundlæggende behov og udvikling, og klæder dig på til selvstændigt og i samarbejde med kollegaer at kunne tilrettelægge trygge og udviklende læringsmiljøer i barnets hverdag i dagtilbud. Få flere oplysninger på sosuh@sosuh.dk eller 72 26 60 00.
Børnehave taber sag om vegansk mad
En kommunal børnehave er blevet dømt for at krænke et barns rettigheder ved ikke at servere vegansk mad. Det har retten i Hjørring nu afgjort. Det drejer sig om en børnehave i Jammerbugt kommune, hvor børnehaven afslog, at en pige kunne få vegansk mad i børnehavens obligatoriske madordning. De sagde også nej, da pigens forældre tilbød selv at give pigen vegansk madpakke med og alligevel betale for madordningen. Familien anlagde sagen mod Jammerbugt Kommune sammen med Dansk Vegetarisk Forening, fordi de mente, at deres menneskerettigheder var blevet krænket. Nu har de fået medhold. Jammerbugt Kommune skal betale en erstatning på 10.000 kroner samt sagsomkostninger.
Velfærdens Talent 2024
Kender du et velfærdstalent under 36 år?
FOA og PenSam fejrer fagligheden og de dygtige unge, der hver dag gør en forskel for vores velfærd.
Du kan frem til 5. april nominere din kollega, din søster eller den dygtige medarbejder i dine børns institution – eller den fantastiske SOSU på din mors plejehjem. Dit talent skal bare arbejde inden for FOAs område.
Nomineringen sker via dette link: www.pensam.dk/om_pensam/talent/talent-100-info
LFS i medierne
Jan Hoby
LFS-næstformand Jan Hoby blev i anledning af OK-forliget på statens område interviewet i radio 24/7 og flere gange i TV2. Han fremhævede, at resultatet er utilstrækkeligt, fordi der ikke gives reelle og markante lønstigninger, ikke er et opgør med 55 års uligeløn og at pengene, der er fundet, bliver givet i ulighedsskabende procenter, som betyder, at de højtlønnede får markante lønstigninger betalt af de lavtlønnede kvindedominerede fag.
Martin Kragballe
Martin Kragballe Rasmussen, områdeformand for almenområdet i LFS, fortalte i DR Radioavisen og i DR TVA den 21. februar om, hvorfor han anbefaler, at medlemmerne stemmer nej til OK24. En af hovedårsagerne er, at rammen på 8,8 procent ikke er tilstrækkelig til at dække det reallønstab, som i høj grad er resultatet af inflationskrisen.