Småtnyt
Betaler sig at behandle langtidssyge
Det koster milliarder, at mange mennesker går sygemeldte i alt for lang tid uden at komme tilbage til arbejde. Nu viser en stor undersøgelse af 330 langtidssyge fra Silkeborg, at det nytter at behandle de syge. Efter fem år er det lykkedes næsten halvdelen at komme i en eller anden form for job. Takket være en behandling, som tog udgangspunkt i den enkelte sygemeldte og gav den enkelte et medansvar for at blive rask igen. Kilde: NET-Redaktionen.
Forskning i unges sociale problemer Socialministeriet udbyder en pulje på seks millioner kroner til et samlet forskningsprojekt om unges sociale problemer samt forebyggelse og behandling af problemerne. Målet er at få en sammenhængende viden om hvad, der driver de unge ud i problemer, og hvordan de kan hjælpes. Det vil sige hvordan indsatsen optimeres, udvikles og forbedres fremover.
Desuden skal der ske en særskilt afdækning af tre sociale problemtyper: seksuelle overgreb mod unge, selvskadende adfærd blandt unge piger og unges misbrug af euforiserende stoffer.
Forskningsprojektet skal påbegyndes den 1. november 2007 og afsluttes senest den 31. marts 2009. Læs mere på www.spesoc.dk
Klager
Kommunen lever ikke altid op til lovgivningens krav, principperne om god forvaltningsskik og de politiske målsætninger for borgerbetjening og service. Det viser Borgerrådgiverens beretning for det forgangne beretningsår. Rådgiveren modtog knap 1.400 henvendelser fra kommunens borgere, brugere og erhvervsdrivende. Omkring 750 henvendelser førte til oprettelse af sager som omhandlede i alt ca. 1.300 klagepunkter over kommunen. Det er klager over sagsbehandlingstid, manglende svar, manglende orientering om sagens gang og status samt manglende eller forkert vejledning mv.
Problemstillinger handler altså om svigtende retssikkerhed og dårlig borgerbetjening og de har i vid udstrækning det fællestræk, at de påvirker borgernes mulighed for at tage del i deres sag og tilliden til kommunen.
Den nye struktur i kommunen har gjort sit, i hvert fald skabt forvirring og uklarhed om opgavefordeling. Læs mere www.borgerraadgiver.kk.dk
Underretninger overhøres
Udsatte børn lades i stikken, fordi kommunerne ikke reagerer på underretninger fra familiemedlemmer, pædagoger og skoler. Det oplever de fire børnerettighedsorganisationer, Red Barnet, Børns Vilkår, Børnerådet og UNICEF, og opfordrer nu i et fælles brev Ankestyrelsen til at undersøge, hvordan kommunerne håndterer underretningspligten. ”Vi modtager talrige henvendelser fra privatpersoner og offentligt ansatte, som oplever, at deres henvendelser til kommunerne ikke bliver taget alvorligt. Det er meget bekymrende og derfor vil vi nu have en landsdækkende undersøgelse, der kan skaffe klar dokumentation for, hvordan kommunerne håndterer underretningspligten”, lyder det fra de fire organisationer.
Hvis der skal gøres noget konstruktivt ved det kræver det saglig dokumentation på bordet., som afdækker problemets omfang og karakter.
Hjælp på vej
Til gravide alkoholmisbrugere og alkoholmisbrugende forældre til mindre børn. En særlig social indsats rettet mod dem foruden en hjemmeside, hvor børn af alkohol-misbrugere kan chatte med hinanden og stille spørgsmål til professionelle rådgivere er besluttet af Københavns Socialudvalg.
Mindst 6.000 børn i Københavns Kommune har nemlig familiens alkoholmisbrug tæt inde på livet i hverdagen, og hvert år rammes 10-15 københavnske fostre og børn af skader som direkte følge af forældrenes alkoholmisbrug.
Indsatsen etableres i et samarbejde mellem Familieambulatoriet på Hvidovre Hospital og Familieambulatoriet Thoravej og omfatter bl.a. alkoholbehandling, hjemmebesøg, hvor familiens trivsel observeres, og hjælp til at udvikle forældres forståelse af deres børns behov.
Autister i høj kurs
Computerbranchen har fået øjnene op for, at personer med Aspergers syndrom, en mild form for autisme, har særlige egenskaber inden for IT. Der findes nu både en virksomhed, Specialisterne, og en uddannelse, AspIT, for aspergere med interesse for IT. Kilde: Politiken
Giv revalidering i stedet for førtidspension
Opfordrer FOA efter regeringens redegørelse til Folketinget om førtidspensionsreformen viser at den ikke har virket efter hensigten. Hver fjerde ny førtidspensionist er under 40 år, og antallet af psykisk syge på førtidspension er steget. Derudover er der kommet langt flere i fleksjob og på ledighedsydelse end beregnet.
Der skal gøres en stærkere indsats over for de mange medarbejdere, der får arbejdsskader og bliver nedslidte af et hårdt fysisk og psykisk arbejdsmiljø, mener FOA. Der er brug revalidering for at ufaglærte og kortuddannede kommer i arbejde igen. Opmærksomheden bør derfor rettes mod kommunernes revalideringsindsats – eller manglen på samme. For antallet er faldet drastisk fra 33.119 sager i 1999 til 25.017 i 2005.
Ret til fitness på jobbet?
FOA har lanceret ret til fitness på jobbet i arbejdstiden som et overenskomsttema for forbundets grupper. Med gode argumenter, bl.a. nedslidning på grund af mange tunge løft. Formand for det nationale råd for folkesundhed bakker op om idéen, da der er bevis for, at kortuddannede dør tidligere end folk med en lang uddannelse, og at de er mere syge. Arbejdsgiverne har derimod straks meldt ud at så forpligter det sandelig også medarbejderne til at blive sunde.
20 minutter længere
Der vil frem til 2015 mangle 35.000 ansatte i det offentlige. Det har finansminister Thor Pedersen regnet ud til at svare til 20 minutter mere om ugen eller vente et år med pension. Og det er den løsning han just har barslet med som sit bud på, hvad der kan gøres for at Danmark i de kommende år kan løse problemerne med for få ansatte i den offentlige sektor. Og det skal da nok hjælpe – mon ikke folk vil strømme til hvis de får en længere arbejdstid?
Et alternativ kunne jo være flere timer til deltidsansatte, eller ligefrem fuldtidsstillinger. Man kunne også gå linen ud og forsøge at skabe gode og attraktive arbejdspladser, så folk har lyst til at være der. Det vil sige med udvikling, uddannelse og tid til at lave arbejdet ordentligt. Men det er måske for radikalt for finansministeren? Og så kræver det jo penge.
Idrætsinstitutioner på vej
København får ti nye idrætsinstitutioner, hvor idræt, leg og bevægelse bliver en naturlig del af hverdagen. De skal bidrage til en tidlig indsats med at styrke børns livsglæde og lyst til en aktiv tilværelse.
Frem til efter sommerferien løber en proces, der skal udvælge de ti københavnske børnehaver og vuggestuer, der forvandler sig til certificerede idrætsinstitutioner. Forhåndsinteressen er allerede stor.
Konkret skal medarbejderne på de udvalgte institutioner igennem et intensivt uddannelsesforløb, hvor de kommer på kursus fire gange i løbet af halvandet år, og institutionslederne skal efteruddannes i forandringsledelse. Alle institutionens medarbejdere skal efteruddannes, også køkkenpersonalet, og fra hver af de udvalgte institutioner bliver to pædagoger uddannet i et enkeltfag i bevægelse på bachelorniveau. Familiestyrelsen har bevilget 2.7 mill. kr. til og med 2009.
I København er der lige nu én certificeret daginstitution, Ryvang 2, men derudover arbejder adskillige af de københavnske daginstitutioner systematisk med bevægelse og idræt.
Hjælp fra Falck
Som ansat i Børne- og Ungdomsforvaltningen kan du få hjælp fra Falck Healthcare, psykologisk rådgivning, hvis du rammes af en arbejdsrelateret krise. Det kan være i forbindelse med samarbejdsproblemer, en fyring, misbrug, udbrændthed, ja hvad som helst der påvirker dit daglige arbejde. Du kan henvende sig anonymt, det vil sige din arbejdsplads får ingen oplysninger om din henvendelse, og du kan ringe hele døgnet alle dage.