Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Dagplejen
Røg i hjemmet
Af Elisabeth Lockert Lange
Den nye rygelovgivning har skabt store efterdønninger i dagplejen over hele landet. Bl.a. har i hvert fald én kommune strammet lovgivningen, så der slet ikke må ryges i dagplejehjem – overhovedet. En anden har fyret en dagplejer, hvis mand røg i dagplejens åbningstid. Spørgsmålet er hvor grænsen går mellem privat hjem og offentlig arbejdsplads.
Det handler om retten til at ryge. I sit eget hjem som samtidig er en offentlig arbejdsplads.
I skrivende stund (fredag den 12. oktober) er dagplejerne i Hjørring Kommune gået tilbage til arbejde efter at have nedlagt arbejdet på grund af kommunens stramning af de rygeregler som Folketinget har vedtaget. Også kommunens dagplejepædagoger, som efter et fagligt møde besluttede at gå med i sympati med dagplejerne, er tilbage i arbejdet. Beslutningen om at vende tilbage til arbejde er en indrømmelse fra kommunens politikere om at de rygeregler, som kommunen har valgt, er for vidtgående.
Tidligere har også dagplejerne i Odense Kommune strejket – endda af fl ere omgange – fordi en dagplejer blev fyret på grund af mandens rygning i hjemmet. Det vender vi tilbage til. Folketingets nye rygelov forbyder, som det sikkert efterhånden er bekendt, rygning i dagplejehjemmet inden for dagplejens åbningstid. Og totalt forbud i såkaldte primærrum, altså hvis dagplejehjemmet har rum reserveret kun til børnene.
Arbejdsnedlæggelsen i Hjørring skyldtes at en flertalsbeslutning i kommunens hovedudvalg valgte at gå længere end rygeloven. De besluttede at der slet ikke må ryges i dagplejernes hjem, i nogen som helst af rummene, af nogen som helst, og hverken inden for eller uden for dagplejens åbningstid. Det er med andre ord en stramning af de rygeregler som er vedtaget ved lov af Folketinget. En stramning som betød at rygeforbuddet, hvis man vil være dagplejer i Hjørring Kommune, gælder alle døgnets 24 timer, alle ugens 7 dage, alle årets 365 dage.
Det oplevede dagplejerne som et indgreb i deres egen ret til at bestemme i deres hjem, når de har fri fra arbejde. De er vrede over at der bliver grebet ind over for deres ret til at bestemme over deres eget liv og hjem ud over åbningstiden. Så vrede var de over beslutningen at de altså nedlagde arbejdet, både dagplejere der er rygere, og dagplejere der er ikke-rygere.
Om beslutningen tages af bordet er endnu uvist. Hovedudvalgets beslutning er nemlig sendt til Hjørring Kommunes økonomiudvalg til endelig godkendelse, afklaringen kommer den 23. oktober – efter dette blads deadline. Men som sagt har dagplejerne en forventning om det.
Uanstændigt
I Odense Kommune blev en dagplejer bortvist, fordi hendes mand røg i hjemmet, hvor hun passede børn. Ganske vist i en del af hjemmet hvor børnene ikke kom, men så længe det sker i dagplejens åbningstid er det et brud på loven om rygning på arbejdspladser. Dagplejeren havde været ansat i kommunen i 27 år.
Bortvisningen fik 211 dagplejere i Odense Kommune til at nedlægge arbejdet – af fl ere omgange, fordi de mente at kommunen behandlede dagplejeren, deres kollega uanstændigt.
”Jeg har fået besked på, at de må bortvise mig, fordi jeg har overtrådt rygereglerne,” sagde dagplejeren Anna Margrethe Wrøbel til Fyens Stiftstidende. FOAs formand Dennis Kristensen gik med det sammen ud i offentligheden og tog afstand fra bortvisningen. Den mener han ikke er rimelig.
Allerede ved rygelovens tilblivelse forsøgte FOA at få indarbejdet en rimelig overgangsperiode specifikt for dagplejen.
”De offentlige arbejdspladser skal selvfølgelig overholde landets lovgivning, men rygeloven repræsenterer et meget væsentligt indgreb i dagplejernes privatliv, fordi dagplejerne lægger eget hjem til som arbejdsplads for kommunen”, siger han.
Helt grundlæggende har Folketinget indført et rygeforbud, som ikke var gældende, da de nuværende dagplejere blev ansat med betingelsen om at lægge eget hjem til. Loven er derfor det man kan kalde en væsentlig ændring af forudsætningerne for ansættelsen.
”Derfor burde loven have givet dagplejere, der ikke ønsker at acceptere denne meget indgribende ændring af ansættelsesvilkårene, ret til at fratræde på vilkår, som svarer til opsigelse fra arbejdsgiverens side. Sådan som det kendes fra den almindelige fagretlige praksis om væsentligt ændrede forudsætninger.”
Så kunne dagplejere, som ikke ville acceptere at kommunen disponerer over hele deres hjem, være fratrådt med opsigelsesvarsel og uden karantæne i forhold til arbejdsløshedsdagpenge.
Det lykkedes som bekendt ikke. At betragte dagplejen som et helt særligt arbejdsområde på grund af kombinationen af privat hjem og offentlig institution blev afvist. Konsekvenserne er nu ved at vise sig.
”Det krænker simpelthen min retsbevidsthed. Det kan vi ikke være bekendt over for lønmodtagere, som i årevis har passet deres arbejde inden for hjemmets fi re vægge.”
FOA forsøgte at få ændret Odense Kommunes bortvisning af dagplejeren til en almindelig fratrædelsessag, det lykkedes ikke. Kommunen fastholdt bortvisningen, noget som fik en del af dagplejerne til at fortsætte deres strejke endnu en dag.
Reglerne for røgfrit miljø i dagplejen Indenrigs- og sundhedsministeriet har lavet en fortolkning af reglerne om røgfri dagpleje i rygeloven. Den ser således ud: Det følger af lovens § 15, stk. 1, at det ikke er tilladt at ryge i den kommunale dagpleje og i puljeordninger, jf. §§ 24 og 25 i lov om social service, og i andre lokaler til brug for dagpleje, når der passes børn. Bestemmelsen omfatter således dagplejelignende puljeordninger etableret i private hjem eller andre lokaler i børnenes hjemlige miljø samt den kommunale dagpleje. Af lovens § 15, stk. 2, fremgår det, at lokaler, der primært er indrettet som børnenes lege- og opholdsrum, skal være røgfri hele døgnet. Af bemærkningerne i lovforslaget til denne bestemmelse fremgår det, at der her tænkes på et rum, der er særligt indrettet til dagplejebørnene, og hvor eksempelvis deres legetøj, bleer m.v. befinder sig. Et sådant rum vil ikke være indrettet i alle dagplejehjem. Loven stiller således kun krav om røgfrihed døgnet rundt i de tilfælde, hvor der indrettet specielle lege- og opholdsrum for børnene, og kun i disse rum. Under alle omstændigheder vil dagplejehjemmet skulle være røgfrit i den tid, hvor der passes børn. Dette gælder dagplejeren, dennes familie og eventuelle gæster. Rygeforbuddet er således i loven begrænset til dagplejens åbningstid, hvor der passes børn. I forbindelse med rygning uden for åbningstiden i lokaler, der ikke primært er indrettet til børnenes lege- og opholdsrum, bør dagplejerne foretage en grundig udluftning af lokalerne, inden dagplejen åbner igen. Opmærksomheden henledes på, at loven fastsætter mindstekrav for røgfri miljøer. Det vil være op til den enkelte kommune at beslutte, om man ønsker at fastsætte skærpede krav til røgfri miljøer, herunder i dagplejen. |