Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Forårets helligdage
I foråret er der flere søgnehelligdage. Det er helligdage, der falder på hverdage, hvor man normalt skulle have arbejdet.
DØGNOMRÅDET
Søgnehelligdage, for hvilke personalet har ret til frihed eller erstatning i form af anden frihed, omfatter: Nyårsdag, Skærtorsdag, Langfredag, 2. påskedag, Store Bededag, Kristi Himmelfartsdag, 2. Pinsedag, 1. og 2. Juledag (dog ikke hvis en af de 2 juledage falder på en søndag).
Når der arbejdes på helligdagen, ydes den ansatte en godtgørelse på ½ times afspadsering pr. præsteret arbejdstime, beregnet pr. påbegyndt halve time.
Følgende illustrerer, i hvilke tilfælde der gives frihed for arbejde på søgnehelligdage, og i hvilke der ikke gør:
Fuldtidsansat
1. altid fri på ugedagen hvor helligdagen falder Erstatningsfridag? nej
2. fridøgn på helligdagen ja
3. anden frihedsperiode (24 timer) på helligdagen ja
4. arbejder på helligdagen ja
5. helligdagen ligger på en søndag nej
Deltidsansat
1. altid fri på ugedagen hvor helligdagen falder Erstatningsfri? nej
2. fridøgn på helligdagen (se dog 3) ja
3. helligdag og fridøgn ligger i arbejdsfri uge nej
4. anden fridag/frihedsperiode på helligdagen nej
5. arbejder på helligdagen ja
6. helligdagen ligger på en søndag nej
For fuldtidsansatte er det altså vigtigt at huske på, at en arbejdsfri dag/anden frihedsperiode på mindst 24 timer, som ikke er et egenligt fridøgn, også udløser erstatningsfridag.
DAGOMRÅDET
Timelønnede pædagogmedhjælpere, pædagoger og støttepædagoger
Mange timelønnede har ret til løn for søgnehelligdage, hvis de opfylder kravet om 6 dages arbejde inden. Det drejer sig om pædagogmedhjælpere, pædagoger og støttepædagoger.
For at få løn skal man mindst have arbejdet de sidste 6 hverdage inden søgnehelligdagen. Hvis man arbejder i et fast skema, får man løn for det antal timer, man skulle have arbejdet. Hvis man ikke arbejder i fast skema, er reglerne sådan:
• Hvis man vikarierer for en bestemt person, får man løn efter vedkommendes gennemsnitlige antal arbejdstimer.
• Hvis man vikarierer for forskellige, får man løn efter det gennemsnitlige timetal i de 6 sidste arbejdsdage inden søgnehelligdagen.
Arbejdstilrettelæggelse - daginstitutioner og klubber Hver søgnehelligdag indgår med 7,4 timer i arbejdstidsopgørelsen, hvis man er fuldtidsansat.
Hvis man er fuldtidsansat og hver dag arbejder 7,4 timer, passer mødeskemaet. Det samme gælder, hvis man er deltidsansat og har samme timetal hver dag - fx. en 30 timers ansat, der arbejder 6 timer hver dag.
Har man skiftende arbejdstimer i løbet af en uge, bør mødeplanen indrettes efter helligdagene. Ellers kan man i normperioden komme til at arbejde for få eller for mange timer.
F.eks. tæller Kr. Himmelfartsdag 7,4 time, men skulle man kun have arbejdet 5 timer på torsdagen, så skal man arbejde 2,4 timer mindre i resten at normperioden. Hvis man er fuldtidsansat og har en fast ugentlig fridag (udflytterbørnehaver), bliver en 0-dag til 7,4 timer, der så skal indhentes i normperioden.
Mødeplanen skal ændres med mindst 4 ugers varsel. Beregn, hvor mange timer den enkelte skal have skemalagt i perioden. De enten færre eller flere timer indarbejdes i mødeplanen.
Arbejdstidsreglerne er vedrørende skæve helligdage de samme for klubansatte og pædagogmedhjælpere.
Legepladsansatte Hvis der arbejdes på søn- og helligdage godtgøres det med erstatningsfrihed eller udbetaling efter tillæg af 100%.
DAG PLEJEOMRÅDET
Dagplejere Når man har et gæstebarn, og dispositionsplejen afbrydes af en eller flere søgnehelligdage, ydes der - såfremt barnet er i pleje såvel før som efter afbrydelsen - funktionstillæg for søgnehelligdagen(e).