Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Seniorordninger
Med KTO-forligets generelle del blev der aftalt seniordage. Desuden er der i FOA-aftalen også mulighed for at vælge seniordage i ens frit-valgsmulighed. Hvis altså forliget bliver stemt hjem.
Hvis KTO-delen bliver til noget betyder det alene to seniordage fra de 58 år og stigende til fire frem til 60 år.
Københavns Kommune har også valgt at sætte penge i seniorerne. I et materiale sendt ud fra Økonomiforvaltningen står der at kommunen i årene 2008-2010 har afsat henholdsvis 8 mio. kr., 16. mio. kr. og 24 mio. kr. til en mere fleksibel ordning, der tager hensyn til de enkelte personalegruppers behov.
Formålet med ordningen er at fastholde ældre medarbejdere, hvor der er et særligt behov for at kunne rekruttere koblet med et tidligt afgangsmønster. Derfor er det især social- og sundhedspersonale, sygeplejersker og pædagoger, der kommer til at nyde godt af puljen – altså ansatte i Børne- og Ungdomsforvaltningen, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og i Socialforvaltningen. Der er ca. 3500 medarbejdere over 55 år i de tre personalegrupper i de tre forvaltninger.
Et vigtigt udgangspunkt er at seniormedarbejdere er forskellige og har forskellige behov. Derfor kan fastholdelse af medarbejdere også se forskellig ud. Det kan fx være nedsat tid med uændret pensionsbidrag, større indflydelse på placeringen af sin arbejdstid, fridage hvis forældre eller børnebørn er syge, opkvalificering til andre jobfunktioner, fleksibel efterløn og delpension eller seniorkurser.
Undersøgelser viser, at 6 ud af 10 seniorer er åbne for at blive på arbejdsmarkedet, hvis arbejdsforholdene ændres på nogle af ovenstående punkter.
Brugen af pengene sker efter forvaltningernes beslutning, og ”i fornødent omfang efter forhandling med de forhandlingsberettigede organisationer”, som der står i Økonomiforvaltningens materiale. EL