Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Af Elisabeth Lockert Lange
På opdagelse
Igen har Kunstskolen for voksne udviklingshæmmede lavet en formidabel udstilling. Denne gang var Rundetårn udstillingsrum.
Gå på opdagelse, sagde hun, overborgmester Ritt Bjerregaard. Og der var så sandelig også noget at gå på opdagelse i. I de mange billeder og skulpturer i fantastiske farver og former, og i samspillet med rummet med det fantastiske lys fra de høje gamle vinduer. Overvældende var det, gennemført flot og talentfuldt.
Det var i Rundetårn, næsten øverst oppe i et stort rum med høje vinduer og frilagte hvidmalede bjælker. Lige et rum til en farvestærk udstilling som Inside – outside, Kunstskolen for voksne udviklingshæmmedes seneste.
Kvindesang og flygelspil mødte én når man ankom til ferniseringen den 30.april, og der ankom rigtig rigtig mange. Stole var sat frem, men mange måtte stå. Et tilløbsstykke med andre ord.
Rundetårns direktør Jesper Vang Hansen fortalte, at han da bestemt havde forventet noget spændende, da han sagde ja til Kunstskolens ansøgning, men ”dette overgår alle forventninger, for det er fantastisk”, sagde han med begejstring i stemmen.
Til gengæld for oplevelsen gav han skolen et årskort til Rundetårn, så måske er næste udstilling præget af inspiration fra tårnet og udsigten fra det. Hvem ved…
Ritt Bjerregaard var allerede gået på opdagelse og glædede sig over, hvad hun så. Portrætter, situationer inspireret af familier, mennesker, besøg på hospital og andre steder. Og alt i pragtfulde farver.
”Det viser at udviklingshæmmede som alle andre mennesker kan have særlige evner, evner som her er blevet udviklet og fremmet. Kunstskolen har gjort en stor indsats for at fremme muligheder for medborgere.”
Det er ikke første gang overborgmesteren har set eleverne fra Kunstskolens billeder. Et besøg på bostedet Vinklen introducerede hende så grundigt til skolens talenter at hun købte fire billeder til kontoret på Rådhuset.
Inde – ude
Udstillingens titel er Inside – outside. Et udtryk for at vi ser kunstværker som skaber dialog mellem indenfor og udenfor, tænkte Ritt Bjerregaard. Og tænkte højt videre: som udtryk for at der skal være plads til alle her i byen, alle aldre og baggrunde.
”Alle skal kunne deltage i byens liv på deres egne præmisser. Og vi skal blive endnu bedre til at udnytte forskellighederne.”
Karina Hørud er daglig leder af Kunstskolen, som organisatorisk er placeret under Handicapcenter Valdemarsgade. Også hun funderede over titlen Inside – outside.
”Mennesker mødes her på tværs af forestillinger og fordomme om hvem der er indenfor og hvem der er udenfor.”
Hun fremhævede at kunstværkerne har krævet mod af eleverne, mod til at fordybe sig, mod til at stille krav til sig selv. Modet blev belønnet. Dels ved at få værkerne præsenteret i et af de flotteste bygninger og rum i København, dels ved de mange røde pletter for solgt der hurtigt dukkede hurtigt op på kunstværkerne.