Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Musik og ligeløn
Musik til arbejdet.
Ligelønskampagnen Ligeløn – hva ellers! er på gaden med god musik og gode ord. Hvor end du befinder dig i landet venter der dig en musikalsk oplevelse.
Hvis du tilfældigvis skulle befinde dig i Esbjerg den 9. september så skynd dig ned på torvet kl. 16. Så kan du nemlig høre musik med Allan Olsen og Marie Frank.
Anledningen er FOAs krav om ligeløn og en ligelønskommission. Du husker sikkert sangen fra overenskomstkampen: ”Vi vil have ligeløn og ikke pigeløn”. Det offentlige område vil stadig have ligeløn.
Og FOAs krav om en ligelønskommission får nu musikalsk opbakning. En række musikere har nemlig sagt ja til at krydre ligelønsbudskabet med en musikalsk oplevelse.
Allan Olsen og Marie Frank er blot to af de musikere, der her i september vil hjælpe og støtte på vejen i arrangementet Ligeløn – hva ellers!
Andre musikere giver også støttekoncerter andre steder i Danmark. Så hvis du er hjemme i København fredag den 12. september kan du på Rådhuspladsen fra kl. 16.00 – 18.30 høre musik med Tina Dickow og Thomas Buttenschøn foruden taler af overborgmester Ritt Bjerregaard formand for LFS Britt Petersen og FOAs formand Dennis Kristensen.
Gennemgående til alle arrangementer er ligelønssangen ”Ligeløn hva´ellers” med FOAs strejkeorkester med Gry Harrit og Frede Fup.
Også FOAs formand Dennis Kristensen er en gennemgående skikkelse i den musikalske ligelønskaravane i og med at han i hver af byerne giver en peptalk med nogle opmuntrende ord. For det er nu det gælder.
”Og hvis FOAs ønske om ligeløn skal blive en realitet, kræver det, at alle midler bliver taget i brug. Og hvis musik og folkelig opbakning, er det, der skal til for at overbevise politikerne på Christiansborg om, at det er på tide med en ligelønskommission – ja, så giver vi dem musik og folkelig opbakning”, siger Dennis Kristensen.
Ligelønskommission
To tredjedele af FOAs medlemmer har i en medlemsundersøgelse givet udtryk for, at ligeløn på arbejdsmarkedet vil gøre det lettere at skaffe fl ere hænder. Derfor opfordrer FOA til at der sættes penge af på Finansloven til en ligelønskommission med det formål at få afdækket den uligeløn, der eksisterer mellem kønnene på det danske arbejdsmarked.
Lige nu er chancen nemlig historisk. Det mener landets tre største faglige organisationer, FOA, HK og 3F. Men det kræver som sagt at der nedsættes en ligelønskommission, og ikke bare lønkommission, sådan som arbejdsgiverne lægger op til, til at kigge på stort set alle forhold, der har betydning for løndannelsen i Danmark.
Ligelønskommissionen skal specifi kt afdække hvad der skal til for at Danmark kan komme ud af uligelønnen. Fx hvad er arbejde af samme værdi? Hvordan kan uddannelse honoreres ligevægtigt for mænd og kvinder? Hvordan undgår vi, at omsorgsbetinget fravær fra arbejdsmarkedet gøres til et kvindeproblem? Og hvordan er sammenhængen mellem kvinde- og mandeandelen inden for et fag med den løn, det udløser? En kommission bør også kortlægge i hvilket omfang det kønsopdelte arbejdsmarked har betydning for afl ønningen. Vurdere betydningen af pension, genetillæg, effektiv arbejdstid mv. Og belyse faktorer som nedslidning, arbejdsvilkår, uddannelse, jobfunktion og rekruttering.