Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Studierejsefonden
Af Elisabeth Lockert Lange
Søg og du kan få
Det bliver lettere at få penge fra foreningens studierejsefond til at komme ud og lufte sig.
Støtten fra LFS' Studierejsefond til medlemmers studierejser er blevet udvidet. Ikke i kroner, for der er fortsat 50.000 kr. til rådighed. Men sådan at navnet faktisk er lidt misvisende, da fagforeningen i hvert fald frem til repræsentantskabsmødet i 2004 også vil give støtte til rejser til faglige konferencer og lignende arrangementer, som er relevante for faget.
Studierejsefondens skæbne skulle egentlig have været besluttet på repræsentantskabsmødet for to år siden. Af ukendte årsager skete det ikke, så den kørte videre med de støtteprincipper, som var blevet aftalt året før.
Men nu har Hovedbestyrelsen besluttet, at fonden skal have en forlænget mulighed for at vise sin levedygtighed men under andre vilkår og temaer end de sidste par års. Og som det første nye vilkår er altså, at det at rejse ud og se ligeså godt kan handle om at deltage i konferencer. Det udvider mulighederne for, at rejsefonden bliver til gavn for flere medlemmer, når støtten ikke kun begrænses til at være rejser i forbindelse med studier, men også kan gives til arrangementer, hvor man skal ud og lufte sig og snuse til noget fagligt. Det mener de tre bestyrere af Studierejsefonden, Pia Bah, Susanne Visnek og Jette Christiansen.
Den anden ændring er, at traditionen for, at der gives faste beløb, ophører.
»Sådan skal det ikke være mere. Vi skal vurdere hver ansøgnings indhold og økonomi individuelt og derudfra beslutte, hvad der skal gives«, siger de. Kun den faste støtte på 1000 kr. til studierejse i forbindelse med meritpædagoguddannelsen fastholdes.
To temaer
Som den tredje ændring bliver der set på, i hvor høj grad rejsen kan komme arbejdspladsen til gode.
»Vi vil se langt bredere på, om det der søges støtte til kan bruges på arbejdspladsen. Tidligere har vi sagt, at de skal skrive en artikel i LFS Nyt. Det kan måske godt være det, vi beder dem om, men der kan også være andre måder, oplevelsen kan komme fællesskabet til gode på. Det kan være et medlemsmøde eller en anden type erfaringsudveksling mellem arbejdspladserne. Det vil vi aftale særligt med hver ansøger«, mener Jette Christiansen, Susanne Visnek og Pia Bah.
Nyt er også, at medlemmerne nu kan søge løbende hele året. Før kunne man kun søge i en afgrænset periode, hvor alle ansøgningerne så blev vurderet samlet og i forhold til hinan-
den. Risikoen er selvfølgelig, at pengene slipper op tidligt, og at en ellers »værdig« ansøger som kommer senere så intet kan få. Den risiko vælger man at løbe med den erfaring som grundlag, at pengene i de senere år slet ikke er brugt op.
Hovedbestyrelsen har valgt to hovedtemaer, som dækker området bredt. Det professionelle møde med flygtninge og indvandrere i hverdagen er det ene tema, og organisation og struktur i Europa for det pædagogiske arbejde er det andet tema.
Formålet med alle ændringerne er naturligvis at realisere fondens hensigter. Det vil sige især at få flere interesserede og flere ansøgere.
»Måske har fx det faste krav om en bestemt type tilbagemelding afholdt nogle fra at søge. Nu vil vi udbrede kendskabet til de udvidede muligheder, så det kommer flere medlemmer til gode og flere arbejdspladser får gavn af det. Det er også en form for medlemspleje at støtte og give tilskud til noget, hvor medlemmer selv skal gøre en indsats. Og det er en anden måde at vise, hvad man kan få som medlem af LFS. Arbejdspladserne har jo ikke mange penge til arrangementer, som er mere luftige og ikke helt konkret viden med en faglig opdatering. Derfor har vi valgt at udvide det til også at omfatte et kig i forhold til ens faglighed. Og temaerne selv antyder jo også noget med luft.«