Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Specialområdets generalforsamling
Hjerteblod
Tekst: Elisabeth Lockert lange
Debatlysten var stor på specialområdets generalforsamling. ikke mindst spørgsmålet om hvorvidt lederne skal have særlig fortrinsret til repræsentantskabet skabte en del røre, men også vanskelighederne med at rekruttere personale fik mange kommentarer.
Hjerteblod. Det er det ord der dukker op i mit hoved når jeg ser på hvad vores fællestræk i området er. Hjerteblod: hvad er bedre end det ord til at beskrive området. Vi giver af vores hjerteblod, og vi giver energi til andres hjerteblod.”
Sagde Helle Haslund, som har været formand for specialområdet i fire år, i sin mundtlige beretning til de 27 stemmeberettigede medlemmer, der var samledes for at høre, hvordan bestyrelsen for specialområdet vurderede begivenhederne de sidste to år, og for selv at give deres besyv med.
En vigtig opgave for bestyrelsen er informationen til og fra arbejdspladser, og derved opfange holdninger og frustrationer, vurderer hun. Information gennem temadage, kurser og anden information til og fra en virkelighed som er hektisk, og hvor vi alle sammen skal mere og mere.
”Vi forsøger – bl.a. via specialområdets del af LFS´ hjemmeside at holde jer opdateret. Vi arbejder med den, mangler stadig noget, men synes vi er kommet et stykke.”
Det synes flere medlemmer bestemt også, viste det sig senere på mødet, netop hjemmesiden og Helle Haslund som dens bestyrer fik stor ros.
Hun er frikøbt som formand, og har med egne ord ”været utrolig glad for at kunne være fast i LFS.” Det betyder meget, også for at aktiviteter kan realiseres.
For der sker meget på området. Omstruktureringer er mere reglen end undtagelsen i Københavns Kommune, og det gælder ikke mindst på specialområdet. For øjeblikket er der en centerstruktur under opbygning. Der er stadig mediesager. Og der er et stort pres på hele det sociale område.
”Hjerteblod. Det var også det vi mærkede i overenskomstkampen. Om ligeløn og bedre løn, for os alle. Vores hjerteaktioner er en del af budgetkampen, vi giver besked på at der skal ske noget med budgetterne. Vi kan ikke leve med forholdene som de er, vi kan ikke leve med at være under afvikling. Hjerteaktionerne er også en reaktion på at Ritt Bjerregaard sidste år sagdevi kom for sent, det kan hun i hvert fald ikke sige nu, i år har vi gjort en forskel.”
Hul igennem
Den første hjerteaktion var med hatten i hånden, med hjerteblod vekslet til rede penge. I den næste steg visionerne opad (men ikke ud i det blå), og i den tredje (da Borgerrepræsentationen samledes til det første budgetmøde for næste år) bønfaldt deltagerne om livgivende førstehjælp og hjertemassage til det sociale område. De blev modtaget positivt. Det er de nye venskabsaftaler mellem politikere og bosteder også blevet. Og vil blive udbygget i det kommende år.
Ulla Baggesgaard, næstformand i LFS med særligt ansvar for specialområdet supplerede om budgetkampen.
”Udgangspunktet var elendigt, vi skulle spare ligesom i år. Det er en fortvivlende økonomisk situation, Socialudvalget mangler penge. Men for første gang i min tid her er det sociale område kommet på dagsordenen. Alle siger at det sociale område skal have penge. Så det nytter at synliggøre. Der er hul igennem.”
Regnskab og budget gennemgås. Og en kommentar til regnskabet fra en deltager er at beløb til temadage og medlemskurser er lavt. Men den slags er noget man gerne vil have derude.
Det vil Helle Haslund også gerne. Af forskellige grunde er det ikke blevet til så meget i denne periode. Men aktiviteterne er kun udskudt, bestemt ikke droppe, beroliger hun og lover at opfylde ønsker om temaaftener og andre faglige aktiviteter. Og det gælder både mere snævert faglige emner som brede på tværs af de tre områder.
I regnskabet springer det i øjnene at frikøbet af formanden er en stor post. I det fremtidige arbejde og budgettet figurerer det også, og prioriteringen blev støttet af deltagerne på generalforsamlingen. Som Helle Haslund fortalte, så handler det bl.a. om fortsat at arbejde med specialområdets del af mitlfs.dk, om at have fingeren på pulsen i forhold til hvad der rører sig på området, have tid til at planlægge og arrangere aktioner, ikke mindst hjerteaktioner (for de fortsætter), men også en kulturnataktion (10. oktober) med suppekøkken for hjemløse og andre udsatte københavnere på Gammeltorv sammen med TV Glad. Der skal også arbejdes med formidling ud til byens borgere, så de ved hvordan det sociale område i byen har det, og der skal arbejdes med ligeløn.
”Kunstskolen har tilbudt at lave en hjertepokal, en skulptur, så vi næste år kan indstifte årets politikerpris. Og det bliver ikke en pris til den der siger de fine ord, men til den der har gjort noget særligt for det sociale område.”
Hvorfor lederne?
De stemmeberettigede deltagere på generalforsamlingen blev bedt om at give bestyrelsen og ledersektionsbestyrelsen forlods pladser som delegerede til repræsentantskabet. Og det vakte debat. For bestyrelsen ja, men hvorfor ledersektionsbestyrelsen? I parentes skal det bemærkes at de to andre områders generalforsamlinger også har bevilliget delegeretpladser til områdebestyrelserne, men ledersektionsbestyrelserne var kun på dagsordenen hos specialområdet. Der var tale om tre pladser, da den fjerde plads er sikret som medlem af hovedbestyrelsen.
Argumenterne for pladser til bestyrelsen, først og fremmest at det er vigtigt for bestyrelsen at få mulighed for at præge udviklingen på repræsentantskabsmødet, mødte ikke modstand. Men argumentet, at lederne også bør have den forhåndsret, da de ellers let bliver ”trukket væk fra medarbejderne”, blev der sat spørgsmålstegn ved. En deltager mente således klart at det skulle adskilles, og at lederne slet ikke nødvendigvis skal være med i fagforeningen.
Mod det blev der argumenteret at vi ”når længere” bl.a. i faglige sager, når lederne er med og ikke mod, når ledere og medarbejdere gør fælles sag på området.
En leder på generalforsamlingen går ind for at være i samme organisation, men sætter alligevel spørgsmålstegn ved forslaget, ”for det giver lederne meget mere indflydelse end andre, hvis vi vil have den”.
Stemmerne falder med én imod, fire der undlader og resten for.
Problemer med rekruttering
Forårets overenskomst er det fællestillidsrepræsentant Karin Bengtsons opgave at fortælle om. Hun mindes med stor glæde den megen kreativitet konflikten bød på. Specialområdet som sådan var ikke i strejke, men i konflikt sammen med de andre i LFS.
Karin Bengtson glædede sig over Dennis Kristensen, FOAs formand, han var meget på og gjorde det godt.
”Det var også godt at vi slet ikke oplevede nogen dårlige pressehistorier. Der skete mange positive ting undervejs, og mange af jer stod også og demonstrerede i jeres fritid – vi var også en del af det. Vi ville have haft 15 pct., så det er trist at det kun blev til 12,8 pct. på vores område, for vi er i forvejen sakket bagud. Meget af årsagen lå hos SL, som alt for tidligt sagde ja tak til de 12,8 pct. Vi skal stå sammen, lad os huske det næste gang. Men dette er kun begyndelsen.”
Rekrutteringsproblemer er ikke noget nyt på specialområdet, men problemerne har primært været på området for udviklingshæmmede. Nu begynder de at brede sig, bl.a. til børn- og ungeområdet. Og både for pædagoger og ledere. Der skal gøres noget, var der enighed om.
En del talte om synlighed ude blandt de studerende, måske gennem at være gæstelærer på seminarierne… LFS er i forvejen repræsenteret ude på seminarierne, hvor to pædagoger kommer ud og fortæller entusiastisk om det pædagogiske arbejde til de studerende.
Der var også forslag om at lægge vægt på at vise at arbejdspladserne og deres pædagogiske miljø er attraktivt. De positive historier skal ud i verden. Og så skal der kæmpes imod politikernes krav om kontrol og dokumentation af alt. Et ad hoc udvalg bør nedsættes for at arbejde med det, blev der foreslået. En balanceakt, sagde en anden, for vi skal både gøre klart opmærksom på forringelserne, altså fastholde kritikken, og samtidig skal vi fortælle det positive. Lad os hver især fortælle om alt det sjove og spændende i vores daglige kontakt med andre mennesker, foreslog en tredje, for så breder det sig.
LFS bør også gå ind og præge pædagoguddannelsen, for det starter med den, argumenterede en deltager. Færre søger da også ind på seminarierne har man kunnet se de sidste år. En problematik som i øvrigt er generel for den offentlige sektor, især på grund af de små årgange. Så der skal fokus på fastholdelse af de ansatte, man allerede har.
Bestyrelsen Næstformand Kirsten Lindbjerg og bestyrelsesmedlem Jens Bang Sørensen havde valgt at forlade bestyrelsen. Helle Haslund blev genvalgt som formand og Bo Kirkestrup som kasserer. Som fællestillidsrepræsentant er Karin Bengtsson selvskreven som medlem. Bestyrelsesmedlemmerne er Steen Petersen, Tommy Frølund-Jensen, Lisbeth Waidtlöw, Tor Hildebrandt og Thomas Overgaard Rasmussen. |
Specialområdet Specialområdet i LFS omfatter pædagogisk personale i døgninstitutioner for børn og unge, dagbehandling, hjemme-hos-pædagoger, børn- og ungekonsulenter samt dag- og døgntilbud indenfor området for udviklingshæmmede, ældreområdet, det psykiatriske område, området for alkohol- og stofafhængige, hjemløseområdet, hjemmevejledere, ansatte i sociale projekter og udgående medarbejdere på socialcentre m |