Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Småt nyt
Ytringsfrihed?
www.danskekommuner.dk fortæller at Holbæk Kommune har fortrudt en skriftlig advarsel til deres byplanchef, som har kritiseret ledelsen for fyringen af en kommunaldirektør. Det store spørgsmål er jo om man som offentligt ansat er illoyal, når man gør det, i dette tilfælde i en mail til byrådsmedlemmerne. Det mente Holbæk Kommune i første omgang, men ikke mere. Advarslen er trukket tilbage, blandt andet efter pres fra byplanchefens fagforening Ingeniørforeningen. Læs mere på www.danskekommuner.dk
Drop gruppearbejdet
Gruppearbejde og teamwork har igennem en del år været det store mantra i mange virksomheder. Men ny forskning viser, det kan være en skidt forretning for virksomheden at benytte sig af for meget teamarbejde. Det skriver videnskab.dk.
De begrunder det i en undersøgelse, som Handelshøjskolen, Aarhus Universitet, har foretaget sammen med Ledernes Hovedorganisation blandt 1.200 virksomheder. Og som altså viser at virksomhedernes bundlinjer lider under gruppearbejdet. Mon det samme gør sig gældende på pædagogiske arbejdspladser?
Bundlinjen er jo ligesom en anden? En af forskerne mener da også at teams er vigtige, når der er brug for en synergieffekt og skal skabes noget nyt, men ikke hvis man skal være så effektiv som mulig.
Pigers hormoner forstyrres
Der har tidligere mest været talt og skrevet om at drengebørn trues af hormonforstyrrende stoffer, med faldende sædkvalitet og unormal kønsudvikling til følge. Nu viser det sig, at de hormonforstyrrende stoffer også udgør en risiko for pigerne. Det fremgår af en artikel i det videnskabelige tidsskrift ?Fertility and Sterility?.
Forskerne bag artiklen er gennem en omfattende kortlægning af den viden, der i dag findes om sammenhængen mellem det kvindelige forplantningssystem og kemikalier, kommet frem til at hormonforstyrrende stoffer formodentlig bidrager til utallige forstyrrelser af forplantningsevnen også hos det kvindelige køn. Fx for tidlig pubertet, nedsat evne til at få børn og risikoen for at udvikle brystkræft.
Ligesom hos drengene sker påvirkningen i mange tilfælde allerede, mens pigerne ligger i mors mave. Samlet set tyder alt på, at også pigefostre er ekstremt følsomme overfor hormonforstyrrende stoffer, advarer forskerne, heriblandt en dansker. Nogle af de kemiske stoffer, som søgelyset rettes imod er bl.a. bisphenol-A, dioxiner og ftalater.
Det er kemikalier, som findes i miljøet, og hvoraf nogle forekommer i en række almindelige produkter. Læs mere på www.miljoeogsundhed.dk om hvad du kan gøre for at undgå dem.
Midaldrende er mest stressede
Det er slet ikke børnefamilierne, der er mest ramt af stress, viser to store undersøgelser blandt Finansforbundets og FTFs medlemmer. De sidstnævnte er 450.000 sygeplejersker, lærere, pædagoger, bankansatte m.fl .
Forekomst af stress topper derimod i aldersgruppen 45 - 54 år. Og hvorfor? Måske på grund af meget stor loyalitet over for arbejdet, og de skal jo ikke hjem og hente nogen inden en bestemt tid?
?Pasning? af børn er en offentlig opgave
Et flertal i Børne- og Ungdomsudvalget i Københavns Kommune mener det er i orden at se på private pasningsordninger. Og i en tid med stigende pladsproblemer kan det også være fristende. Men LFS mener det er en dårlig idé.
Næstformand i LFS Jan Hoby argumenterer at man med sådanne ordninger sender kvinderne tilbage til hjemmet, og i stedet for at fi nde ?varige og pædagogisk holdbare løsninger, der sikrer børns ret til socialt samvær med andre børn? privatiserer man en central velfærdsopgave.
Transport
LFS har indgået en aftale med Københavns Kommune om bruttoløntræk i relation til køb af et transportkort mellem hjem og arbejde. Aftalen betyder at den enkelte medarbejder kan tilmelde sig en ordning, hvor medarbejderen køber transportkort, og Københavns Kommune foretager tilsvarende træk i den del af medarbejderens løn, der hidrører fra lokalt aftalte løndele, Trækket berører ikke pension og ferie.