Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Nemme og svære valg
Af overborgmester Ritt Bjerregaard
Det var et nemt valg at give skattelettelser i budgetaftalen for 2009, som Socialdemokraterne indgik med de borgerlige partier. Jeg var i hvert fald ikke i tvivl, da vi skulle vælge mellem at give skattelettelser til københavnerne eller at aflevere 93 mio. kr. til finansministeren. De penge vi brugte på skattelettelser, kunne vi ikke få lov at bruge på service til københavnerne. Det var desværre en uundgåelig konsekvens af den elendige økonomiaftale, der i sommer blev indgået mellem regeringen og KL.
De nemme valg
Det var også nemt at vælge det sociale område som første prioritet i budget09. Socialområdet fik hele 102 mio.kr. ekstra i budget09 svarende til 29,5 pct. af de ledige midler. Der blev ikke penge til alle de mange ønsker på børne- og ungdomsområdet. Men jeg vil dog understrege, at området alligevel fik ekstra 50,7 mio.kr. i drift i 2009 og ekstra 308 mio.kr. i anlæg i perioden 2009-2012. Der er altså direkte forkert, når nogen påstår, at budget09 indebærer besparelser på børne- og ungdomsområdet.
Flere penge til overholdelse af pasningsgarantien var også et let valg. Igennem længere tid har Københavns Kommunes service til nybagte forældre simpelthen været for dårlig. Mange familier oplever stor frustration, når de mangler en plads til deres barn og må forlænge barselsorloven eller få familie og venner til at passe. Det var årsagen til, at en enig Borgerrepræsentation d. 18. september 2008 besluttede at afsætte 122,5 mio. kr. til omkring 500 ekstra vuggestuepladser.
De svære valg
Det har til gengæld været svært at vælge, hvordan disse ekstra vuggestuepladser skulle tilvejebringes. Især forslagene om at omdanne to integrerede institutioner i Vanløse til rene vuggestuer og om at flytte to udflytterbørnehaver fra Nørrebro til andre bydele har skabt protester. Disse to forslag medfører store konsekvenser for de forældre, hvis børn tvinges til at skifte institution. Det er ikke gode løsninger. Og de var tydeligt ikke udviklet i dialog med ansatte og forældre.
Jeg er derfor glad for at kunne meddele, at Socialdemokraterne med de borgerlige partier d. 10. november 2008 har vedtaget en tillægsaftale til budgetaftalen for 2009, som tildeler yderligere 15 mio.kr. til at skabe alternative løsninger. Der er nu penge til at skaffe nye vuggestuepladser, uden at nogen børn tvinges til at skifte børnehave.
Sværest har det været at vælge opnormeringen i vuggestuerne fra 12 til 14 børn. Vi satser på midlertidig og frivillig opnormering i de institutioner, der er bygget til det. Og vi sender penge med, så der kommer flere pædagoger til de ekstra børn. Jeg er klar over, at opnormeringen er en ekstra belastning for børn og ansatte. Jeg støtter forslaget om opnormeringer, fordi det er helt afgørende for byen, at vi kan skaffe dagsinstitutionspladser til alle børn. Og det glæder mig, at forældre fortæller, at de gerne vil vise solidaritet i videst mulige omfang.
Rydder op
Både de nemme og de svære valg er del af en proces, hvor vi Socialdemokrater nu rydder op i det rod, som desværre har eksisteret på børne- og ungdomsområdet. Dermed kan et af mine vigtigste nytårsforsætter opfyldes, nemlig at Københavns Kommunes service til nybagte forældre igen bliver hovedstaden værdig. God jul og nytår.