Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Hærværk til blærværk
Vi kender vel alle sammen Københavns farverige gavlmalerier.
Og mange af os glæder os over dem når vi kommer forbi. Nu kan vi glæde os over et nyt maleri – denne gang i længden i stedet for højden. For man kan jo også forskønne byen på andre måder.
Det er Samuelsgården, selvejende integreret institution i Rådmandsgade, der besluttede at søsætte et projekt med det formål, og de valgte det lange plankeværk foran hele institutionens bygning og legeplads. Et rigtig langt plankeværk, 50 meter faktisk.
Projektet kalder de Hærværk til Blærværk, med slet skjult hentydning til den hærværk, der i den sidste tid især har hærget Nørrebro.
Målgruppen for projektet er primært børnene i kvarteret, men da plankeværket kan ses af alle, kan alle jo også glæde sig over resultatet. Maleriet er i klare farver med værdiord som sundhed, eventyr og åbenhed. Med noder så man tager sig i at nynne, med motiver af legende børn, surfende børn, kælkende børn, rulleskøjtende børn og børn med voksne. Med dyr lige fra en hund som måske sniger sig til at lægge en lort hvor den ikke må, pingviner og isbjørne i sneen, og alt sammen hen
over en slags bugtende levende vej som samtidig er bogstaver og ender i en sommerbakke og en vinterbakke. Meget dekorativt og meget livsbekræftende.
Formålet med projektet er først og fremmest at forskønne området, og det er samtidig en god måde at modvirke yderligere forfald i kvarteret på. Den megen graffiti, det vil sige tags, uden kunstnerisk værdi, får området til at se slidt ud, og det indtryk af forfald retter det maleriske plankeværk op på.
Derudover vil Samuelsgården gerne med plankeværksmaleriet afspejle de forskellige kultursammensætninger i kvarteret og få børnene og de unge til at føle sig mere hjemme i deres omgivelser.
Som de skriver i deres projektbeskrivelse så vil de gerne synliggøre, at der er mange børn i kvarteret, og det bærer farverne og motiverne på plankeværket så sandelig også præg af.
Billederne er udtryk for den store kulturelle smeltedigel, Nørrebro er. Med maleriet ønsker Samuelsgården at få børn af alle nationaliteter til at føle sig hjemme, hjemme som en del af det
multikulturelle samfund, der er Danmark anno 2009.
Institutionen vil også med det lange maleriet understrege at de ikke tolerer vold og kriminalitet i et område med så mange institutioner og skolebørn, som færdes overalt.
De vil med projekt synliggøre ”at det er uacceptabelt at der bliver solgt diverse stoffer og især at det bliver tilbudt til vores børn i kvarteret. Til sidst håber vi, ved at forskønne denne del af kvarteret, at tiltrække flere resursestærke familier, for derigennem at få en større spredning af den sociale belastning.
Ved at gøre det, giver vi de svage børn en større chance for at blive set og dermed bedre chancer for en succesfuld integration i samfundet som helhed”, skriver de.
Projektet er støttet økonomisk af Mimersgade kvarterløftet.
EL