Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Kom og leg
For 70 år siden så de første tre bemandede legepladser i København dagens lys, og byens børn og deres forældre myldrede til. Og det har de gjort lige siden.
Tekst: Elisabeth Lockert Lange
70 års dagen blev fejret med en farverig, livlig og meget vellykket jubilæumsfest på Rådhuspladsen den 19. maj – næsten på dagen.
De bemandede legepladsers varemærke er trygge og sjove rammer med omsorg og aktiviteter for Københavns børn og unge.
Og netop legepladsernes vigtige og fleksible rolle i lokalsamfundene på hver deres måde er da også noget, som områdets nye politiske leder (efter legepladserne skiftede forvaltning), teknik- og miljøborgmester Klaus Bondam satte pris på i sin tale ved jubilæumsfesten. Han sagde bl.a.:
”De bemandede legepladser er virkelig værd at fejre. Pædagogerne derude gør et kæmpestort stykke arbejde, som kommer tusindvis af børn og voksne fra hele byen til gavn. Der er tid til de oversete og svage børn, og der sker en ubemærket integrationsindsats, som er meget prisværdig. Jeg er glad for, at Teknik- og Miljøforvaltningen pr. 1. marts har overtaget de bemandede legepladser. De er en vigtig del af København og skal fortsat være det.”
Også legepladsleder Johnny Christiansen er tilfreds med skiftet til Teknik og Miljø. Det giver bedre muligheder for samarbejde på flere fronter, bl.a. med naturvejlederne, vurderer han. Legepladserne har stået meget alene og glæder sig nu ved at komme til en forvaltning, hvor de proportionelt udgør en større gruppe.
”Når vi tæller vores år sammen, har vi over 1000 års erfaring inden for legepladsområdet, mange har været ledere i over 25 år. Derfor var det godt at høre borgmesterens værdsættelse af bl.a. vores integrationsarbejde. Vi står for mangfoldighed, mange forskellige kulturer – der er ikke to ens legepladser.”
Der manglede ikke besøgende på denne solrige lune forårsdag.
Til stort set alle de mange aktiviteter stod børn og voksne i kø, lige fra cykelbanen, popcornene, sæbekassebilerne, sæbebobleblæsning, klimapandekager (et slag for miljøet), kaninerne og hønsene, ansigtsmalingen – og alle de andre aktiviteter, der tog form i løbet af eftermiddagen, og som hver af de 23 bemandede legepladser stod for. Der var skattejagt, optræden med sang og musik på scenen, hinkeruder, hoppeborg og styltekonkurrencer.
Så der var noget for både konditallet, ganen og lattermusklerne.
Nogle skiftede endda udseende og sprang ud som sommerfugl, forsøgte sig med de solbagte pandekager eller blev håndværker for en dag. Andre fik ny viden om trafiksikkerhed eller vejr og vind, og hørte om hvordan legepladserne var i gamle dage.
Nogle kom langvejs fra for at være med til at fejre legepladserne og skabe hele Rådhuspladsen om til en legeplads i fest og farver. Og for at sige tillykke med legepladsernes gode pædagogik gennem de sidste 70 år. Og den blev synliggjort må man sige. Men legepladserne er også gode til at samarbejde, til at blive enige om hvad de gør og så gøre det, som Johnny Christiansen udtrykker det.
Er der flere bemandede legepladser på vej? Måske, Klaus Bondam antydede det. Under alle omstændigheder glæder legepladserne sig stadig over, at de ikke blev lukket i august sidste år, som det ellers lå i kortene. En god indsats betaler sig ofte.
Fakta:
• De tre første bemandede legepladser blev grundlagt i Hans Tausens Park, Enghaven og Østre Anlæg i 1939
• I dag har København 23 bemandede legepladser
• De fleste bemandede legepladser har åbent mandag-torsdag 9.30-17.00 og fredag 10.00-17.00 alle uger året rundt – Bondegården dog undtaget, da der her er dyr, der skal have mad. Så den holder åbent i weekenden.
• Valbyparkens naturlegeplads er Københavns største bemandede legeplads og samtidig Danmarks største naturlegeplads.
• Hent kort over alle Københavns legepladser på www.kk.dk/legeplads (link er ikke længere aktivt, red.)