Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Kommentar til Vi vil selv vælge vores kampe LFS Nyt 7/09
Kampe kæmpes i fællesskab
Som fællestillidsrepræsentanter synes vi det er rart med dialog omkring udviklingen af vores fælles fagforening. Derfor har vi også med interesse læst interviewet med tre ledere i LFS Nyt 7/09. Men de tre ledere fremkommer med en række synspunkter, som vi gerne vil give vores bidrag til, af hensyn til vores fælles videre debat.
Tillidsrepræsentanterne ved godt at det pædagogiske personale arbejder i en politisk styret organisation, men de skal ikke nødvendigvis acceptere tidens politiske logikker ukritisk.
At være tillidsrepræsentant handler bl.a. også om at være fagpolitisk repræsentant. Tillidsrepræsentanten er derfor en politisk med- og modspiller på den politiske arena, som politikere og forvaltninger udstikker.
LFS er rummelig i forhold til kompleksiteten i det moderne samfund. Når LFS siger fra overfor tidens markedsgørelsestendenser indenfor det pædagogiske område, så sker det på et fagligt og videnskabeligt grundlag. Men LFS nøjes ikke blot med at kritisere, LFS opstiller også alternativer til markedsgørelsen af det pædagogiske område. Det kan medlemmerne ved selvsyn konstatere ved at læse LFS’ høringssvar, f.eks. om udviklingskontrakter for ledere, Faglighed For Alle eller vores syn på sprogtesten. Med andre ord LFS siger ikke bare NEJ.
I forbindelse med modstanden mod sprogtest af 3-årige, udtaler I at LFS skal melde klart ud, lave et møde med Jan Kampman og lade det være op til medlemmerne at afgøre om de vil boykotte sprogtesten. Hvis der er et område, hvor ledere og tillidsfolk har været inddraget, er det netop på spørgsmålet om sprogtest i daginstitutionerne.
Lederen i LFS Nyt har mindst tre gange siden 2007 handlet om LFS’ principielle modstand mod enhver form for sprogtest. LFS har haft læserbreve og kronikker i Politiken og Jyllandsposten om emnet.
Politikerne i Borgerrepræsentationen og Børne- og Ungdomsforvaltningen ved godt, hvor LFS står i forhold til sprogtest. Der er udgivet argumentationspapirer om problemerne med sprogtest set ud fra et pædagogisk, videnskabeligt og børnevelfærdssynspunkt.
Efter budgetkampen 2007 blev der afholdt to stormøder i Nørrebrohallen, hvor modstanden mod 5-årssprogtesten blev diskuteret. Efterfølgende iværksatte medlemmer af LFS og BUPL, uden om de pædagogiske fagforeninger, en civil ulydighedskampagne, der resulterede i at sprogtesten for 5-årige blev afskaffet. Afskaffelse af 5-årssprogtesten er et rigtig godt eksempel på, at vi i fællesskab kan omstøde politiske beslutninger, til gavn for den pædagogiske faglighed.
I forbindelse med den nationale sprogtest af 3-årige har der i december 2008 været afholdt stormøde arrangeret af LFS og BUPL med Jan Kampman i Amager Bio, hvor mere end 300 tillidsrepræsentanter, sprogansvarlige og ledere deltog.
Udover stormødet har Almenbestyrelsen afholdt et medlemsmøde, hvor 80 medlemmer deltog i en faglig debat om emnet sammen med Jan Kampmann.
Vi er i gruppen af fællestillidsrepræsentanter opmærksomme på den top-down logik, som lederne er udsat for. Den store udfordring består i, i fællesskab i en politisk styret organisation, at få ændret disse styringslogikker, som umyndiggør og fratager det pædagogiske område retten til pædagogisk ledelse og metodefrihed. Sammen skal vi kæmpe for reelle bottom-up processer, hvor politikere og forvaltning skaber rammerne, og vi, det pædagogiske personale, udfylder disse rammer i respekt
for den pædagogiske faglighed og viden, til gavn for hele området.
Vi ser frem til en yderligere styrkelse af samarbejdet mellem medlemmer, tillidsrepræsentanter og ledere.
Med venlig hilsen
Fællestillidsrepræsentanterne
Stinna Reuter Hall
Tina Malene Hansen
Iben Andersen