Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Så er det jul (snart)
Tekst: Elisabeth Lockert Lange
Kom til julemarked på sundbyvang. der er liv og glade dage, glade mennesker som sælger det de har arbejdet på i flere måneder, der er musik og sang – og der er mulighed for at gøre et rigtigt kup til en julegave.
Julestemningen er i top. Den 28. og 29. november vil folk fra hele København og omegn valfarte til Amager, til julemarkedet på Sundbyvang. For sådan er det hvert år, området er proppet med mennesker. Selvfølgelig de som har forbindelse med de udviklingshæmmede julemarkedsværter, som er familie og pårørende i det hele taget, men også masser af mennesker uden nogen som helst forbindelse til dagcentre og bosteder for udviklingshæmmede mennesker, men som bare elsker at vende tilbage år efter år og kigge, lytte, smage, købe. Og de kommer både fra Amager og fra Rødovre.
Det er 29. år i træk, de udviklingshæmmede københavnere indbyder til julemarked med sang og musik, noget godt at spise og ikke mindst alle de mange fantastiske ting de har klippet, syet, hæklet, hugget ud, klistret sammen, malet, skåret osv. Derer som altid virkelig kram og kvalitet at komme efter. Der er nisser af alle slags, der er værktøj og børster, istandsatte møbler, legetøj af træ, flotte malerier, smukke tørklæder.
Betinna Roed fra Bostedet Nordlys fortæller med begejstring om deltagernes utrolige flid og glæde ved julemarkedet og om de mindst 7000 besøgende, som kommer hvert år og handler ind til jul.
I lang tid op til julemarkedet, som altid ligger den sidste weekend i november, er der hektisk aktivitet rundt omkring på værksteder, dagcentre og aktivitetscentre, næsten som i julemandens værksted. Der bliver slebet og syet og malet til den store guldmedalje – og en medalje burde de faktisk have, mener Betinna Roed, alle de fl ittige udviklingshæmmede mennesker, som gør klar til en god juleoplevelse for københavnerne.
Sundbyvang har også sin egen julemand, en beboer fra et af bostederne klæder sig altid ud og gør sig godt som julemand mellem de besøgende både lørdag og søndag.
Julemarkedet består – uanset
Beboere fra Sambo har lavet dekorationer, andre bosteder har bagt julekager, Albatros har hjemmelavede julekort og halskæder til salg, beboere i Nordlys har malet billeder. Spirebandet og Tusindfryd skal underholde som de plejer, og Lærkekoret vil synge julesange.
Som afløser for den ellers traditionsrige Peter Belli koncert (som er blevet for dyr for Sundbyvangs julemarked) spiller og synger igen i år Peter Philipsen. Han var et kæmpehit sidste år med sine Kim Larsen sange, så ham har arrangementsgruppen sikret sig igen.
Julemarkedet åbnes kl. 11 af socialborgmester Mikkel Warming som holder tale – ganske som han har gjort alle de år han har været socialborgmester. Og så spilles og synges der ellers til gløggen og æbleskiverne frem til kl. 17, hvor markedet lukker, blot for at genopstå om søndagen kl. 11 igen.
”Vi er bare helt sikre på at trods nedgangstider skal julemarkedet bestå. Der er så mange tusinde, som glæder sig over det år efter år. Når man ser livsglæden boble herude blandt beboere, som har talt om julemarkedet med forventning siden i sommer, og når man ser deres stolthed over det arbejde, de lægger i det, ja det er fantastisk. Sundbyvang skal jo nedlægges, og beboerne flyttes ud, og mange var ængstelige for at det ville tage livet af julemarkedet. Det var hjertegribende at se”, fortæller Betinna Roed.
Uden sine sponsorer kan julemarkedet ikke overleve. Støtten er stor, især fra LEV, men også Tuborgfonden og Spiesfonden har været gavmilde. Og så er der de lokale handlende og leverandører, de støtter også op.
Alle byens udviklingshæmmede borgere er engageret i julemarkedet, uanset om de bor på Sundbyvang eller ikke, alle har bidraget til at skabe det.