Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
De drikker derhjemme vinder pris
Det første der møder én, når man klikker ind på www.dedrikkerderhjemme.dk er ordene Hej! Hvis du er bekymret for, at din mor og far drikker for meget, skal du vide: Det er ikke din skyld!
Den holdning lægger fundamentet for den åbne anonyme rådgivning for de af Københavns Kommunes børn og unge, som lever i en familie med alkoholmisbrug. De Drikker Derhjemme hedder rådgivningen, og som navnet siger, er det børn og unge, hvis forældre drikker, og drikker så meget at det direkte går ud over børnenes trivsel.
Projektet er et af socialforvaltningens projekter for udsatte børn, og det har også tidligere haft pressens bevågenhed for dets gode resultater. Faktisk har det været en bragende succes, siden det åbnede i januar 2008. 1155 registrerede henvendelser har der været til rådgivningen fra børn, unge, forældre, pårørende og professionelle, som søgte råd og vejledning.
Nu har projektet vundet Børnesagens pris for årets bedste initiativ for børn og unge. Prisens målsætning er ”at opmuntre til at tænke nyt inden for det socialpædagogiske arbejde med børn og unge” – og det er netop det De Drikker Derhjemme gør.
Som Børnesagens priskomité siger i deres begrundelse:
”Formen har været nyskabende, da der både er de kendte redskaber som samtale og rådgivning, og webredskaber som brevkasse, hvor de unge kan spørge, få råd og dele deres frustration. På hjemmesiden findes også et ung til ung debatforum, hvor de unge kan skrive sammen om de problemer, de oplever hos deres forældre.”
Komiteen lagde vægt på, at der i projektet er udviklet en meget bred vifte af redskaber og tilbud til alle berørte i en familie med alkoholproblemer. ”Det er glædeligt at støtte et helhedsorienteret projekt, som tager hånd om såvel børn og unge som de øvrige pårørende”, skriver de og fremhæver også det prisværdige i at de påtager sig opgaven med at uddanne sagsbehandlere til at samarbejde med familier med alkoholproblemer. Og så er der ”virkelig brug for, at de relevante fagpersoner blevet klædt på til at spotte børn og unge i familier med misbrugsproblemer.”
Børnesagsprisen 2009 består af en skulptur, et raku-brændt æg af billedhugger Birger Holmgaard og et beløb på 20.000 kr., der er sponseret af TrygFonden.
Manglende erkendelse hos forældrene
Den åbne anonyme rådgivnings to alkoholkonsulenter, en pædagog og en socialrådgiver, er naturligt nok både glade og stolte over prisen. Pædagog Ann Provis fortæller:
”Vi har helt fra begyndelsen vidst, at vi havde fat i noget. Vi har mange beretninger fra børn og unge, som fortæller, hvordan de mistrives, fordi deres forældre drikker for meget. Børnene føler ofte, at det er deres skyld, og vores projekt er med til at holde børnene oppe og på det rette spor.”
Socialrådgiver Elisabeth Hartmann fortæller, at børnene kommer fra alle sociale lag, men typisk fra familier, hvor alkohol har været et problem gennem generationer.
Og problemerne for børnene er store. Det viser sig tydeligt i skolen, det kan udvikle sig til egentlige fraværsproblemer, og senere hashmisbrug og kriminalitet, når det går værst. Desværre gør forældrene sig det slet ikke altid klart og ikke i tide, hvad deres alkoholmisbrug har af negative konsekvenser for deres børn.
Det ved De Drikker Derhjemme. De modtager rystende breve fra børn og unge, som skriver til rådgivningen om, hvordan de bl.a. udsættes for vold, og de føler det er deres skyld, at deres mor og far drikker.
I Københavns Kommune lever mindst 8000 børn og unge i familier med alkoholproblemer. Og Københavns Kommune har med etablering af projektet i Sociaforvaltningen været den første kommune på landsplan, som har haft fokus på børn i familier med alkoholproblemer. Gennem rådgivningens dokumentation af deres arbejde og resultater har alkoholkonsulenterne skabt fokus på området både politisk og ikke mindst som en forebyggende indsats på børneområdet. Derfor har kommunen da også givet økonomi til projektet de næste fire år, og tilbudet bliver implementeret i den forebyggende og tidlige indsats på børneområdet.
”Åben Anonym Rådgivning for børn i alkoholramte familier er, ved at formidle viden til børn og unge, med til at aftabuisere problemet i familien og skabe grundlag for nye handlemuligheder i forhold til børnenes nære relationer og i forhold til deres fremtidsmuligheder. Det er med til at hjælpe unge ud af sorg og ensomhed og normalisere børn og unges oplevelser af deres liv, så håbløsheden ændres til håb”, siger Ann Provis og Elisabeth Hartmann.
Rådgivningen samarbejder med sagsbehandlere i hele Københavns Kommune, og man har udviklet en metode som hjælper og oplærer sagsbehandlere på tværs af kommunen til at arbejde med familier med alkoholproblemer. Rådgivningen kan dermed også hjælpe dem der henvender sig med at skabe en kontakt til kommunen.
Læs mere på www.dedrikkerderhjemme.dk
EL
• I Københavns Kommune lever mindst 8000 børn og unge i familier med alkoholproblemer. • ”De Drikker Derhjemme” er det første tilbud af sin art landet. • Projektet begyndte i januar 2008 og har haft 1155 henvendelser fra børn, unge, forældre, pårørende og professionelle om råd og vejledning. • Projektets hjemmeside har haft besøg af mere end 8000 unikke brugere. • Hver dag ringer i gennemsnit tre nye personer for at bede om råd og vejledning. ”Jeg er blevet mere åben om at fortælle mine omgivelser om min mors alkoholproblem, og jeg ved hvordan jeg har det med, at hun drikker. Jeg kan meget bedre sige fra overfor min mor f.eks. ved at sige, at jeg ikke har lyst til at være sammen med hende når hun er fuld, og at jeg går hvis hun bliver fuld. Jeg har fundet ud af, at det ikke er mig, der har et problem, men at det er min mor der har et alkoholproblem.” Maja 14 år om sine erfaringer fra rådgivningen. |