Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Leder
Af Jan Hoby, næstformand
Rød stue, båden & tigeren
Hvad fanden har daginstitutionernes økonomi med regeringens og EUs økonomiske politik at gøre? En hel del, faktisk ret meget.
Pædagogerne er oftere syge og skifter hyppigere job, når der er flere børn i børnehaven eller vuggestuen. Det viser en ny undersøgelse fra AKF, Anvendt KommunalForskning. Når der er fere børn på stuen, er sygefraværet højere blandt pædagoger og pædagogmedhjælpere. Hvis hver voksen i vuggestuen får ét barn mere at passe, vokser det korte sygefravær med 16 timer om året pr. medarbejder. Det svarer til en stigning på 30 pct. i det korte sygefravær. Årsagen til den udvikling er økonomi.
24 milliarder. Det beløb ønsker Lars Løkke at spare på den danske velfærd. Det er pudsigt nok præcis det samme beløb, som alene Danske Bank modtog fra skatteyderne i gavmilde lån i Bankpakke II. Gaverne til bankerne var for samfundets skyld, fik vi at vide. Men sammen med skattelettelser til de rigeste og foræringer til erhvervslivet fortæller det alt om, hvem der betaler for krisen, og hvem der gå fri.
Overalt i Europa gennemføres nu chokterapi, helt efter Naomi Kleins recept. Grækenland, Portugal og Spanien gik foran. Derefter har Tyskland, England og Italien bebudet store nedskæringer.
Det er muligt at nogle regeringer har handlet uforsvarligt. Men kilden til denne uforsvarlighed er for det meste, at man allerførst har tilladt kapitalen at handle som den ville, og den ville handle meget, fordi den vidste at staten (borgerne) var der til at baile out, hvis det gik galt.
Lån skal betales tilbage, ok, men hvorfor er det kun staten, der skal gøre det? Så når bankerne kræver renter og afdrag for deres lån til de europæiske regeringer, burde svaret være: Selvfølgelig, men så skal vi for resten også have de penge tilbage, som vi bailede jer out med, plus honorar for vores sikkerhedsstillelser (især de 750 milliarder), plus bøder for diverse bedragerier.
Det ville være god gammeldags markedsretfærdighed. Når det ikke er sådan, skyldes det at vi ikke – som mange tror – lever i en markedsøkonomi, men under kapitalisme. Finanskapitalen agerer efter sin natur, som er profi tmaksimering, så den handlede ikke uforsvarligt, eftersom den er hævet over moral. Når tigeren laver ulykker, ligger skylden ikke hos tigeren, men hos den dyrepasser, der åbnede buret.
Kort sagt, vi er ikke i samme båd som de rigeste, og der er brug for, at vi tager roret og sætter vores egen kurs. Men vi skal ikke knokle mere! Stauning-regeringen i 1937/38 bekæmpede arbejdsløsheden ved at reducere arbejdet for de beskæftigede, således at der kunne blive arbejde til de arbejdsløse. Så sent som i 80erne gennemførte Mitterand i Frankrig en nedsættelse af arbejdstiden for at mildne arbejdsløsheden. Hvis pædagoger og pædagogmedhjælperne på rød stue skal holde et helt arbejdsliv, så er der brug for en ny økonomisk politik.