Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Fest i gaden
Af Elisabeth Lockert Lange
Fritidshjemmet Rabalder i Rådmandsgade bærer denne solrige fredag eftermiddag før pinsen deres navn med rette. I meget positiv forstand. For da vandrer, kører, trommer, møllehjuler lokalområdets børn og institutioner sig gennem gaderne med farver, fest, sambamusik og akrobatik i et dejligt karnevalsoptog.
Man hører dem allerede, når man drejer om hjørnet til Rådmandsgade. En lang række af festligt klædte børn på cykler, med musikinstrumenter, klædt i festlige kostumer og malet i ansigtet, står klar og slår sambarytmerne an, mens de langsomt sætter optoget i gang.
Mange voksne fra gaden, forældre, pædagoger og lærere står klar til at vinke dem afsted. Og mange forældre følger med og tager fotos hele vejen gennem Rådmandsgade, Dagmarsgade, Ægirsgade, over Balders Plads, af Vølundsgade til Banana Park i Nanasgade, hvor optogets børn og voksne derefter fordeler sig ud på boder og stande med en række workshops. Der kan børnene blæse enorme sæbebobler, de kan spille sambarytmer og de kan blive malet i ansigtet. Der er liv og leg for alle pengene.
Pædagog Nanna Hilton har været aktivt med i karnevallet i seks år, og traditionen går otte år tilbage.
”Men i år er det lidt anderledes. Det er stadig væk karneval, men det er for os selv her på Nørrebro. De andre år har vi været en del af Københavns karneval, og det valgte vi fra i år, fordi vi oplever at der ikke er helt nok aktiviteter for børnene, når først vi er ankommet efter optoget til selve stedet.”
Det er naturligt for Rabalder at lave sådan noget som sambaoptog med deltagelse af hele lokalområdet, de har også i hverdagen meget fokus på musik og fællesskab, fortæller hun.
”Vi går op i inklusion, og vi har også støttebørn. De er med i dette på lige fod, det giver dem en fed fællesskabsfølelse at de er en del af det store fællesskab. Og vi har et dejligt samarbejde med de andre institutioner om at skabe rare, festlige og gode situationer som ikke er konkurrence. Det er der så meget andet der er, men dette er en kulturel oplevelse og så leg og sjov.”
Samarbejde
Nøgleordene for arrangementet er ud over fællesskab også at styrke samarbejdet mellem lokalområdets institutioner. Og et optog som dette åbner institutionerne op, vurderer hun. Og det er vigtigt, for det er let at lukke sig om sin egen institution og dens aktiviteter og børn.
”Men hvis inklusionen ikke bare skal gælde inden for ens fritidshjem, men bredere, så skal man også åbne sig ud mod lokalområdet. Og netop i denne aktivitet kommer der også institutionsløse børn, og det er fint at de ser hvordan det er at være i fritidshjem og hvad man lave. Så vi håber at arrangementet også kan være med til at skabe interesse for det at være tilknyttet en institution. Og så danner børnene jo venskaber på tværs”, fortæller Nanna Hilton.
Forældrene er uundværlige i en aktivitet som denne, for der er så mange opgaver i den.
”Heldigvis er rigtig mange af dem med, og vi har brug for deres hjælp i det. Vi inddrager i det hele taget forældrene meget i alt, for hvis ting skal lykkes så skal de med. Vi ligger i et område med mange typer familier, og vi har mange typer forældre her. Vi ved at det kan være svært for nogle af dem at mødes, og dette er et godt forum til det. Der er brug for at nogen styrer en cykel i optoget, og andre har lavet mad. Og så er det så fedt for børnene at se at deres forældre er her og er med.”
Så snart fritidshjemmet havde valgt datoen, som lidt giver sig selv, når vi taler karneval, så lagde de ud med at invitere alle fritidshjemsbørn, pædagoger og forældre i gaden til at deltage i arrangementet, og de institutioner, der har tid, lyst og engagement også til at bidrage med worshops.
”Vi vil gerne skabe god opmærksomhed omkring vores lokalmiljø og forhåbentligt gøre Børnenes Karneval på BaNana Park til en årlig kulturel begivenhed, der fortæller gode historier om vores dejlige børn på Nørrebro.”