Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
PERSONALEPOLITIK I KOMMUNER OG AMTER UNDER LUP
Psykisk arbejdsmiljø råber på indsats
65 pct. af de ansatte i kommuner og amter er ”overordentligt” eller ”meget” tilfredse med at være arbejde der hvor de er ansat. Kun 8 pct. er ”ikke særligt” eller ”slet ikke” tilfredse.
Alligevel er alt ikke godt. Ikke overraskende er det psykiske arbejdsmiljø et oplagt område for forbedringer. Det opleves af stort set alle ansatte (91 pct.) som særdeles eller meget vigtigt, men tilfredsheden er lav (kun 46 pct.). Et andet område er ”muligheden for at levere en god kvalitet og service” – det opleves også som særdeles vigtigt eller meget vigtigt af 94 pct., men hvor tilfredsheden også godt kunne være højere, da den kun er på 57 pct.
Det er nogle af resultaterne af en undersøgelse af kommu-ner og amters personalepolitik lavet for Det Personalepolitiske Forum af TNS Gallup. Undersøgelsen er baseret på 2.856 interview med ansatte i amter og kommuner i perioden fra 30. maj til 5. juni 2006.
Undersøgelsen har også spurgt til fordele og ulemper ved at arbejde i amter og kommuner. Til fordelene er at arbejdet er meningsfuldt, at der er tryghed i ansættelsen, og at arbejdstiderne er rimelige. Derimod hører lønnen, karrieremulighederne, og det at arbejde i et politisk miljø relativt sjældent til fordelene.
Medarbejdernes engagement ligger i øvrigt på et højt niveau sammenlignet med internationale målinger, men også her er der plads til forbedringer, idet de allerbedste europæiske og danske arbejdspladser ligger et niveau højere (mulighed for at levere et bedre ”produkt” og gøre det under bedre forhold vil måske ændre en del på det....).
Men det relativt pæne engagement betyder at undersøgelsen klassifi cerer 28 pct. af medarbejderne som ”forkæmpere”, en betegnelse der bruges om motiverede og tilfredse medarbejdere, der erfaringsmæssigt er et stort aktiv for arbejdspladserne. Det internationale gennemsnit ligger på 22 pct. ”Forkæmpernes” modpol er de ”løse” medarbejdere, som er de 29 pct.
60 pct. vurderer at deres arbejdsopgaver matcher deres færdigheder. Blandt de øvrige er der rundt regnet lige mange som føler at arbejdsopgaverne overstiger deres færdigheder som det modsatte. Men interessen for kompetenceudvikling er stor, 76 pct. er ”meget interesseret”. Derimod har ikke alle muligheder for det; mens 59 pct. synes, de har gode eller meget gode muligheder, mener 19 pct. at de har ”dårlige” eller endog ”meget dårlige” muligheder. Der er et match mellem størst interesse og bedste muligheder. Og der er en ret tæt sammen-hæng mellem de muligheder for kompetenceudvikling som folk oplever og deres generelle jobtilfredshed. Det er faktisk en sammenhæng man måske kan anbefale arbejdsgivere at være (mere) opmærksomme på.
Tilfredshed i jobbet er også vejen til at holde på seniorerne (hvis det altså er hvad arbejdsgiverne ønsker). Ligeså fleksible arbejdsformer, som for eksempel nedsat tid, kan være få en del til at udskyde tidspunktet for tilbagetrækning.
Kommunalreformen giver stor usikkerhed. Nogle ved ikke hvor og med hvad de skal arbejde, hele 48 pct. er usikre på, hvad konsekvenserne af reformen vil blive for deres fremtidige arbejdsliv. Og 42 pct. har overvejet jobskifte.
Ansatte med et ledelsesansvar udviser generelt større engagement, motivation og tilfredshed med deres arbejdsplads (79 pct.) end ikke-ledere (67 pct.). Men hvad der kom først er ikke til at se, tilfredshed på grund af ledelsesansvar eller ledelsesansvar på grund af engagement.
Medarbejdere vil have gode ledere. De skal kunne håndtere konfl ikter og motivere og meget andet. Læs mere om ledelsessvarene i Lederklummen.
Undersøgelsen om personalepolitik i kommuner og amter er gennemført for Det Personalepolitiske Forum af TNS Gal-lup. Materiale om rapporten ”Personalepolitik nu og i frem-tiden - i kommuner, amter og regioner” kan downloades på www.personaleweb.dk EL